-
middlesex/#262699 bu dönemde okuduğumuz Middlesex kitabı hakkındaki girdim, zaman aşımına uğramış olabilir affedin. -
kitap topluluğunun yeni dönemi için kulzos kitap topluluğu/#255997 girdisinde, katılmak isteyenlerle birlikte kitaplar ve süre belirlendi. spoiler içerisinde her kitabın kısaca konusunu anlatmaya çalıştım ve minik birer alıntı ekledim. henüz hiçbirini okumadığım için kitaplara dair açıklamalarım da sadece yaptığım araştırmalara dayanıyor. dilerseniz ayıntılı bilgi için ilgili başlıklara veya isimlerin yayındaki goodreads linklerine gidebilirsiniz.
mithat cemal kuntay - üç istanbul *
-- spoiler --
Mithat cemal kunay'ın; abdülhamid, ikinci meşrutiyet ve mütareke dönemlerini kitaptaki karakterlerden birinin hayatı özelinde "üç istanbul" olarak anlatan 1938 yılında yayınlanmış romanı. henüz okumadım ama konusuna baktığımda necib mahfuz'un kahire üçlemesi'ne benzettim, onun tek kitap olarak istanbul'u anlatan hali gibi.
"Şimdi vatan bir insan gibi ölürken bir insan bir vatan gibi ayaktaydı: mustafa kemal ! Mustafa Kemal ayağa kalkınca yeryüzüne vuran gölgesine bütün bir memleket sığıyordu. Mustafa Kemal ayağa kalktı demek, on beş milyon muztaribin altında duracağı bir bayrak vardır demektir…"
-- spoiler --
yevgeni zamyatin - biz *
-- spoiler --
totaliter distopyaları anlatan eserlerin ilk örneği olan ve sonradan orwell, huxley gibi yazarlara esin kaynağı olan romanda, "D-503" isimli ana karaktere ait günlükten baskıcı sistemin sorgulanmasını okuruz.
"İnsanı suçtan arındırmanın tek yolu onu özgürlükten arındırmaktır."
-- spoiler --
j. m. coetzee - barbarları beklerken *
-- spoiler --
imparatorluğun sınırlarında bulunan "barbarların" isyan edeceklerini bahane ederek merkezi otoriteyi temsilen gönderilen bir askeri görevlinin zorbalıklarını, merkezden uzak başka bir devlet görevlisinin ağzından anlatıyor. okumadım ancak konusu bana golding'in sineklerin tanrısı'nı anımsattı. ayrıca yazar güney afrika'lı ve kitabın da 1970'li yıllardaki güney afrika'ya göndermeler içerdiğinden bahsedilmiş. kendi adıma oldukça ilginç bulduğumu söyleyebilirim.
"Dikenlerle dolu, sık bir çalılıkta hangi kuşun içinden şakımak gelir ki?"
-- spoiler --
julian assange - şifrepunk *
-- spoiler --
kitabın tam adı: "şifrepunk: İnternetin Özgürlüğü ve Geleceği üzerine bir tartışma", 2012 yılında yayınlanmıştır.
wikileaks'in kurucusu julian assange'ın; jacob appelbaum (amerikalı bağımsız gazeteci ve bilgisayar güvenliği araştırmacısı), andy müller-maguhn (hacker derneği chaos computer club'ın eski yöneticilerinden biri) ve jeremie zimmermann (dijital hak ve özgürlükleri savunan fransa merkezli la quadrature du net'in kurucularından biri) ile birlikte internetin geleceğimizdeki yerini tartıştığı kitabı. toplumun bilgi güvenliği ile ilişkisi de kitabın ana konularından biridir. ekşi sözlükteki yorumlara göre türkçe çevirisi pek iyi değilmiş ancak okumadan bir şey söylemek istemiyorum. benim okuma listemde uzun zamandır vardı bu kitap.
"İki yıl, üç gün ve dört saat önce internette ne arıyordun, biliyor musun? ama google biliyor."
-- spoiler --
kobo abe - kutu adam *
-- spoiler --
toplumsal baskılardan kaçmak için başına geçirdiği kutuyla yaşayan ve dünya ile sadece bakışları yoluyla iletişim kuran bir adamın hikayesi anlatılıyor. kitabı araştırdığım pek çok yerde moden çağa bir benzetme olarak yazıldığını okudum.
"Benim ben olamamam gibi bir ihtimal varken, bu denli çaba sarf edip beni yaşatmaya çalışmanın ne gereği var ki?"
-- spoiler --
jeffrey eugenides - middlesex *
-- spoiler --
çift cinsiyetli olarak doğan ömrünün ilk kısımlarında kız olarak yetiştirilip daha sonra hayatına erkek olarak devam eden, üstelik hikayesi bursa'dan detroit'e uzanan bir birey anlatılıyor. bir ailenin iki kıtada ve üç kuşak boyunca süren öyküsü, coğrafyalara ve dönemlere de değinilerek aktarılmış. henüz okumadığım için yorum yapmaktan kaçınıyorum ama oldukça ilginç ve ben ilk kez duyuyor olsam da sanırım oldukça ünlü bir kitap. 2003 pulitzer ödülü sahibiymiş.
"Kişilik, çevre faktörleriyle oluşurdu ve her çocuk , üzerine yazı yazılmasını bekleyen birer boş kağıttı."
-- spoiler --
listedeki bir veya daha fazla kitabı okuyup hakkında girdi yazmak için 1.5 aylık bir sürenin (bugünden itibaren 15 haziran gününe kadar) yeterli olacağını düşündük. seçtiğiniz kitabı veya kitapları girdi altında belirtebilirsiniz. bunlar dışında, kendi istediğiniz bir kitabı etkinlik dahilinde okumanızın da bir sakıncası yok tabii ki.
herkese iyi okumalar ve sağlıklı günler diliyorum. -
evlere kapanmak zorunda olduğumuz dönemi okumak için değerlendirebileceğimizi ve fırsattan istifade ederek yeni bir okuma dönemi başlatabileceğimizi düşündük.
bu girdi altında katılmak isteyenlerin önerileri (kitap, tema, yazar vs.) ile birlikte listeyi ve süreyi belirleyerek başlayabiliriz.
şimdiden iyi okumalar diliyorum -
(bkz: vom kriege) -
Son döneme ait topluluk listeainden gündüz vassaf'ın cehenneme övgü kitabı hakkında düşündüklerim prisoners of ourselves: totalitarianism in every day life/#241750 yazımda. -
kitap topluluğunun yeni dönemi için kulzos kitap topluluğu/#236569 girdisinde katılmak isteyenlerle birlikte kitaplar ve süre belirlendi.
gündüz vassaf - cehenneme övgü *
Carl von Clausewitz - savaş üzerine *
her iki kitabı okuyup hakkında yazmak için 3 aylık bir sürede karar kılındı. bu kitaplarla veya başka bir kitapla katılım sağlamak isterseniz yorumlarda belirtebilirsiniz, kitabı ekleyebiliriz.
iyi okumalar dilerim -
@esinti ile birlikte yeni dönemin listesini belirleme zamanının geldiğine karar verdik.
kitap türlerine göre gitmenin mantıklı ve verimli olacağını düşünüyoruz.
bu girdi altına listede yer almasını istediğiniz türleri (roman, deneme, biyografi....) ve kitapları yazabilirsiniz. katılmak isteyenlerin istekleri doğrultusunda 3 başlık altında toplam 6-9 kitap belirleyerek devam edebiliriz.
iyi okumalar diliyorum -
@garipbirdost'un şu #229324 girdide dürtmesi ile yeniden gündeme aldığımız akıntıya karşı'yla ilgili yazım akıntıya karşı/#233691 -
ben " akıntıya karşı" yı bitirdim ama bunun için nereye girdi gireceğiz bunu bulamadım, yardım ! -
ey! kulzos ahalisi
Hello! avhe people ro kulzouk
Suilad, i núr -o kulzos
tolkien bir sonbahar akşamı sınav kağıtlarından oluşan bir dağı eritmeye çalışırken, tamamiyle boş bir sayfa karşısına çıkar. sayfa üzerinde okunacak hiçbir şey yoktur. bunun üzerine, elindeki kalemle kağıt üstüne şu cümleyi çiziktirir: "yerin altında bir delikte bir hobbit yaşardı".
tolkien'in bu cümleyi yazarken, aklında bir ilham şimşeği çaktığına eminim. ancak tolkien dahil hiç kimse, hiçbir fani bu cümlenin 2020 yılında bir sosyal mesajlaşma uygulamasının grup konuşmasında en hararetli tartışmanın çıkmasına sebep olacağını tahmin edemezdi.
her şey @becoolnotfool'un @larden loughness'a meydan okumasıyla başladı. "nedir abi bu kitabı numarası?" lafına kayıtsız kalamayan orta dünyanın asil savunucusu @larden loughness ve yancısı @writerofadream, @becoolnotfool ve yancısı @anvene'e karşı amansız bir mücadeleye tutuştu. adeta elrond'un divanındaki gibi tüm grup bölünmüştü. bir yanda fingolfin'i savunmaya çalışan @larden, bir yanda orkların yanlış anlaşıldığını savunan @writer, diğer yanda witcher ve diablo'yu elflerle aynı kefeye koyan @becool, lotr izlerken uyuyakaldığı için terk edilen @anvene. tabii bütün bunlar olurken, elinde çırasıyla eksik olmayan @maraz1 ve etrafa rastgele "haklısın abi" ateşleyen @albay aureliano buendia'in unutulmaması gerekir. böyle bir otamda çıkan tartışmanın, sonucunu kimse tahmin edemez.
saatler süren ikna ve inkar sürecinin ardından, tamamen rastgele bir şekilde parmaklarını cebine götüren @becoolnotfool orada olduğunu dahi unuttuğu halkaya dokundu. bunu ülker spor kompleksi yakınlarında bulduğundan beri yakından bakmaya fırsatı olmamıştı. halkayı cebinden çıkardı, ve bir ürperti geçti içinden. yüzük onun da kıymetlisi olmuştu şimdi. ve yüzük, ona ne yapacağını anlattı. herkesin gözünün üstünde olduğunu farkeden dj, başını kaldırdı ve tek bir soru döküldü dudaklarından:
-bir maceraya var mısınız?
ve bu, @larden loughness'ın önerisiyle kulzos kitap topluluğunun sıradaki kitabını seçme hikayesiydi. evet, @larden loughness, @becoolnotfool, @maraz1, @anvene, @albay aureliano buendia ve @writerofadream olarak yüzüklerin efendisi -yüzük kardeşliği ilk sırada olmak üzere, orta dünya evrenine dalma kararı aldık. bu uzun ve meşaketli yolda bize katılmak isteyenleri bekliyoruz.
hepsine hükmedecek tek bir yüzük!
ni raumn avo rule avhem gith!
Ni raumn avo thenid avhem gith! -
aksaya aksaya gidiyoruz ama direniyoruz. @esinti ile konuşmuştuk konuyu. yazar belki diye bekledim ama buralarda değil galiba bir süredir. o nedenle yazayım bari dedim. bu ay kitapçılarda, online kitap sitelerinde macera yaşamayacağız. okuyacağımız roman ayağımıza geldi. (bkz: kulzos roman denemesi: akıntıya karşı)
aramızdan biri, bir kulzos yazarı @seni seviyorum bir süre önce romanını kulzos'a aktardı. okuyalım yorumlayalım. başlık kişiye özel olduğu için yorumlarımızı akıntıya karşı başlığı altına yazabiliriz sanırım. -
geç olsun da güç olmasın dedik. atalar boş konuşmaz. mayıs ayında okunacak kitaplar listesinden seçtiğim marina adlı romana dair girdi marina/#183571 -
Topluluğun kulzos kitap topluluğu/#177293 listesinde yer alan körlük kitabına dair girdim ensaio sobre a cegueira/#178715 -
Dün şurada kulzos kitap topluluğu/#177216 ülke edebiyatlarına giriş yapmanın zamanıdır dedik. Kimseden itiraz gelmediğine göre daha fazla beklemeyim dedim ve yeni dönem için aşağıdaki kitap listesini oluşturdum. İspanya ve portekiz'den yazarların kitaplarından seçmeceler yaptım. Listeye ilave edilmesini istedikleriniz olursa yoruma ekleyin sevgili yazarlar.
1. Salamina Askerleri - javier cercas
(orijinal adı: soldados de salamina /tarihi roman)
İspanyol iç savaşının önemli isimlerinden Sanchez Mazas'ın "can alıcı" hikâyesinin
anlatıldığı kitap.
2. huzursuzluğun kitabı - Fernando Pessoa
(orijinal adı: livro do desassossego /otobiyografik roman)
kurmaca bir karakterin (Bernardo Soares)
kendi hayatını anlattığı bir roman. Soares, gündüzleri bir kumaş mağazasında çalışan, geceleri yağmurun sesinde, ayak seslerinde yalnızlığını duyumsayan bir Lizbonluydu. Pessoa aslında dış kimlik diye tanımladığı kahraman üzerinden, hayatla ilgili kendine ait olan ve olmayan düşünceleri dökmüş. Pessoa bu kitap üzerinde 1913’ten itibaren çalışmaya başlamış, ölümüne dek parça parça yazmaya da devam etmiş. Daha sonra, dağınık metinler bir araya getirilmiş ve Portekiz’de 1982'de basılmış.
3. Ölümlü Nesneler/kısır döngü- jose saramago
(orijinal adı: objecto quase / roman)
Kırmızı kedi yayınevi - ölümlü nesneler ismi ile işbankası yayınevi ise içindeki en uzun öykü olan kısır döngü ismi ile basmış kitabı. Bir sandalyenin diktatörlükteki kader değiştirici önemi; bütün bir ülkeyi tek bir mezara gömmeye çalışan bir lider; kendi idaresini ele geçirmek isteyen bir araba ya da kimsenin itiraz etmediği baskıcı bir düzene isyan eden nesneler etrafında kurduğu bu öykülerden oluşuyor.
4. Körlük- jose saramago
(orijinal adı: ensaio sobre a cegueira
Türkiye'de Saramago denildiğinde akla ilk gelen kitabı. Adı bilinmeyen bir ülkenin adı bilinmeyen bir kentinde, arabasının direksiyonunda trafik ışığının yeşile dönmesini bekleyen bir adam ansızın kör olur. Ancak karanlıklara değil, bembeyaz bir boşluğa gömülür. Arkasından, körlük salgını bütün kente, hatta bütün ülkeye yayılır. Ne yönetim kalır ülkede, ne de düzen; bütün körler karantinaya alınır. Hayal bile edilemeyecek bir kaos, pislik, açlık ve zorbalık hüküm sürmektedir artık. Yaşam durmuştur, insanların tek çabası, ne pahasına olursa olsun hayatta kalmaktır.
5. Marina - Carlos Ruiz Zafon
(orijinal adı: marina / fantastik roman)
Barcelona’da bir yatılı okulda okuyan 15 yaşındaki Oscar Drei bir gece ortadan kaybolmuştur. Yedi gün boyunca kendisinden hiçbir şekilde haber alınamaz. 1 hafta sonra gizemli bir katedralin içinde bir sivil polis tarafından bulunur. Oscar yıllar sonra başından geçenleri anlatmaya başlar. Kitapta heyecan ve gizem arayan okurlarca tercih edilebilir.
Okunan kitaplarla ilgili girdi yazmak için son tarih 31 mayıs. İlgisini çekenlere kitaplarıyla keyifli saatler diliyorum. -
çeşitli sebeplerden benim de kapısının önünden geçmediğim, sessizliğin adı olmuş kulzos topluluğu. emeklemeden yürümeye yeni geçmişken elini bırakmış gibi olduk. madem evden çıkamıyoruz, okumak için bugünleri fırsata dönüştürelim o vakit.
bugüne kadar bir tema üzerinden ortak belirlediğimiz kitaplardan okuma listesi oluşturmuştuk. yeni dönem için şöyle bir öneri ile geldim: tema üzerinden değil ülke bazlı ilerleyelim. son dönemlerde merak saldığım ispanya ve portekiz edebiyatından kitap listesi oluşturalım.
bu girdi altındaki yorumlarda, katılmak isteyen yazarları yeni dönem yol haritamızı belirlemek üzere bekliyorum. -
Bu dönemde vaktini daha çok okumayla geçirmek isteyenler aracılığı ile tekrar aktif hale getirilmesini ve bir okuma takvimi oluşturulmasını dilediğim topluluktur. -
Nasıl dahil olunabileceği, kuralları, takvimi hususunda yardım ve yönlendirmeye ihtiyacım olan bir topluluk. Belki yeni yazarlar hususunda seçici olunabilir diye entry olarak yazıp, forum havası estirdiğim için şimdiden bağışlamanızı rica ederim.
Talep edildiği takdirde 1000kitap profil linkimi de paylaşabilirim. -
korona günlerinde bir kenarda unutulan topluluk. taş kağıt makas'ı okuyacaktım. kısmen okudum neden kısmen? taş kağıt makas/#176207 -
bu ay bir maniniz yoksa annemler size gelecek kitabını okudum ve bir maniniz yoksa annemler size gelecek/#171906 no.lu girdide anlattım, naçizane. -
biraz ara vermiş gibiyiz. o nedenle fazla da uzatmadan bir kitap listesi hazırladım. bütün önerileri gözden geçirdim, sonra kendi önerilerim dahil hepsini göz ardı ettim. her türlü okura hitap edebilecek keyifle okunacak farklı tarzlardan bir liste oluşturmak için yaptım bunu. topluluğa katkıda bulunmak isteyenler seçimlerini bu girdi altında yorumlarda belirtsinler ve şubat ayı içinde okumalarımızı tamamlayarak girdilerimizi girelim derim.
bu ay iki yazarımız var. biri kadın biri erkek, biri türk biri yabancı.
ilk yazarımız trevanian. en bilinen romanı şibumi herkes tarafından okunmuştur diye düşünüyorum. bu nedenle listeye almadım. okumamış olan ve okumak isteyen olursa şibumi'yi de seçebilir. bunun dışında listeye aldığım trevanian kitapları:
infazcı - the eiger sanction. yazarın 1972 tarihli bu romanı bir kiralık katili anlatıyor. olaylar alplerde bir dağ tırmanışı sırasında geçiyor. gerilim ve aksiyon yüksek. bu kitabı seçip okuyanlar beğendikleri takdirde hesaplaşma-the loo sanction isimli romanı da okuyabilirler.
katya'nın yazı - the summer of katya. trevanian'ın genel tarzının dışında bir roman bu. psikolojik derinliği olan, okuru ters köşeye yatıran sonuyla şok yaşatan bir aşk hikayesi.
inci sokağı -the crazyladies of pearl street. yazarın ölümünden önce yazdığı son roman 1930'ların son döneminde geçen olaylar yazarın kendi çocukluk anılarından esinleniyor. bir çocuğun gözünden insanlık halleri ve yaşam mücadelesi.
türk yazarımız ayfer tunç. bu yazarımızdan da üç eser var listede.
bir deliler evinin yalan yanlış anlatılan kısa tarihi bunu okudum ben. hakkında bir girdi de var. okumak isteyen bilgi için bakabilir. kitabı çok beğendiğimi itiraf ediyorum. herkeste aynı etkiyi yapar mı bilmiyorum. farklı bir göz tarafından okunup değerlendirilmesi güzel olur.
taş kağıt makas ayfer tunç tarafından yazılmış toplam dört öyküden oluşuyor bu kitap. bunu okurum ben. baskısı tükenmiş, sahaf sitelerinden oldukça yüklü bir fiyata temin edilebiliyor. uzun zamandır okuma listemdeydi. yeni baskısı ya yapılır ya yapılmaz gözümü karartıp okuyacağım.
bir maniniz yoksa annemler size gelecek kurgu okumam, sevmiyorum, havada kalıyor diyenler için kurgu dışı bir anı kitabı. 1960'larda doğmuş ve kasabadan hallice bir yerde büyümüş neslin altına imzasını atacağı bir şey bu. bir nesli anlamak, tanımak, değer yargılarını kavramak için gayet keyifli bir okuma sunuyor.
biraz düşündüm de bir de bonus yazar ekleyeyim dedim. geçtiğimiz yıllarda ilginç yaşam öyküsü iki ayrı filme ** konu olan truman capote.
capote'den ilk kitabımız soğukkanlılar - in cold blood kurgu dışı bu kitap amerika'da işlenmiş bir cinayetin incelemesi. yazıldığı dönemde olay yaratmış, çok satmış.
tiffany'de kahvaltı - breakfast at tiffany's bu romandan yola çıkarak çekilmiş audrey hepburn ve george peppard'ın başrollerini paylaştığı film bir dönem gayet popülerdi. filmi herkes bilir de truman capote pek tanınmaz. okuduğum kitapların filmlerinden pek hoşlanmam genelde, hoşuma giden bir filmin kitabını okumak farklı bir deneyim olabilir. kimse seçmezse bunu da okuyabilirim.
listemiz budur. hiç mi hoşunuza giden bir kitap yok. banane ya ben onu okumam elimde ".........." var. okuduktan sonra hakkında bir şey yazarım diyorsanız yorumlarda belirtin. şubat sonuna kadar da yazın. bunu neden dedim. çünkü bütün önerileri göz ardı ederek bir liste yaptım. sonra adım diktatöre çıkmasın. -
Anladığım kadarıyla kendisi yeni yazar sn.@wandering'den kitap topluluğu hakkında kulzos kitap topluluğu/#170914 öneri gelmiş.
kulzos kitap topluluğununun varolması gerektiğine inanan yazarlardan fikirlerini alalım.
Yazdığım şu son girdide de kulzos kitap topluluğu/#170214 ortak bir paydada birleşemedik. Son aylarda işlerimin yoğunluğu nedeni ile sözlüğe ve kitap topluluğuna da aktif katılım gösteremedim. Ben yazmayınca kimse de el atmamış. sağ olasınız yani... -
Benim bu konudaki önerim belirli kitapları seçip, grubun bu listeye bağımlı kılınması yerine, yerli/yabancı, klasik/güncel, roman/hikaye demeden, kişilerin okuyacağı kitaplardan beklentilerine göre kitap kategorilerinin ve her bir kategori altında kitap listelerinin oluşturulması. Böylelikle tek bir kitap grubu yerine, her bir üyenin tercih edeceği alt kitap gruplarında okuduğu kitaplara dair girdi yapması, izlenimlerini aktarması. -
Ocak döneminin topluluk koşulları henüz belirlenmemişken fırsat bu fırsat sebest dönem okuması v lyudyakh/#170517 -
kitap okumaya teşvik açısından güzel olarak algıladığım ve katılmak istediğim topluluk olmaktadır. Bence okunacak kitap tümdengelim yöntemi ile belirlenmelidir. Mesela ilk soru olarak; "türk yazarlar mı? yabancı yazarlar mı?" olabilir. Buna toplulukça karar verilince kitap türü olarak; "klasik mi? çağdaş mı?" sorusu gelebilir. Ardından da sorulacak sorular ile sonuca varılarak kitap okunabilir. Başka önerisi olan?? -
the call of the wild/#168984 madem listeye bağlı kalmadan kitap okuyoruz ben de ufak bir yazı ekleyeyim.