ansiklopedi kıvamında bir şaheser. orta dünyanın başlangıcından itibaren olan biten hemen her şeyin bir özeti. finarfin'i, fingolfin'i tanımak için, galadriel'e, elrond'a bakış açısını değiştirmek için bile okumaya değer. ama okuması zor bir kitap. dedim ya ansiklopedi gibi.
yüzüklerin efendisi'nin ilk yayımlanacağı zamanlarda j.r.r.tolkien, yayımcıya, ısrarla sillmarillion'un daha önce basılması gerektiğini, hiç olmazsa yüzüklerin efendisi ile basılmasının daha iyi olacağını belirtmiştir.
buradaki amacı ise, yüzüklerin efendisinin ve dolayısıyla orta dünya'nın arka planını oluşturan mitolojinin ve efsanelerin bir bütün halinde okuyucuya aktarılarak, tüm hikayenin derli toplu bir şekilde anlaşılabilmesine yönelik isteğidir.
ithaki yayıncılıktan çıkan baskısında, j.r.r.tolkien'in yayımcıya yazdığı ve olayı özetlediği bir mektup kopyası bulunmakta, önsözden sonra gelen sayfalar arasında.
bu kitapla ilgili olarak yaşadığım ayrı ve benim açımdan özel bir hatırası da vardır; bir sohbet ortamında, üzerine fazlasıyla konuşulduktan ve bir nevi kutsal kitap(!) olarak betimledikten sonra, imamlık yapan (aynı zamanda iyi bir hafız olan) çocukluk arkadaşımın "sonuç olarak bizdeki kutsal kitaplardan daha tutarlı" diyerek konuyu kapatmış, hepimize de kısa süreli bir dumur yaşatmıştır.
“başlangıçta eru, 'tek olan', elf dilinde ılûvatar diye isimlendirilen, düşüncelerinden ainur'u yarattı; ve onlar, onun huzurunda ulu bir müzik yaptılar. bu müzik'te dünya vücut buldu; çünkü ılûvatar 'ainur'un şarkısı'nı görünür kılmış ve onlar da karanlığın içindeki bir ışık gibi görüntüyü izlemişlerdi. ve aralarından çoğu, onun güzelliği nden ve görüntü içinde başlangıcı ve kıvrımlarının açılışıyla gözler önüne serdiği tarihinden büyülendi. bu yüzden ılûvatar onların görüsüne varlık verdi, onu boşluk'un ortasında kurdu ve gizli ateş, dün-ya'nın kalbinde yanması için gönderildi; ve ona eâ dendi. sonra ainur arasında onu arzulayanlar ayağa kalkarak zaman'ın başlangıcında dünya'ya girdiler; gördükleri görüntüyü uğraşlarıyla lamamlayıp gerçekleştirmek görevleriydi. yeryüzü krallığı'nı, arda'yı, kararlaştırılan zamanda yaratana dek, elflerin ve insanların düşüncesinin ötesinde bir enginliğe sahip olan ea diyarlarında uzun süre uğraştılar. sonra yeryüzü'nün giysilerine bürünüp içine indiler ve orada yerleştiler...”
olduğu, kıymetlimis, kutsalımıs olan kitabımısstır.
ainulindale, valaquenta, quenta silmarillion adlı üç kısımdan ve bu kısımlara ait alt başlıklardan oluşan kitap. kitaptaki sıralamaya riayet ederek; her bölüme ilişkin kimi zaman kısa, kimi zaman uzun, kimi zaman detaylı, kimi zaman yavan nitelikteki ama kendimce önemli bulduğum yerlerin altını çizmeye özen gösterdiğim özet ve not mahiyetindeki girdilerim için: