1. insanların batı'ya gelişine dair'i takip eden silmarillion bölümü.

    elfler ve insanlar her ne kadar angband'ın çevresini kısmen kuşatmışlarsa da elf kralı fingolfin bu kuşatmanın yetersiz olduğunu düşünüyordu. bu düşüncesinde haklı olmakla birlikte fingolfin ve genel olarak noldor morgoth'un gücünü kavrama noktasında ise eksiklikler taşıyorlardı. noldor morgoth'un gücünü ve onun bir vala olduğunu, onu yenemeyeceklerini, bu sebeple hızlı veya yavaş olmalarının önemsiz olduğunu bilemiyorlardı. fingolfin'in tasavvurunda kuşatmayı tamamlamak ve angband'a saldırmak var ise de elflerin ekseriyeti buna katılmadığı için fingolfin'in niyeti sadece düşünce aşamasında kaldı.

    bu esnada morgoth bir yandan kalbindeki kötülüğü büyütüp bir yandan noldor'a duyduğu nefreti katmerlerken gücünü uzun zaman boyunca hızlıca hazır etmişti; tek derdi düşmanlarının sonunu getirmek değil, onların alıp cennete çevirdikleri toprakları da kirletip yok etmekti ve nefreti de aklına galip gelmişti. çünkü biraz daha bekleseydi amacına ulaşabilecekti ve elfleri ve insanları yok edebilecekti, oysa o onları küçümsemişti.

    karanlık ve aysız bir kış gecesi morgoth saldırıya geçti ve ateş nehirleri göndermeye başladı, böylelikle dördüncü büyük muharebe dagor bragollach başlamış oldu. bu alevlerin başında ejderhaların efendisi glaurung eşliğindeki balroglar vardı. bu ihtişamlı saldırı ile angband kuşatması sona erdi ve elflerin birliği bozuldu, en büyük darbeyi de finarfin'in oğulları yedi. galadriel'in biraderleri olan angrod'la aegnor öldürüldü. elfler ve insanların ittifakı her ne kadar morgoth'a karşı direnmiş ise de paramparça olmuşlar, büyük kayıplar vermişler ve sınırlarının güvenliklerini yitirmişlerdi.

    bunun üzerine büyük kral fingolfin atına atladı ve angband'a gitti. angband'ın kapılarını tekmeleyerek morgoth'u düelloya çağırdı. kara tahtından kalkan karanlık lord, fingolfin'in karşısına dikildi. birebir mücadele esnasında morgoth birçok darbe aldı ve en son bacağı da topal kaldı, ancak nihayetinde fingolfin öldürüldü.

    savaşın ardından nargothrond ve gondolin'in gücü nispeten korundu. gondolin kralının emriyle bu halktan bazı kişiler valardan af dilemek üzere valinor'a gönderildilerse de turgon'un habercileri valinor'a ulaşamadı. savaş göreli de olsa sona ermiş olsa bile morgoth'un içi nargothrond ve gondolin hakkındaki bilgisiziliğinden kaynaklı olarak rahatsızdı. tüm bu süreçte morgoth casuslarıyla, ajanlarıyla, hileleriyle elfler ve insanlar arasında bozgunculuk yapma çabalarını sürdürdü ve angband'daki demir ocaklarındaki hummalı çalışma sürmeye devam etti.

    savaşın üzerinden geçen yedi yılın ardından morgoth bir kez daha saldırdı ve galdor öldürüldü. bu savaşta cirdan'ın gemileri drengist halici'ne çıktı ve falas'ın elfleri tam zamanında batıdan gelip morgoth'un ordusunun üzerine atıldılar. bunun üzerine ork ordusu dağıldı ve kaçmaya başladı. bu savaşın ardından hador hanedanının başına galdor'un oğlu hurin geçti ve fingon'a hizmet etti.
    0kitap bölümü