hakkında yazılan girdilerin yarısı "marksist değilim ama" ile devam ediyor terör örgütü lideri mi bu adam yahu *, bu söylem bir yerden tanıdık geliyor bana.
sadece cehennemde biten bi çicek gibi marksist düşünce yani dönemin işçilerinin çalışma şartları, ekonomik buhranlar, savaşlar falan düşünüldüğünde ortaya çıktığı era için anlam kazanıyor fakat bu tarz bir düşünce herhangi bir ütopyada ortaya çıkamaz, anlamsız kalır orayı 1984'e veya brazil'e falan dönüştürür fakat bu distopyalarda ortaya çıktığı taktirde de sistem için bir doomsday device yaratır. evren kaotiktir, insan tutarsızdır ne kadar idealize etsen de ipe sapa gelmez, hele materyalizmden yola çıkarak insanı ideal bir düzene sokma düşüncesi bu irrasyonel varlık için hata olur.
19.yy düşünce insanları pozitif bilimlerin yükselişinden güç alarak ve alman ekolünün yadsınamaz katılığında genelde antropoloji temelli, evrimsel düşünce temalı kanıtlarla diyalektik materyalizm gibi herşeyi maddeden yola çıkarak algılayan bir bakış açısıyla ele almak istemiş, bunlardan birisi friedrich engels, marx abimizin kankası çok kaliteli insanlar gerçekten arkadaş olmak oturup kahve içip beraber konuşmak isterdim yani bir dava arkadaşım olacaksa engels olsun fakat abimizin "ailenin, özel mülkiyetin ve devletin kökeni" adında nefis bir kitabı var, olayları antropolojik açıdan ele alıyor fakat sosyal çıkarımların hatalı olduğu noktaları var, neden ? çünkü insan irrasyonel bir varlık yani bir sabah kalkıp durduk yere the banshees of inisherin'deki gibi bir olayın fecaat bir faili olabilir, bu yüzden hegel'in idea'sını, biraz daha geriye gidersek esse est percipi'yi dahil etmeden varsayımlarda bulunmak tutarlı olmaz, jean paul sartre abimizin insanı tanımlarken kullandığı kendisi için varlık yerine kendinde varlık olarak düşünülseydi belki marksist düşünce bir alternatif olabilirdi.
e sonuç ne oluyor klimali evde altın kelebek izlerken bana "ekonomi battı artık bu insanların aklı başına gelir de şunu bunu desteklemez" diyen lennist arkadaşa insanların tutarsız olduğunu hem bu insanların sürekli çileci rahiplerin peşine takıldığını işçi bile olsa manevi sebepleri işaret ederek yine irrasyonel kararlar verebileceğini açıklamaya çalışıyorum.
son olarak meraklısına, marx'ın hayatını konu alan le jeune karl marx adlı güzel bir filmi mevcut.
How do you tell a Communist? Well, it’s someone who reads Marx and Lenin. And how do you tell an anti-Communist? It’s someone who understands Marx and Lenin. ronald reagan *