filmin dc comics ürünü hemen hemen hiçbir joker'le bağlantısı bulunmadığı için beğenmedim. phillips'in kendi açıklamalarında da çizgi roman karakteri olan joker'den uzaklaşmak istediğini okudum. ayrıca dc comics'in yeni bir seri başlatmak istediği, üzerine sinemada pek fazla iş olmayan yan karakterlere kendi adlarıyla filmler yapma planı olduğunu, bu filmin de söz konusu halkanın ilk filmi olduğunu okudum. zaten filmin sonu hariç, hiçbir yerinde dc comics'in adı da geçmiyor (joker'in haklarının büyük kısmı warner bros.'ta olabilir). "madem çizgi romanlarla bağlantı noktalarını belirsizleştirmekti amacın, ne diye bruce wayne hikayesinin içine sıçtın?" diye sorarlar adama phillips efendi.
filmin gerçek-hayal arasındaki bağının oldukça belirsiz olmasıyla ilgili birçok teori üretilmiş durumda. filmin özellikle son sahnesinde arthur fleck'in bir anda ciddileştiği anlarla ilgili üretilen teori sayısı o kadar fazla ki, "hepimiz hayal içindeyiz" mantığını inceptionvari bir düşünsel alt yapıyla fırlatanların yazdıklarını okumak bile mümkün olmuş. ben joker'i hiçbir zaman derinlikli ve katmanlı bir karakter olarak görmediğim için kendisine bu kadar derin bakamıyorum.
joaquin phoenix'in leonardo dicaprio'nun "ayılı film" olarak bilinen the revenant'ta yaptığını, joker'de yaptığını düşündüm filmi izlerken. büyük ihtimalle en iyi aktör oscar heykelciğini kapacak. aynı the revenant gibi, joker'in de "oscar için çekilmiş filmler" listesine rahatlıkla gireceğini düşünüyorum. 11 dalda oscar mı? hiç sanmıyorum. marriage story, little women, gisaengchung*, the lighthouse gibi aday filmlerin arasında joker'i, çizgi roman karakteri olmamayı seçen, kökenlerinin tam tersine bir hikaye anlatmayı tercih ederek popülere oynayan bir film olarak hatırlayacağım.