1. son zamanlarda iyice 'u hatırlatan adam.

    demokrasiye karşı şüphe, çok yeni değil. gerçekte ne olduğunduğu bilinmese de 'un resmettiği 'in de demokrasiden şüphe duyan bir düşünür olduğu varsayılır.

    ama bütün şüphelerde üzerinde uzlaşılan nokta şudur: ancak çok iyi bir eğitimle sağlanır, aksi halde olur. celal şengör de kendi çapında haklı. şimdi, bir iktidar daha fazla oy alabilecekse, neden kitleleri eğitsin?

    no'lu girdide en sonda bahsettiğim üzere, türkiye'de atatürk sonrası hiçbir iktidar, eğitimli bir toplum istemedi. daha fazla oy ve iktidarlığın getirdiği ayrıcalıkların meyvesini yemek istediler. celal şengör'ün varsayımı da buradan gelir: "demokraside iktidarlık belirli bir kitleye çok iyi avantajlar veriyorsa ve iktidarlık zorunlu olarak çoğunluktan alınıyorsa, oy sebebiyle çoğunluğa sorgulayıcı bir eğitim verilmez. dolayısıyla her demokrasi demagojiye mahkumdur."

    ama adama sorarlar: "senin önerin nedir?". olur da derse koca bir has*tir çekerim. ben insanın elindeki aracı en kötü amaçlar için kullanması potansiyeline inanırım. einstein insanın eline fizik kuramı verdi, ertesi gün japonya'ya nükleer bomba attılar. insanın eline bıçak versen keser, taş versen yarar, internet versen kitleleri manipule eder. demokraside böyle yapan, monarşide ne yapmaz?
    #64192 skeptix | 7 yıl önce (  7 yıl önce)
    0akademisyen