bunun yunan versiyonun (ki aslı o galiba) içine dalak, böbrek, yürek de konuyor. amerika'da bir yerde bir yunan festivaline gitmiştik, kocaman yazmışler kokoreço mu ne, bir heves atladık ki bağırsak falan yok. şişte yağa sarılı sakaktat çeviriyor eleman. elemana sordum "vallahi türkiye'de olsaydık da yeseydik, burada bağırsak yasak" dedi.
sonra türk bir abi inat edip new jersey'de istanbul usulü kokoreçci açmıştı. besin yönetmeliği o kadar oturmuş ve zor ki, adam halledene kadar atla deveyi seçmiş (bu laf böyle değil ya). "zarar ettim ama biliyordum, ben prensip icabı sonuna kadar gittim" diyor. kokoreç kahramanı adam.
artık çiğ hali soğuk zincirle her eyalete geliyor ama kendi yapan var mı bilmiyorum.
yanlış bilmiyorsam yunanistan'da da epey sevilen bir yiyecektir. hatta yurtdışında kokoreç, karnıyarık, ıspanak, musakka gibi şeyler yemek istiyorsanız yunan restoranlarında yiyebilirsiniz.
Midye, ne bileyim çiğ böcek, deniz ürünü ve bilimum garip canlılar, canlıların olur olmadık yerleri (ayak, göz, miğde, dalak, kafa, beyin vs) yiyenleri anlayamadığım gibi bunu sevenleri de anlayamıyorum.
yerken hiç birinizin aklına gelmiyo di mi... ulan bir bağırsak ne kadar temizlenebilir içine yarım saat hortum tutsan bile? tamam tadı güzel ben de yerdim/yerim de... boktan bir şey yiyoruz lan bildiğin... en azından bunu kabul edin.
Ansızın akıllara düşer. Baharat yoğunluğunu genzinde hissettirir. Bir ısırık alındığında dünya unutulur. Gecenin ilerleyen saatlerinde yoğun bir istek mide kapakçığına dayanır.. Hayır derim hayır dur! bu saatte mi ? Dayanamam.. Dayanamıyorum.. CanımKokoreç.. salyalar şelale..
bunun en iyisini iki yerde yedim. birisi izmirdeydi birisi istanbuldaydı. bu ikisi ronaldo ve messi gibi düşünün bir de diğerleri var işte, slimani *, de bryune, hazard gibi.
izmirdeki, çamdibinde kokoreççi asım usta. içinde uykuluk falan var, öyle böyle değil. benim diyen bonfile, biftekle yarışır.
istanbuldaki, dolapderede ozzie.
bu iki mekanda yiyebiliyorsanız yiyin sonra kokoreçin tanımını tekrar yaparsınız.
her iki mekanda da aynı sistem var, ocaktaki bitince kapatıp gidiyorlar. öyle istediğim saat gidiyim yiyim olmuyor yani
türkiye'de baya pis, leş gibi algılanırken; avrupa'da falan en ünlü şeflerin fine-dining lokantalarında şovlarla sunduğu şey. ben bizim mutfağımızdaki halini seviyorum. istanbul'da da iyi şefler olaya el atıp farklı pişirme yöntemleriyle falan sunmaya başladı. biberiyeyle tütsülenmiş ve bol tereyağı ile kızartılmış halini yedim bir şeften, benim için kokonun zirvesidir.
Sanırım bu yemek sokak’ta, seyyar satıcılardan, pis ortamlardan, tam bir pişmiş bok olduğundan emin olduğunuz yerlerden yediğiniz zaman daha lezettli geliyor gibi.
Popüler yerlerden yemeği sevmediğimden de olabilir belki. Bana göre bu yemek, tam bir seyyar satıcı yemeği abi.
boklu bağırsak diyorlar buna. hayır yani bağırsak dediğimiz solucanımsı organın olayı zaten bok püsür. yine de severek yiyenlerin midesi bulansın diye derler bunu. annem der misal hep. "ay yine mi boklu baarsak yedin carbon?" kadın sanki avrupa birliği. "sana ne anne?" diyemiyorum tabi. "yedim annecim" diyorum, "bok ye" diyor, "e yedim zaten" diyorum, sonra kaç! kaçmazsan o terliği alnının ortasına çakar. hawk eye ile legolas arası bişi kadın. eli ayağı rahat durmuyor. nerdeyim la ben? konu neydi?
leziz bişi bu şimşik ya. böyle pul biberi de bascan. yarım ekmeğin arasında mmhh mhmmh mhhhmm var ya. yanında da ayranla şahane gidiyor. götü büyütmese her gün yerim.
temiz olduğuna inandığın yerde 3 kişi yesek birine hastalıklı bölüm isabet edebilir. diğer 2 kişiye bir şey olmaz bana olur. bence hiç yememek en güzeli. yaşadım biliyorum, tecrübeyle sabittir.
Yürek, böbrek, karaciğer, işkembe, beyin, vb. gibi iç organlar sakatat olarak adlandırılır. Ayrıca buna ayaklar ve baş da dahildir. Koyunun ince bağırsağından yapılan (barsak değil bağırsaktır efendim) bir yiyecek türü olan kokoreç de sakatat kısmına girer. Diğer tüm sakatatlarda olduğu gibi ya çok beğenilir ya da hiç beğenilmez. Şahsen beğendiğim ve yine tüm sakatat türleri gibi normal etten daha sağlıklı olan yiyecek türüdür. Normal etin taşımadığı birçok bakteri ve mikroorganizmalar sayesinde sakatat türleri son derece faydalıdır. Ancak hepsinin -neredeyse hepsinin- son derece iyi temizlenmesi gerektiği, yoksa acillik edeceği de unutulmamalıdır. Evde yapılabilenleri kendiniz yapın, kokoreç gibi şeyleri de temiz olduğuna inandığınız bir yerde yemeye gayret gösterin derim.
ikibinli yılların başında avrupa birliğine girersek kokoreç yasaklanacakmış diye sansasyonel bir haber furyası vardı. bunun üzerine mirkelam kokoreç güzellemesi bir şarkı çıkarmıştı. işte o kokoreç:
Kokoreç; anlatılmaz yaşanır denilecek bir atıştırmalıktır. Tabi benim gibi 6 çeyrek üst üste yiyebilecek kadar atıştırabilirseniz. Bu 6 çeyrek meselesi yüzünden bulunduğum yerlerdeki her yakın mesafe kokoreççi ile abi kardeş ilişkisi ile çözümlerim.