göndermeleri çok fazla olan, ilk yarısı konuyu anlatmaktan ziyade, merakı pompalatmayı amaçlayan, ikinci yarısı ise insanı adeta felç eden, 2017 yapımı darren aronofsky filmi. ben beklentimi sıfıra çekmiştim, büyük şok yaşadım. aronofsky'nin senaryosunu da yazdığı the fountain'ı sevdiyseniz, bu filmi de sevme ihtimaliniz çok fazla. ayrıca aronofsky'nin en iyi filmi olduğunu düşünüyorum. oyunculuklar olarak bilemiyorum ama senaryo olarak oscar'a aday olacaktır.
filmde hiçbir karakterin ismi yok. ancak bu durum kafanızın karışmasına, "bu kimdi ya?" diye şaşırmana neden olmuyor. jennifer lawrence'ın mother!'dakine benzer bir rolü yok daha önce. kamera hep kendisini merkeze alıyor. bütün olayları lawrence'ın gözünden izleyeceksiniz. aslında film düzenden, hayatlarına kimseyi dahil etmeyen bir çiftten bahsetmiyor. biraz eski kafa olarak görünen bir kadın ve onun yazar eşinden bahsediyor. filmin özellikle ikinci yarısında neye uğradığımı şaşırdım ben. aronofsky'nin pi'sini izlediğimde de böyle olmuştum. sanırım yaklaşık 20 yıl sonra aronofsky eski muhteşem günlerine dönmüş durumda. black swan'ı da, noah'ı da sevmemiştim. mother!'da ise gözlerim yuvalarından çıktı adeta.
filmin 18 yaş sınırı ile gösterime girmesinin nedeni, dini referansların yoğunluğu ve bana göre fazlalığı. sanki aronofsky, birkaç filmde anlatabileceği şeyleri mother!'a sıkıştırmış gibi görünüyor. film 3 buçuk saat olsaydı, bu fikrim değişebilirdi ama filme 2 saat yetmiyor. benim filmle ilgili iki olumsuz eleştirim var: ilki süresi. 2 saat değil, 3 buçuk saat sürseydi, senaryodaki onlarca göndermeyi daha rahat ve anlık olarak anlayabilirdim. ikincisi ise, birkaç yerdeki cgi yetersizliği. genel olarak çok göze batmıyor bunlar ama gene de "keşke cgi hiç kullanılmasaymış" dedim ben birkaç sahnede. filmin geri kalan hiçbir kısmına dil uzatamam.
dini referansların sizi sıkabileceği uyarısıyla, kesinlikle izlemenizi öneririm. gecenin köründe değil, dinlenmiş bir kafa ile, kendine dinlenmek için zaman ayırabilmiş bir insan olarak izleyin. the fountain'ı izledikten sonra göndermeleri anlayıp beğendiyseniz, mother! da tam sizlik demektir.