üstte ailenin tiplerinden, türlerinden alternatiflerden bahsettik, biraz da işlevlerinden bahsedelim:
öncelikle aile evlilikle ortaya çıkan amacı ve işlevleri olan bir kurumdur. günümüzde amacı yok olmuş ve işlevleri de bir hayli azalmıştır. aile kurum olarak kendi işlevlerini diğer kurumlara devretmiştir, vermiştir ya da diğer kurumlar bunu almıştır.
ailenin başlıca işlevleri: - toplumsal kuralları ve değerleri bireyleri aktarma (eğitim) - bireyleri diğer toplumsal kurumlara bağlama (bireyi topluma hazırlama ve muhtaç etme lütfen burada da kimse ne demek muhtaç etme diye karşı çıkmasın. düzgün bir eğitimle toplumda benlik ihtiyacımıza gerek kalmaz diye düşünüyorum.) - başka kurumlara ve kişilere devredilmeyecek olan işlevleri yerine getirme (basit örn: cinsellik. bi ara devlet bizi karıya götürsün diye espri yapılıyordu) - üyeleri denetleyerek toplumsal amaçların gerçekleşmesine katkıda bulunma (üye denetimi gerçekleştirebilecek tek sözde meşru kurum ailedir)
ailenin biyolojik işlevi: - insan neslinin devamlılığını sağlama. ailenin ortaya çıkış nedeni zaten neslin korunumu yüzündedir. aile kurum olarak toplumdan çocuk yapma ehliyetini almıştır. toplum zaten neslin devam etmesini istiyor. üst girdi de bahsettiğimiz tüm aile türlerinde asıl amaç neslin devamıdır.
ailenin psikolojik işlevi: - aileden başkası bizi sevmez... aile sevgi bakımından doyurucudur ve bu görevi başka hiçbir kurum yerine getiremez. biyolojik işlevi laboratuvar ortamında bir şekilde halletsek bile sevgi ihtiyacını karşılayamayız. bu yüzden ailenin en önemli işlevinin bu olduğunu söyleyebilirim. günümüzde her şey çok kötü ve teknoloji var olsun kötü olan şeyi görmek çok kolaylaştı, burada işte devreye aile girip bireyleri sevdiğinde psikolojik destek sağlamış oluyor. lakin aile bu işlevi sağlayamazsa aile üyeleri pek sağlıklı yapıda olmuyorlar. günümüz modern toplumu içinde çekirdek ailede hem anne hem baba çalıştığı için çocuk sevgisiz kalabiliyor. sonra dışarda sevgi arıyor, bulamıyor. ailesine kinlenip sözlükte aile hakkında 30 girdi yazıyor.
ailenin eğitim işlevi: - bu başlık eğitim-toplumsallaşma işlevi olarak da geçer. vaktiyle eğitim konusunda yazarken amacının toplumsallaşma, yetiştirme olduğunu söylemiştim. işte burada: eğitim/#271903 aileye doğan çocuk ilk eğitimini aileden alır. eğitim süreci aileden başlamış olup ömrünün sonuna kadar sürecektir. en basitinden çocuk yürümeyi, konuşmayı, nesneleri aileden öğrenir. bu bakımdan aile eğitim verme konusunda bilgi sahibi olmalıdır. sanayi öncesinde ve kırsal kesimlerde yaşayan toplumlarda görülen geleneksel geniş aile tipinde çocuğa yürüme, konuşma gibi basit şeyler dışında mesleki bilgi ve birikim de aktarılmaktadır. bu sayede çocuk daha 10 yaşında iken çobanlık yapabilir konuma gelmektedir. modern toplumda eğitim kurumu olan okul aileden bu işlevi almış, kendine geçirmiştir. okul hem çocuğu eğitmiş hem de çocuğu aileden ayırarak aileye boş zaman yaratmış ve ekonomik çalışma saatleri sunmuştur.
ailenin ekonomik işlevi: - kadınların ücret karşılığı çalışma hayatına dahil olmasıdır. tabii bu durum sanayi toplumlarında görülmektedir öncesinde kadının çalışıp para kazanması söz konusu değildir. kadının çalışması ile ev içi eşitliklerde değişme görülmüş erkek eve ekmek getirme olayını kadınla paylaşmıştır ve ekonomik rahatlama yaşanmıştır.
ailenin dini işlevi: - aslında eğitim başlığında incelebilir ama ondan ufak bir farkı var. aile bireye dini değer ve alışkanlıkları öğretir, aktarır. kısaca din eğitimi verir. dediğimiz fark ise şudur ki: aile bireylerin dini görevleri yerine getirip getiremediğini kontrol edip onları yargılayabilir.
ailenin serbest zamanları değerlendirme işlevi: - üçüncü zamanın değerlendirilmesi olarak da geçer. aile üyeleri boş vakitlerini beraber geçirirler, birbirlerine sevgi pompalarlar. bu işlev çocuk aileden ayrı kalmayarak hem sevgi ihtiyacını karşılar hem de çocuk aileyle vakit geçirerek kötü alışkanlıklarına bulaşmaz.