önce eğitim'in kökenine, anlamlarına, kullanımlarına bakalım.
Eğitim kelimesinin kökeni “igid”dir. Beslemek, yetiştirmek fiilinden evrilmiş bu kök hayvan veya köle beslemek, yetiştirmek anlamında kullanılmaktır.
Eğitim sözcüğünün tespit edilebilmiş en eski kullanıldığı kaynak ise Orhun Yazıtlarıdır. Yazıtta “ol yılkıg alıp igittim [o atı (sürüsünü?) alıp besledim]” olarak geçer eğitim kelimesi beslemek anlamındadır.
Divan-i Lugati't-Türk’de kullanım anlamı da yetiştirmektir.
Günümüz türkçesinde ise bu kelime yetiştirmek fiilinden uzaklaşıp terbiye etme fiiline doğru bir anlam değişimi geçirmiştir.
TDK eğitim kelimesini; “Çocukların ve gençlerin toplum yaşayışında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine okul içinde veya dışında, doğrudan veya dolaylı yardım etme” olarak açıklar ve sonuna terbiye anlamını da ekler.
Eğitimin yetiştirme anlamından farklı olarak dilimizde birçok farklı anlamı vardır. Bunlar: Disiplin, Sosyal hizmet, Kazantı, Öğrenim, Sosyal kurum ve Kasıtlı kültürleme sürecidir.
etimolojisi ve anlamları bu kadar. sırada bazı büyük düşünürlerin eğitim tanımı var:
Kant’a göre eğitim, insanın mükemmelleştirilmesidir.
J. S. Mill’e göre bireyin kendisi ve başkaları için mutluluk aracıdır.
H. Spencer’a göre de iyi yaşama olanakları sağlayan etkinliklerin tümüdür.
sonuç olarak Eğitim yetiştirme, hazırlama/hazırlanma, topluma kazandırılma prensibidir, günümüzde eğitim yaşam boyu devam etmektedir. yani artık bir süreç olmaktan çokça uzaklaşmıştır.
edit: eğitim'in süreçten uzaklaşması tamamen benim özel/kişisel/şahsi görüşümdür. sayın @eftalya beni uyararak bir hatanın önüne geçmiştir. @eftalya'nın yazımı ile süreç akademide "eğitim fakültelerinde "formal, informal düzeyde yaşam boyu devam eden bir süreç" olarak tanımlanıyor." kendisinin yazısı yorumda bulunmaktadır. teşekkür olarak ona bir beğeni bırakırsınız artık.