1. (bkz: )

    (bkz: )
    0sosyoloji terimi 
  2. .
    #113016 tdk | 6 yıl önce (  6 yıl önce)
    3sosyoloji terimi 
  3. Kelimenin aslı Yunanca ethnos(halk) ve
    logia(bilim)’dan gelmektedir. İnsanı konu edinen bilimlerden biri olan etnoloji, özellikle ilkel diye nitelenen halkları ve onların kültürlerini inceler. İlkel halkların baş­lıca özellikleri: Yazıyı bilmemeleri, doğaya bağlılıkları, do­ğaya egemen olmak için kullanılan araçların yetersizliği ve ilkelliği, ekonomik ihtisaslaşmanın gelişmemiş olması, görgü ve eğitimde geleneğin önemli rol oynaması vb.

    Etnoloji; Etnoloji ve Tasviri Etnoloji (Etnografya) diye başlıca iki kısma ayrılır. Birincisi, etnografik malzemeye dayana­rak maddi ve manevi kültür ögelerinin sistematik açıklamasına yönelmekte; çeşitli kültürler arasında karşılaştır­malar yapmakta; insanlığın kültür tarihini aydınlatmaya çalışmakta; kültürel göçleri ve kültürün genel gelişme kanunlarını araştırmaktadır. ikinciyse, çeşitli halkların mad­di ve manevi kültür öğelerini sistemli bir şekilde tasvir etmektedir.

    Etnoloji’nin yararlandığı başlıca bilim dalları şunlardır: Prehistorya, Arkeoloji, Fiziki Antropoloji, Biyoloji, Coğrafya, Tarih, Sosyoloji, Psikoloji, Lenguistik, Folklor ve Din, Hukuk, Sanat, Müzik Etnolojisi­dir. Başlıca konularını maddi kültür (Ergoloji ve Teknoloji), ilkel ekonomi, sosyal organizasyon, din, büyü, mitoloji, sanat, oyun, müzik vb. teşkil eder.

    : etnoloji sözlüğü - sedat veyis örnek

    Ukde :
    #113015 seanachie | 6 yıl önce (  6 yıl önce)
    0sosyoloji terimi