insanları etkilemesinin çok fazla sebebi olsa da en çok göze çarpanı seslerin içerdiği doğuşkanlardır.
sesler esasında farklı frekanslarda sesler içeren ses bütünleridir (biraz değişik bir tanım oldu kabul ediyorum).
örneğin siz bir enstrümanla la sesi çaldığınızda sadece la sesi duymazsınız. la sesini oluşturan tüm sesleri aynı anda duyarsınız ve çok ufak bir sürede bu sesler doğuşkanlarına ayrılır. bunu havai fişeğe benzetebiliriz sanırım.
eğer sesler doğuşkanlarına ayrılmazsa, çalınan müzik bize kafa şişirici gelir ki şu hepimizin bildiği çin malı klavyelerin iğrenç sesinin sebebi de budur. dijital sesler doğuşkanlarına ayrılamaz, çünkü onlar frekanslar üzerinden verilir. gerçi dijital piyano teknolojisi epey gelişti, artık çok daha güzel ses veren dijital piyanolar var.
işte katolik amcalarımız da bu doğuşkan meselesini çözmüşler zamanında ve sadece do majör tonunda, beşli aralıklı notalarla ilahiler yapmışlar. "ya bu ilahiler neden bu kadar güzel?" diyoruz ya sebebi doğuşkanlar işte.
kalitesizliğine mazeret olarak "topu topu 7 nota var kaç ayrı beste yapılabilir ki"demişti günümüzde müzisyen geçinen biri. ticari olarak üretilen müzik dünyanın her yerinde kalitesizleşiyor. çünkü stüdyolarda dijital ortamda üretiliyor. müzik, makinalar değil insan tarafından üretildiğinde güzeldi. virtüozlük diye bir şey kalmadı. ne çalanda ne söyleyende kendine özgülük kalmadı. çeşitlilik kalmadı, klasik batı müziği batıda bile dinlenmiyor, türk sanat müziği bitti, üç beş meyhanede meze olarak hayaleti geziyor. caz entel barlarına sıkıştı kaldı. türkü yalnızca türkü barlarda. piyasada bunlar yok. artık hepsi niş. günümüzde varsa yoksa bugün dinle yarın yenisi gelsin türünden aynı ritmlerle üretilen popüler müzik var onları da birbirinden ayırmanın imkanı yok. eskiden rock da olsa pop da olsa her grubun, her solistin bir soundu bir tarzı olurdu. iki albümünü dinlediğin adamların daha önce hiç duymadığın bir parçasını bile duysan onların olduğunu anlardın. şimdi icracı yok. dijital makineleri kullanan insanlar var. sevmiyorum
Müzik duygu ve düşünceleri tek sesli veya çok sesli olarak anlatma sanatıdır.
Müzik çok geniş bir alana sahiptir. Dili, dini, ırkı yoktur saf müziğin. Zaten bu yüzden kaliteli müzisyenler dünya genelinde tanınır ve sevilir. (bkz: michael jackson) * Bir insan aynı anda birden çok müzik tarzını sevebilir veya sadece birine bağlı kalabilir. Bunlar tamamen kişiye özgüdür. Bazen insanlar müziği tarzına göre değil, (kimse müzik tarzlarına bağlı kalmak zorunda değil) kişide verdiği hislere göre seçer. Bu o kişinin müzik zevkini kötü kılmaz, sadece diğerleri gibi düşünmüyordur, o an içinden ne geliyorsa ona göre hareket edip ona göre seçip ona göre seviyordur. İnsanlar içinde bulundukları duruma uyum sağlamak için (adaptasyon), Duygularını daha derin yaşamak için müziği kullanabilirler. Yani mutsuz olduğunuz bir anda pop müzik dinlemek istemezsiniz, bunun yerine slow tercih eder ve o yaşadığınız duyguyu daha derinden hissedersiniz, ağlarsınız bile. Yada tam tersi, mutlu olduğunuzda daha canlı müzikler dinleyip daha da çok mutlu olursunuz.
Kısaca söylemeye çalıştığım, zaten birbirimizi yeterince kutuplaştırmadık mı? Metal dinleyen biri pop dinleyemez mi? Yada insan illa sadece bir tarzda müzik dinlemek zorunda mı? Bence değil. Yani kendi adıma söylemek gerekirse, hem josh turner dinlerim hem alex clare hem adamlar, yeri geldiğinde tarkan* hem amy guess hem de laura pergolizzi aka lp. Kulağıma hoş gelmesi yeterli. Tınısını sevdiysem müziğin, tarzını önemsemem. Sizde öyle yapın. Tabularınızı yıkın.
araştırmalara göre müzik dinlerken beynin çalışan kısımları ile sanatçıların tasarım yaparken beynin çalıştığı kısımlar aynı. yani müzik, yaratıcılığı tetikleyen bir unsur. ancak bu durumun bazen sadece tetikleme aşamasında kaldığıda görülmüş. nedeninin müzik dinlerken beynin yaratıcılık ile ilgili olan kısmının meşgul edilmesi olduğu söyleniyor.
müzik ile beyni tetikledikten sonra bir çeşit trans hali olan 'akış' a geçildiğinde müzik kapatılırsa daha yüksek verim elde ediliyor.
bu konu, yazılımcılar üzerinde de benzer çalışmaları olan psikolog mihaly csikszentmihalyi tarafından yapılmış. akış ile ilgili bir sunum için:
Acil serviste ağrı kontrolü ve anksiyete için önerilen yönyemlerden biridir. Acil tıbbın textbook'u tintinalli'de bile bu önerilir.
Gerçi siz müzik çalarsanız acilde bürokratın biri gelip bu ne lakayitlik diyerek size kurum içi soruşturma da açabilir. Burasının türkiye olduğu unutulmamalıdır. Müzik kafir icadıdır ve özellikle metal müzik dinleyenler çok fena günahkar ve satanisttir.
Canlıların yansımalar ve doğayı taklit ederek uyum içinde oluşturduğu tını. Kimine göre sanat, kimine göre hayat, kimine göre hoş bir ses, kimine göre de insan sesinden uzaklaşıp, bilinmeyen frekanslara ulaşma.