1. bir para biriminin değerini temelde 5 unsur belirler.

    1 - enflasyon : eğer ülkede yüksek enflasyon varsa ülkenin parası, enflasyonu az olan ülkenin parası karşısında değer kaybeder.

    2 - faiz oranları : ülke parasının faizi yüksekse, yatırımcıya çok daha fazla gelir kazandıracağı için faizi düşük ülkenin para birimine karşı değer kazanır. Yani yatırımcı daha çok kazanır halka büyük bir şemsiye girer ve o şemsiye açılır. Bu arada enflasyon yüksekse faiz oranının yüksek olmasını olumsuz etkiler.

    3 - cari açık : eğer ithalat ihracattan fazla ise ülkenin para birimi döviz karşısında değer kaybeder. Çünkü ithalat da kullanılan para birimi dövizdir. ülkenin ihraç ettiği ürün, ham madde ve çok az da olsa tarım ürünleri olunca ve ithal edilen ürünler ara ürün, ileri teknolojik ürün ve tarım ürünleri olunca Cari açık fazla olur.

    4 - kamu borcu : yüksek kamu borcu enflasyonu arttırabilecek bir etkendir. bir devletin iç ve dış borçlarının tümünü ifade eder. ülke bu borcu ödemek için para basabilir. Bu da ülke parasının değer kaybı ve yüksek enflasyon demektir.

    5 - istikrar ülkenin politik ve ekonomik istikrarı : yatırımcı için önemlidir. Yatırım olursa para değeri artar olmazsa azalır bu kadar basit.
    #76827 biri beni silksin | 7 yıl önce (  7 yıl önce)
    0ekonomi terimi