1. kapital sermaye, sermaye ise kaynaklardır. bu durumda türkçeye sermayecilik olarak çevirmek " kaynakçılık" olarak çevirmekten anlam karşması olmaması için daha iyi olacaktır. yani sermaye dediğimiz zaman aklımıza para değil kaynak gelmeli.

    kapitalizm'i iyice anlamak için muhakkak iyi bilmemiz iki şahıs var birisi karl marx bir diğeri ise max weber. bazı kişiler adam smith'i de dahil eder fakat, adam smith kapitalizm üzerine değil liberalizm üzerine konuşmuştur. adam smith'in meşhur " bırakınız yapsınlar bırakınız etsinler" sözünü kapitalizm üzerine söylendiğini sanıp ona yormuşlardır fakat işin aslı öyle değildir. bu başka bir yazının konusu, marx’tan da bahsetmeyeceğim.

    max weber'e gelecek olursak, çok önemli bir eseri var " protestan ahlakı ve kapitalizm ruhu." weber bu kitabında genel olarak batı dünyasını tanımlıyor ve protestan mezhebinin çözümlemesini yapıyor. ve kitabının bir kısmında şöyle bir söz geçiyor " hıristiyanlar batıda katolik ve protestan diye ikiye ayrılır; katolikler için günahtan kaçınmak ve ahiret önemlidir, protestanlar ise hem günahtan sakınmak hem de başarıyı haketmek için bu dünyada çok çalışmak ister..." bu sözünün doğruluğunu ispatlarcasına da ingiltere, amerika gibi protestan ülkeler ve italya, ispanya gibi katolik ülkelerin ekonomik ve teknolojik açısından ne durumda olduğunun örneğini veriyor.

    Yine kitabının ön sözünde çok haklı başka bir söz daha yazıyor " doğu ile batı arasındaki en keskin fark batıda hersey belli bir düzen ve disiplinde yapılır oysa doğu düzenden mahrumdur onun için reçete sunamazlar..."

    sonuç olarak weber kapitalizm'in tanımını yaparken marx'a göre daha geniş bir temele oturtuyor. şunu da belirtmek isterim ki , marxist düşünürler weber'in bu eserinin marx'ın hayaletinin korkusunun maddeye bürünmüş bir tezahürü olarak kabul eder ve weber'i burjuva yanlısı bir düşünür olarak kabul ederler.
    #74748 biri beni silksin | 7 yıl önce (  5 yıl önce)
    0ekonomi terimi