1. trendyol, tıpkı hepsiburada, n11, gitti gidiyor ve benzerleri gibi bir sanal pazar yeridir. n11 ve gitti gidiyor'dan farklı olarak, aynı hepsiburada gibi, kendisi de ayrıca satış yapar. ancak özünde satılan ürünlerin büyük çoğunluğu, aynı benim çalıştığım şirket gibi, iş ortağı olarak adlandırdığı mağazalar tarafından satılır.

    trendyol, yasaklı ürünler haricinde, aynı diğer pazar yerleri gibi, ürünün fiyatını ve satılacak ürünü kontrol edemez. 2020 yılında bazı ürünlerde görülen fahiş fiyat artışları nedeniyle sistem üzerinde çeşitli denetimler eklemiştir. herhangi bir ürüne, aynı ürünün farklı satıcılarının ortalama fiyatı üzerinde bir fiyat yazıldığında o ürünü kara listeye alır. satışına sistem izin vermez. bununla birlikte bu algoritma bazen hatalı çalışabilir.

    satışta olan ürünlerde ise, yasalar neyin satışına izin veriyorsa, kategori bazında onun satışına izin verir.

    çalıştığım tüm pazar yerleri arasında, satıcıdan çok alıcının tarafında olduğunu en fazla hissettiren pazar yeridir. alıcıyı mağdur eden her durumda alıcının tarafında yer alır. mağdur edilen alıcıya hediye çekleri düzenler ve bu mağduriyete sebep olan mağazadan hediye çeki tutarını tahsil eder.

    fiyatlama konusu ise pek o kadar kontrol edilebilir değil. şöyle ki;

    an itibarı ile tvlerde reklamı dönen kampanyalar için satıcılar başvurularını bugün itibarı ile sonlandırıyorlar. trendyol'un satıcılardan beklentisi aynı ürünün kendi sistemlerindeki son 14 gündeki en düşük fiyatının altında kalmaları veya kampanya şartına göre ekstra indirim de yapılacaksa en düşük fiyat üzerinden bu indirimi yapmalarıdır. ve kampanya süresince fiyatlarda artışa izin verilmemektedir.

    yani, ben bir kg kahveyi 150 TL fiyatla satıyorsam, ancak sistemdeki aynı ürünün son 14 gündeki en düşük fiyatı 100 TL ise, bu kampanyaya katılabilmem için 100 TL altında bir fiyat yazmam gerekir. aksi takdirde ürünüm kampanyaya dahil edilmez. eğer bir de sepette ekstra indirim sunan, trendyol'un da komisyon düşerek desteklediği kampanyaya katılacaksam, bu durumda talep edilen indirimi yine bu 100 TL fiyat üzerinden yapmam, yani %10 indirim var ise fiyatımı 90 TL'ye düşürmem gerekir. ancak burada ana kriter son 14 günlük fiyatlar olduğu için üründe tekel konumundaki satıcıların ekim ayında fiyat arttırmaları sistemin hesaplamayı hatalı yapmasına neden olacaktır. yani, ürünü sadece ben satıyorsam, satıcı olarak fiyatlamada tekel olduğum anlamına gelir bu.

    ha, tüm bunlara rağmen, eğer alıcı aptal değilse, ürünü google ile aratır ve başka yerlerdeki fiyatlarına bakar. ürün elbette üreticisinin kendi sitesinde daha ucuz satılacaktır. çünkü muhtemelen kargoyu size ödetir ya da belirli tutarı aşmanızı ister, buna ek olarak kendi sitesinde trendyol'a komisyon ödememektedir. haliyle kendi sitesinde kargoyu size ödeterek 100 TL istediği bir üründe 20 TL kazanıyorsa trendyolda bu ürünü 100 TL + kargo + komisyon fiyatla satmalıdır ki yine 20 TL kazansın.

    demem o ki, trendyol satılan üründe ve sunulan fiyatta birincil sorumlu değildir. ve elinden geldiği kadar alıcı tarafında pozisyon alan bir pazar yeridir.

    benim, internet üzerinden alış veriş yapanlara genel tavsiyem, mutlaka fiyat araştırmasını başka sitelerde de yapmaları, satılan ürünü satan mağazanın puanına da dikkat etmeleri olur. çünkü sahte ürünler de oldukça fazla ve pazar yerinin bunu yakalaması olası değil.
    #225227 larden loughness | 4 yıl önce
    11web sitesi