yaklaşık 3 ay önce ülkemizde vizyonda girmiş (vizyona girdiği hemen hemen bütün ülkelerde üç aşağı beş yukarı aynı tarihlerde girmiş), avengers'ın thanos sonrası haline eklenen "pastanın çileği" olan marvel comics karakterinin filmi.
iron man'ın ilk filmden sonra senaryo olarak gayet besleyici ve anlatmak istediklerini hem geek hem de normal hollywood izleyicisine tane tane anlatabilmiş ilk çizgi roman filmi olarak görüyorum. michael bay'in kısacık sürede neler olup bittiğini anlayamadığımız boktan animasyonları, avengers: infinity war'un yumak haline getirilmiş senaryosu ve captain mavel'ı aynı kefeye koyduğumda, carol danvers bacının son yıllardaki en doyurucu çizgi roman ve/veya animasyon tabanlı sinema karakteri olduğundan emin oldum. supergirl'ü berbat bi' dizi halinde -şimdilik- 5 sezona yaymamış olsalardı, sinemadaki en güçlü kadın süper kahraman olma yolunda captain marvel'ın rakibi olabilirdi tabii ama olmadı.
filmin yönetmenlerinin anna boden ve ryan fleck olduğu açıklandığında çok heyecanlanmıştım. cinemaximum illetine para kaptırıp çarkın dişlileri arasına girdikten sonra hiçbir şeyden zevk alamadığım için bekledim, bekledim ve filmi unuttum. daha yeni izleme fırsatım oldu. boden ve fleck'in aslında küçük bütçeli yapımlarla kendilerine has bir isim yapmaları beni mutlu ediyordu. half nelson ve it's kind of a funny story kendilerinin en dişe dokunur yönetmenlik tecrübeleri. zaten genellikle çektikleri filmlerin senaryolarını da kendileri yazıyor. tomb raider'ın en son çıkan filminin senaryosuna da destek vermiş geneva robertson-dworet'yi de yanlarına almışlar captain marvel'da. filmin iyi versiyonu malum ortamlara düştüğü gibi, "captain marvel digital extras" adıyla sızdırılmış, yaklaşık 1 saat süren kamera arkası kısımları da çıktı. boden ve fleck'in bu extras'ta anlattıkları önemli. brie larson'ı en sevdikleri kadın süper kahraman filminde görmekten büyük mutluluk duymuşlar. larson'ın her çekim olmayan günün 9 saatini fitness yapmaya ayırması, f-16 pilotlarıyla yakın temas içinde kalması (havada, savaş uçaklarında onlarca saat harcamış), samuel l. jackson ve nihayet hak ettiği değer verilmeye başlanan müthiş aktris annette bening'in kadronun ağırlığı sadece isim olarak değil, bütün oyuncu ekibinin üzerinde bıraktıkları etki açısından doldurmaları ve tabii ki, larson'ın avengers ekibine katılmaktan ötürü duyduğu sevinç filmin neden iyi olduğunu gösteren detaylar bence. senaryosunun da bir yerden sonra cıvıtıp amerikancılığa dümdüz dalmaması ve süresinin diğer marvel cinematic universe filmlerine göre oldukça kısa tutulmuş olması da captain marvel'ın kötü bir film olmayacağına dair donelerim.
larson'ın room ile oscar almasına kadar iyi bir karakter oyuncusu olduğunu kendisini takip edenlere gösterdiğini düşünüyorum. room'daki anaç tavırları da akademiyi memnun etmişti. captain marvel gayet lay lay loma bağlanabilecek bir senaryo içinde olsaydı, marvel geek'leri kendisini rahatlıkla topa tutardı. flerken'le ilgili sahnelerinin cıvıtıldığını düşünen büyük bir kitle de var. ben böyle düşünmüyorum. askeriye, kree, supreme intelligence, skrull derken, iyice muhallebiye dönmeye yüz tutar gibi görünmeye başlayan kurgunun yumuşatılması noktasında flerken'in etkisi müthiş olmuş. yukarıda bahsettiğim digital extras kısmında, filmin büyük kısmının cgi ile görselleştirildiği anlatılıyor ancak flerken'li sahnelerin çoğunun birkaç çekimde halledildiği de açıklanmış. özellikle samuel l. jackson ve clark gregg'in -biri 25, diğeri 15 yıl- genç hallerini de büyük oranda makyajla yapmışlar. bu yüzden filmin inandırıcılığı da tavan yapmış.
avengers: endgame'e bağlanan 2 sahnesi mevcut. zaten vizyon tarihleri arasında da 1 buçuk ay kadar vardı. captain marvel'ın bir geçiş filmi, avengers: infinity war'dan sonra hype'ın tillahının yapılması sebebiyle yerinde duramayan geek'lere tadımlık bir film olarak yapılması kötü olmuş. "keşke yılbaşında vizyona girseydi" diye düşündüm ben sıkça. dünya çapındaki gişesi 1 milyar doların üzerine çıkmış olsa da, avengers: endgame için kullanılmışa benziyor canım captain marvel. tahminim, captain marvel'la ilgili bir seri planının en az 2025 sonrasına bırakıldığı yönünde (endgame'i henüz izlemedim. belki de böyle bir seri planları artık hiç yoktur, bilemiyorum).
güzel ama fazlasıyla araya kaynatılmış bir film. marvel geek'lerinin kolay harcanabilir olarak gördüğü bir kahraman hikayesi üzerinden ilerlememesi gayet iyi olmuş.