1. İnsanlar arasında bilgi, duygu, düşüncenin, yazılı, sözlü, fiziksel, mimik, bakış gibi aklınıza gelebilecek her türlü yöntemle karşılıklı aktarılması/alışverişi.

    Kendi ihtiyaçlarımızı, duygularımızı, beklentilerimizi dürüstçe tanımlayabildiğimiz ölçüde; kendi iç dünyamızla gerçekten ilişkide olduğumuz ölçüde sağlıklı iletişim kurabiliriz. Yani iletişim becerilerimizi geliştirebilmek önce kendimizi tanımaktan geçiyor; ne istediğimizi başkalarına net olarak aktarabilmek için… Kendisi ile iletişim kuramayan bir insanın başkalarını tanıması ya da anlaması ne kadar mümkün olabilir?

    İletişimin diğer önemli bir unsuru ise dinlemek. Dinlediğimizde karşımızdaki kişinin dilini anlamaya başlarız. Her insandan öğrenebileceğimiz bir şeyler vardır. Doğru iletişim kurduğumuz zaman da karşımızdakine dilimizi öğrenme fırsatı veririz.

    Ve gözlemlemek. Duygularımız biz farkında olmadan beden dilimize yansır. İçimizde yaşadığımız duyguyu saklayıp rol yapmaya zorlasak dahi gözlerimiz, mimiklerimiz, duruşumuz bizi ele verir. Karşımızdaki insanı da gözlemlediğimizde davranışının hangi duygu kaynaklı olduğunu daha iyi anlayabilir ona göre tutum sergileriz.

    İnsanlarla yaptığımız sohbetlerin etkili ve zevkli olabilmesi için;
    - Yüzümüzde ve ses tonumuzda tebessüm olsun,
    - Konuştuğumuz kişiye sıkça ismi ile hitap edelim. İnsanın ismini işitmesi kendisini önemli hissettirir.
    - Sohbet esnasında konuşma ve dinlemeyi dengeleyelim.

    Maalesef ki ilişkilerimizde çoğunlukla iletişimin gücünü unutuyoruz. İyi düzeyde iletişim kurmak bizleri, yaşamın birçok alanında başarılı kılacaktır. “Trip” denilen iletişim kanserine yakalanmamanız dileği ile…
    #130879 esinti | 6 yıl önce
    0genel terim