insanoğlu her dönem ve yörede kendisi ve ötekileri farklı görmüş, farklılaşmış ve farklı guruplara koymuştur. bu farklar ırk, cinsiyet, renk, zenginlik soyluluk, yöneticilik vs. olabilir.
bazı farklar kişisel çaba ve kararla kazanılır gibi göründüğü halde toplumsal örgütlenmeler, töreler ve değerler kişinin nerede, ne yapacağını büyük ölçüde belirler.
çağdaş sosyologların modernleşen ve farklılaşan feodal ve kapitalist toplumlarda gördüğü ekonomik sınıflardır. marxcı sosyolojiye göre, insanlık tarihi sınıf çatışmalarının bir ürünüdür ve sınıfları da üretim araçları belirler. üretim araçları alt yapıdır geri kalan herşey ise üst yapıya dahildir ve alt yapı üst yapıyı belirler. üretim araçlarına sahip olanlar ile yani kapitalistler ile işçi sınıfının yani proleterya arasında sürekli bir çatışma vardır. kapitalistler üretim araçları ile ortaya çıkardıkları ürünü satar, proleterya ise emeğini satar.
max weber ise sınıf ve statü guruplarının konumunu güç ilişkilerine göre belirler. ona göre güç piyasalardan elde edilen güç yani ekonomik güç hemde sosyal statülerdir ve sınıf bireyin varolması için elde ettiği olanaklardır.
sınıflar ile statüler birbirinden bağımsız olmamakla beraber aynı şeyler de değildir. sınıfları ekonomik güç belirlerken statüyü, yaşam biçimi, eğitim ve prestij belirler. sınıflar kalıcı eşitsizlikler yaratır