Bugünkü adı otrar olan Farab kenti yakınlarında, Türk bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiği savunulan filozof, gök bilimci, felsefeci ve müzisyen bir bilim adamıdır. muallim-i sani adı ile islam coğrafyasında ve al pharibius ismi ile avrupa'da tanınır.
Dünyanın ilk modern müzik kitabının yazarı olarak kabul ediliyor ancak bu konuda bazı şüpheler de mevcut. İslam dünyasında pozitif bilimleri başlatan kişi kabul edilir. Ayrıca yine islam tarihinde ilimleri sınıflandıran ilk kişidir. Dünya tarihinde Birleşmiş Milletler fikrini ortaya atan ilk kişi olarak bilinir. erdemli şehir* adlı eserinde bir devletin nasıl yönetileceğini ve devletin mutluluğunun insan mutluluğuna dayandığını anlatmıştır.
En önemli üç eseri: El Kitabül Musiki ya da el müsikal kebir, dünyanın ilk modern müzik kitabı olarak kabul edilen ve kimi kesimlerde tartışmalara yol açan eseri. İhsaül Ulüm, ''İlimlerin sayımı'' adlı ilimleri sınıflandırdığı eser. El Medinetül Fazıla, diğer adlarıyla ''İdeal devlet'', ''fazilet şehri'' ya da ''Erdemli Şehir'' olarak bilinen, devletin nasıl yönetilmesi gerektiğini anlattığı eser.
1) ölmez dahi farabi adıyla anılan merhum müslüman türk bilim insanı. 2) erasmus'un yerli programı diyebileceğimiz üniversitelerarası öğrenci değişim programı
islam felsefesinde ilk öğretmen aristo'dan sonra ikinci öğretmen olarak bilinen, islam filozofu ve bilgini farabi din ve felsefe hakkında şöyle diyor:
"eskilere göre din, felsefenin bir taklididir. ikisi de aynı konuları içerir ve varlıkların ilkeleri hakkında bilgi verir. çünkü ikisi de varlıkların ilk ilkesi ve ilk nedenle ilgili bilgi verir ve ikisi de insanın kendisi için varlığa getirilmiş olduğu nihai amaç, yani en üstün mutlulukla diğer varlıkların nihai amaçları hakkında bilgi verir. felsefenin bütün bunlarla ilgili olarak akla veya tasavvura dayanarak bilgi verdiği her konuda, din hayalgücüne dayanan bilgi verir. felsefenin ispat ettiği her konuda din ikna eder; çünkü felsefe akıl tarafından kavrandıkları biçimde nihai ilkeler, yani ilk ilkenin özü ve ikincil cismani olmayan ilkelerin özleri hakkında bilgi verir. buna karşılık din cismani ilkelerden çıkarılmış benzerlikler aracılığıyla onların hayallerini ortaya koyar ve siyasi görevlerle benzerliklerinden hareketle onları taklit eder."
"nihai hedef olduğuna inanılan iyiliklere benzerlikleriyle -insani erdemlerin fiillerinin hedefi olan- en üstün mutluluğun fiillerini taklit eder. gerçek mutluluk türlerini de mutluluk olduğu düşünülen şeylerle taklit eder. varlık derecelerini, uzay ve zamanla ilgili derecelerdeki benzerleri ile taklit eder ve bu şeylerin benzerlerini mümkün olduğu kadar özlerine yaklaştırmaya çalışır. o halde felsefenin hakkında kesin kanıtlar sunduğu her konuda din, ikna etmeyi amaçlayan açıklamalar yapar. sonuç olarak felsefe zaman bakımından dinden önce gelir."
Defalarca tekfir edilmiş olan filozof. Zaten genel geçer islam anlayışına baktığımızda kendisinin müslüman olduğunu söylemek olası değil. Mesela, evrenin ezeli olduğu iddiasında. Rabb’in de eşyadan bir cüz olduğu görüşünde (allah şey’dir), bunu söylemek için ya canına susamış olmalı ya da abbasi devletinin özgür ortamında yetişmeli; bereket ikincisi olmuş da 90’ına kadar yaşamış *.
İran ve tacikistan’da pers, arap ülkelerinde arap; türkiye’de ve türki devletlerde ise türk’tür.