1. islam felsefesinde ilk öğretmen 'dan sonra ikinci öğretmen olarak bilinen, islam filozofu ve bilgini din ve felsefe hakkında şöyle diyor:

    "eskilere göre din, felsefenin bir taklididir. ikisi de aynı konuları içerir ve varlıkların ilkeleri hakkında bilgi verir. çünkü ikisi de varlıkların ilk ilkesi ve ilk nedenle ilgili bilgi verir ve ikisi de insanın kendisi için varlığa getirilmiş olduğu nihai amaç, yani en üstün mutlulukla diğer varlıkların nihai amaçları hakkında bilgi verir. felsefenin bütün bunlarla ilgili olarak akla veya tasavvura dayanarak bilgi verdiği her konuda, din hayalgücüne dayanan bilgi verir. felsefenin ispat ettiği her konuda din ikna eder; çünkü felsefe akıl tarafından kavrandıkları biçimde nihai ilkeler, yani ilk ilkenin özü ve ikincil cismani olmayan ilkelerin özleri hakkında bilgi verir. buna karşılık din cismani ilkelerden çıkarılmış benzerlikler aracılığıyla onların hayallerini ortaya koyar ve siyasi görevlerle benzerliklerinden hareketle onları taklit eder."

    "nihai hedef olduğuna inanılan iyiliklere benzerlikleriyle -insani erdemlerin fiillerinin hedefi olan- en üstün mutluluğun fiillerini taklit eder. gerçek mutluluk türlerini de mutluluk olduğu düşünülen şeylerle taklit eder. varlık derecelerini, uzay ve zamanla ilgili derecelerdeki benzerleri ile taklit eder ve bu şeylerin benzerlerini mümkün olduğu kadar özlerine yaklaştırmaya çalışır. o halde felsefenin hakkında kesin kanıtlar sunduğu her konuda din, ikna etmeyi amaçlayan açıklamalar yapar. sonuç olarak felsefe zaman bakımından dinden önce gelir."

    kaynak: , farabi
    #206991 kafakulagi | 5 yıl önce
    0filozof