1. Sherlock Holmes hikayelerinin modern zamana uyarlandığı BBC dizisi. Sezon başına 3 normal, 1 mini bölüm yayınlanır ve sezonlar arası 2 yıl kadar boşluk vardır. Yeni sezon 2017'de başlayacak.

    Başrollerinde benedict cumberbatch (sherlock Holmes) ve Martin Freeman'ın (Dr.Watson) yer aldığı dizide Benedict cumberbatch, Sherlock Holmes'ün kendini beğenmişliğini en iyi yansıtan oyunculardan biri olmuştur.
    #1187 İyi adamdim ben | 8 yıl önce
    0dizi 
  2. 'in muthis oyunculuk sergilemesinden oturu 3 bolumun yetmedigi anlasilan dizi. birde 2 senede bir cekiyorlar.
    #6890 thedirector | 8 yıl önce
    0dizi 
  3. Sherlock'un şaşırtıcı tuzağa düşürme numaraları bu sefer şaşırtmadı, neyi nasıl bildiği ile ilgili açıklamaları vay amk dedirtmedi alışkanlıktan ama, dizinin sonunda sağlam bir dedirtti watson'un öğrendikleri.
    #18493 fly | 8 yıl önce
    0dizi 
  4. Genellikle yabancılar tarafından, Çok bilmişler için kullanılan bir lakap. Ülkemizde kullanımı çok nadirdir.
    #1194 Trafalgar | 8 yıl önce
    0lakap 
  5. mac os'un eski sürümlerinde arama yazılımı. yerini finder'e bırakmıştır.
    #1258 la sagrada familia | 8 yıl önce
    0yazılım 
  6. 4. sezon 1. bölümüyle geri gelmiş olan dizi. birçok dizi sitesinin engellenmesinden sonra izlemek zor olacak ama bu zevki kimsenin elimden almasına izin vermem.
    #17172 thedirector | 8 yıl önce
    0dizi 
  7. 4'uncu sezonun 2'inci bolumu de dandik baslayip sonralari toparlamis, finalde de mindfucklatmistir. gelenek oldu sanirim bu sherlock'ta. cok sikici baslayip agzimiz acik bitiriyoriz diziyi resmen.
    #18326 pokilertoner | 8 yıl önce
    0dizi 
  8. Eurus'un abartılı iticiliği ve yapaylığı yüzünden bir türlü konsantre olamadım son bölüme. Aynı nedenden hikaye akışı da tekledi bence ve klasik bir sherlock bölümünden oldukça farklı ve keyifsiz bir bölüm oldu.

    Tatsız tuzsuz, en önemliside o bilindik sherlock olay kurgusundan kopuk bir finalle veda etmesi üzdü açıkçası.

    Eurus kim diyenler için
    -- spoiler --


    Sherlock'un deli ablası


    -- spoiler --

    #19096 fly | 8 yıl önce
    0dizi 
  9. İşte sherlock dedirten tek yanı bölümün giriş kısmıydı sadece.
    Bekle şimdi 2019'u. 2020?


    -- spoiler --


    Duygusallık sherlock ile bağdaştırdığımız bi şey olmadığı için tuhaf geliyor. Sanırım artık bundan sonra onu bir robot olarak değil de insan olarak göreceğiz.

    Bölümde mycroft'u geri plana attılar gibi geldi ki normalde onun göründüğü sahneler pek olaylı geçer.

    Moriarty'i flashback ile de olsa gördüğüme o kadar sevindim ki. Eurus'un dediğini de duyunca öldüğünden emin oldum kendimce. Moriarty yeniden gelse tekrara düştü diye beğenmeyecektik belki de. Olsun, biz yine de onu gayet sakin göründüğü ani çıkışları ile yad edeceğiz.


    -- spoiler --

    #19097 İyi adamdim ben | 8 yıl önce
    0dizi 
  10. Her sezon için 2 sene bekletiyordu. Bu sezon için 3 sene bekletti. Ben gerçekten 3 sene bekleyen güruhtaydım. Her sezon yayınlandığında, sezonu izleyip bitirdiğimde kendime "2 sene beklediğine değdi mi?" diye soruyorum. Yanıt her seferinde "evet." oluyor.

    Her yıl yayınlanan dizilerden örneğin game of thrones. Çok kaliteli bir yapım kabul ediyorum. Ancak game of thrones'ta bile 10 üzerinden 4 falan verilebilecek bölümler oluyor sezon içerisinde. Lakin sherlock 2 yıl, 3 yıl bekletiyor ancak en kötü bölümü bile 10 üzerinden 7'yi hak ediyor. Kıyaslama yapmıyorum, örnek veriyorum.

    "O kadar beklettiklerine göre bir zahmet öyle olsun." Diyebilirsiniz. Yahut da "bu kadar keyif alacaksam o kadar bekletsin sorun değil." Diyebilirsiniz. Nereden baktığınıza bağlı. İki taraf da bana göre haklı. Ben ikinci grupta olanlardanım.
    #25544 blackmamba | 8 yıl önce
    0dizi 
  11. dizideki sherlock karakterinin psikolojik incelemesini yaptım efendim iyi okumalar (alanım psikoloji değil)

    Dizide ele alınan Sherlock Holmes karakteri, kimya bölümünden mezun olmasına rağmen dedektiflik gibi farklı bir meslekle hayatını idame ettirmektedir. Bunun sebebi, tümdengelim mantığını en iyi kullanabildiği alan olan cinayet davalarına karşı yüksek ilgisidir.

    Bildiğimiz evrende Sherlock dünya üzerindeki en zeki 3. insandır. Kendisinden daha zeki olan kişi abisi Mycroft Holmes’tur. Mycroft iletişim becerileri ve sosyal zekası yönüyle Sherlock’tan daha zeki bir karakterdir. Dünya üzerindeki en zeki olan kişi ise yine Holmes kardeşlerden biridir. Kardeşlerin en küçüğü olan Eurus Holmes üstün manipüle ve psişik yetenekleri sayesinde Sherlock evrenindeki en zeki kişidir. 3 kardeşlerden biri devletin işlerine yardım eder, biri danışman dedektiflikle zamanını harcar, bir diğeri ise korkunç zekasından ötürü toplumdan izole olarak bir adada tutsak olarak tutulmaktadır. 3 kardeşin de çok zeki olmasından ötürü bunun kalıtımla ilgili olduğu bariz ortadadır. 3 kardeş birbirinden çok farklı kişilik özelliklerine sahiptir. Burada çevrenin kişilik üzerindeki etkisini görebiliriz.

    Sherlock; Beş faktör kişilik modelinde (Beş Büyük Faktör Kuramı), deneyime açık kişilik özelliklerinden yüksek puanlı özellikleri göstermektedir. Deneyime açıklığın yüksek puanlı özellikleri ise şu şekildedir: geniş hayal gücüne sahip olma, sanatı, müziği, güzeli beğenme, farklı duyguları ayırt edebilme ve akademik meraktan oluşmaktadır. Sherlock ise profesyonel olabilecek kadar yeterli düzeyde keman çalabiliyor, yakın arkadaşı Watson’un düğünü için bir beste yaptı. Burada müzikle olan sıkı bağlılığını görebiliyoruz.

    Sherlock karakterinin kendi deyimiyle kalbi olmadığını, hayatında duygulara yer vermediğini biliyoruz. Bu yüzden de 4 huy türünden (4 Most Common Temperament Types) Duygusal Tutarlılığı olduğunu varsayabiliriz. (havuzlu bölümde moriarty'e diyodu)

    Diğer yandan hislerini, hayatını kimseye aktarmadığından, aktarmaya gerek duymadığından içedönüklük olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeplerden ötürü Sherlock’un ağırkanlı bir karakter olduğu çıkarımını yapmak mümkündür. Ayrıca kendi kişiliğini yüksek işlevli sosyopat olarak tanımlar. (sosyopat olduğunu kendi söyledi, ben değil)

    Dört huy türünden, soğukkanlılık Sherlock’ta diğer türlere göre (melankolik, çabuk sinirlenen, umutlu) ağır basmaktadır. Bu da içedönük ve duygusal açıdan tutarlı bir kişiliğe sahip olduğunu göstermektedir.

    A. Bandura, Öz Yeterlilik Kuramı ile kendine yetme olgusunu kasteder, daha açıklayıcı olmak adına bir görevi başarabilmek için gereken beceriye sahip olduğuna inanma düzeyi diyebiliriz. Sherlock’un geçmiş deneyimlerine baktığımızda ve bu karakteri gözlemlediğimizde öz yeterliliğin olduğunu görebiliriz. Sherlock geçmişinde birçok çözülmesi imkansız denilen davaları çözdüğünden onun için başarısızlık diye bir şey yoktur, olamaz da. Bu yüzden de kendisinden beklentisi çok yüksektir. Diğer yandan bedensel işaretlerini yorumladığımızda her yeni davada heyecanlandığını görürüz, hatta kendisini heyecanlandırmayan, merak uyandırmayan davaları reddetmektedir.

    Sherlock’un dava çözmeye güdülenmesi, özellikle zor davalardan zevk alması abisiyle olan ilişkisinden kaynaklanabilir. Abisi Mycroft Holmes dediğimiz gibi Sherlock’dan sosyal zeka ve iletişim becerileri konusunda daha öndedir. Aradaki farkı kapatmaya çalışan Sherlock daha zor davaları seçmeye güdülenmiş olabilir. (tahmin)

    Sherlock’da en çok gözümüze çarpan şey ise Karanlık Üçlüdür. bu “karanlık” üç parçadan oluşmaktadır. Psikopati, Narsisizm ve Makyevelcilik.
    Psikopati: Düşük eş duyum, dürtüsellik, heyecan arama. Sherlock davalarla heyecan olsun diye uğraşır ve sırf heyecan olsun diye uyuşturucu kullandığı bilinmektedir.
    Narsisizm: Kibir, baskınlık. Çevresindeki kişileri sık sık aşağılar ve basit şeyleri görmemekle suçlamaktadır. Diğer karakterlerin zekası ve derin düşünme yöntemlerine göre karmaşık olan şeyler, ona göre fazlasıyla basittir. Çevresindeki kişileri, basit şeyleri bile göremedikleri için aşağılamaktadır.
    Makyevelcilik: Başkalarını sömürme, istediğini elde etmek için her şeyi yapma, manipülatiflik. Sherlock istediği şeye ulaşabilmek için bir kadınla bile nişanlanmıştır ve kadının ona aşık olmasını insan hatası olarak görür.

    Kişiliğin kararlılığı ve değişimi açısından bakıldığında, yapısal kararlılık Sherlock karakteri için uygundur. Yapısal kararlılık Kişilik özelliğini oluşturan alt özellikleri bazılarında iyileşme bazılarında kötüleşme olarak açıklanabilir.

    son olarak Kendisine davalarda yardımcılık yapan ve en yakın arkadaşı olan Dr. Watson’la tanışmadan önce mutlak kararlı bir kişiliğe sahipti yani kişilik özelliklerinde en ufak bir değişim görülmemekteydi. Watson’la yaşamaya başladıktan sonra yakın çevresindeki insanlarla kurduğu bağlar, öncesine kıyasla yakınlaştı. Böylece Sherlock mutlak kararlılıktan yapısal kararlılığa geçiş yaptı.

    benim çıkarımlarım/tahminlerim/görüşlerim bu şekilde, elbette yanıldığım yerler vardır ama yazarken eğlendim.
    #272371 yavuzthehun | 3 yıl önce
    0dizi 
  12. 4.sezonun ilk bölümüne dandik bir hikaye ile girip hikayeyi toplama işini de geciktirince "lan bi efsanenin daha mı sonuna geldik" sorularıyla izledim bir süre. neyseki ortalarda hikaye toparlanıp 'ın oyunculuğuyla işler rayına girince, hatta bir de sonlarda ağlamaklı bir hal aldıracak kadar yoğun bir son bulunca, keyfim yerine geldi. hoş, kalan iki bölüme giriş yapacak sağlam bir hikaye hala yok ama üzeceğini pek sanmıyorum. ne de olsa 3 saat iyi bir zaman.

    bir de, sonraki bölümlerde geliyor ki, çok iyi bir oyuncu.
    #17520 fly | 8 yıl önce
    0dizi 
  13. sezon finali bomba olmus gercekten.


    -- spoiler --


    ozellikle o otobuste cips yiyen kizi dr watsona yakistirmistim keske birlikte olsalar diye meger kadin psikopatin allahiymis. uzuldum.


    -- spoiler --

    #19076 pokilertoner | 8 yıl önce
    0dizi 
  14. Dizi aslında amerikalıların ve ingilizlerin televizyon ve dizi kültürüne yaklaşımları arasındaki farkları da çıkartıp masaya vuruyor.
    Malum amerikalıların da sherlock'un ekmeğini yemek için piyasaya sürdüğü bir dizi var diye. Aslnda dizi güzel dizi de, bir buna bakıyorum bir de her bölümü sinema filmi tadındaki sherlock'a;
    İngilizler bu işi biliyor.
    #25519 fly | 8 yıl önce
    0dizi 
  15. 1.5 saatlik süresinden dolayı sezonda sadece 3 bölüm yayınlayan, onu da 2 senede bir yapan ingiliz dizisi. Modern zaman sherlock'unun dostu dr. Watson ile yaşadıklarını ele almaktadır. İlk 3 sezonu biteli epey oldu. 4. Sezon seneye gösterilir herhalde.
    #57597 thedirector | 8 yıl önce
    0dizi 
  16. ikinci sezon üçüncü bölümdeki sürpriziyle gülümsetmiştir.
    #68682 lois lane | 7 yıl önce
    0dizi 
  17. oyunculuklarıyla, senaryosuyla gelmiş geçmiş en iyi dizilerden biri. özellikle benedict cumberbatch'in -çok iyi bir oyuncu olmasına rağmen- yeni yeni keşfedilmesini sağlayan roldür. çok yetenekli bir oyuncu ve sherlock sayesinde onu daha çok görme şansımız oluyor. ha, tek problem onu daha çok görürken sherlock'u görmenin zorlaşması.
    yukarıda da bolca bahsedilmiş, bölüm sayıları oldukça az, sezonların arasındaki süreler de ziyadesiyle uzun. muhtemelen 5. sezon da 2020'den evvel gelmeyecek. ama sitemle karışık bu bekleyişler güzel oluyor. hem dizinin çizgisinden ayrılmaması için de böyle az bölüm ve sezonla ilerliyor olması güzel.
    son sezonu daha dram ağırlıklı olsa da ben seven taraftayım.

    #106468 ofelia | 7 yıl önce
    0dizi 
  18. Esas oğlan sherlock uzun boylu, monşer tipli biri. Bir havalar, çevresindekileri bir küçümsemeler.

    Neymiş, çözülemeyen davaları o çözüyormuş, İngiliz polis teşkilatı adama gebeymiş.

    Sir Arthur Conan Doyle'un kemikleri sızlıyordur.

    Her bölümde de aynı terane. Aslında olay öyle değil de şöyle oldu, sherlock çok zeki, zihin sarayı var.

    Öyle senaryo yazmak kolay, bilinen bir sonucu gerçek hayattan al, sonra geri sar al sana sherlock.

    Fakat izletiyor, zihin gıdıklıyor, hakkını vermeli. muhtemelen tüm bölümlerini izleyeceğim ilk ve tek dizi sherlock olacak.
    #25511 macro | 8 yıl önce
    0dizi 
  19. (bkz: )
    #61766 wtf | 7 yıl önce
    1eser karakteri 
  20. yaşayan en büyük conan doyle hayranlarından biriyimdir. (aristokrasiye gıcık olduğumdan ve conan abiyi halk çocuğu olarak gördüğümden isminin başına ''sir'' ünvanını kullanmadım)
    bugüne kadar ustamızın kaleminin yakınına yaklaşacak kalitede bile bir görsel yapım çekilemedi.
    steven moffat kardeşimiz britanya'nın en yetenekli kalemidir. hatta yazı konusunda deha bir beyindir bile diyebiliriz. ama aynı zamanda gözünü para hırsı bürümüş bir kapitalisttir kendisi. dahiyane senaryolarının ancak hollywoodvari yüksek paralı prodüksyonlarla çekilebileceğine inanır. bu anlamsız hırsından ötürü, doctor who'nun ruhunu öldürmüştür.

    2009 yılında modern sherlock holmes çekeceğine dair bir mülakatına denk gelmiştim. o zaman üşenmedim bbc üzerinden mail adresine ulaşıp kendisine yazdım.

    ''bay moffat, sherlock holmes'in dehası ve ruhu o zamanlar ki krimanal teknoloji olmamasında ve sherlock'un beynini bir labratuar gibi kullanmasında saklıdır. günümüz kriminal teknolojisinde analitik zekayla vaka çözmek diye bir şey olmaz. lutfen sherlock'un ruhunu öldürmeyin.''

    herifçi oğlu mailime cevap vermedi. hatta bu mailden sonra doktor who'yu da işkenceyle öldürdü.
    #163014 memosh usta | 5 yıl önce
    0dizi 
  21. sadece polisiye dizileri sevdiğim için, seyredebilecek hiçbir şey kalmamışsa seyrettiğim dizi. oyunculuk ve senaryolar sıkıcı, işe yaramaz ve kötü. dizide oyunculuğunu sevebildiğim tek karakter Dr. Watson. o kadar kötü senaryolarda iyi oyunculuk da zordur tabii.

    karakterin tam adı için, (bkz: )
    #1516 ma icari | 8 yıl önce
    0dizi