steve jobs ilkokul yıllarında çok fakirmiş ve öğlen yemeklerinde sadece elma yiyebilirmiş ve bu uzun yıllar sürmüş o yüzden emanın yeri ayrıymış jobs'un hayatında. elmayı her gördüğünde eski parasız fakir günleri aklına gelir ve daha çok çalışmak için hırslanırmış
bilindiği üzere şirketin eski bilgisayarları macintosh olarak bilinirdi ve amerikada bir elma türünün adı macintosh o yüzden elma kullanılmış
bir diğer rivayet ise sir isaac newton. jobs bir newton hayranıymış ve elma newtonla özdeşleştiği için onu logo olarak seçmiş. hatta apple'ın ilk logosonda dalında bir elma bulunan ağacın altında oturan newton kullanılmış .
istatistik bakımından türk halkının en sevdiği 3 meyveden biridir. bendeniz ismini bilmediği yeşil(markette satılan granny smith değil), ekşimsi, kütür kütür ve sulu olan bir türünü çok sever. diğer türlerini pek sevmez. eylül aylarında hasat edilir.
büyük ses uyumuna uymasa da türkçe bir sözcüktür. büyük ses uyumuna uymamasının sebebi ise sözcüğün zamanla ses değişikliğine uğramasıdır. sözcüğün aslı 'alma'dır.
Latincesi malum, pomum (malum aynı zamanda kötülük anlamına gelmekte) olan, yunan mitolojisinde gaia'nın hera ve zeus'a evlilik hediyesi olarak veridiği hera'nın da başına bir ejderha ile hesperidleri diktiği, eris'in kıskançlığından ortaya atıp üç tanrıçayı * işaret ederek üstüne en güzel olana yazısını kazıdığı, atalanta'nın arzusuna kapılıp araba yarışını kaybederek evlenmek zorunda kaldığı, çoğunlukla afrodit bazen de apollo ile ilişkilendirilen, roma mitolojisinde diana, juno ve özellikle de venüs ve pomona ile ilişkilendirilen, Aşk iksirlerinde ve nazarlıklarda kullanılan, kelt mitolojisinde uyumu, aşkı, bereketi, ölümsüzlüğü, hayatın kaynağı güneşi sembolize eden, brian ve kardeşlerinin aradığı sekiz hazineden biri olan, manannan mac lir'in yaşadığı adaya (emain ablach; elmalar adası) ve kral arthur'un huzura gittiği yere * ismini veren, druidlerin asasını ağacından yaptığı ve yeraltı dünyasında yetişip tanrıça olwen baharda yeniden dirilene kadar ölülere yiyecek olan, iskandinav mitolojisinde tanrıça idunn'un bahçesini gözettiği ve tanrıları her yaşlandıklarında bir ısırık alarak gençliklerine döndüren, sümer mitolojisinde evlilik teklifi olarak tanrı eniki tarafından tanrıça uttu'ya sunulan, hristiyan folklorunda adem'in, havva ve şeytan tarafından baştan çıkarılmasını simgeleyen ve belki de bazı insanların şeytanla, günahla bağı olduğuna inandıkları için yemeden önce arındırmak maksatlı soymaya başlama alışkanlığını başlattıkları, bazı masallarda * iyilik bazılarında * da kötülük getiren, çin kültüründe barışı (elma, barış, hastalık; çince'de ping) sembolize eden lakin hastalara hediye edilmesi uygun görülmeyen meyvedir.
Kaynak:
-Celtic mythology a to z
-magic and alchemy - rosemary ellen guiley
-element encyclopedia of secret signs and symbols - adele nozedar
-a dictionary of chinese symbols - wolfram eberhard
Mitlere göre ilk günah, yasaklı olanın sembolik yansıması.
İnsanın özgürlüğe, zincirlerini kırmaya attığı ilk adım mı yoksa onu mahvedecek olan ve belli ki ilahi güçler tarafından (tanrı olur, aile olur, otorite olur, sistem olur, devlet olur farketmez) yasaklanmış olan tabulara attığı ilk adım mı ona siz karar verin.
Bunun dışında pek de favorim olmayan bir meyvedir. Ekşi köy elmasını tenzih ederim, ona bitiyorum genelde.
latince incil olan vulgata'da "de ligno autem scientiae boni et mali" olan yaratılış 2: 17 ayetindeki ("Ama iyiyle kötüyü bilme ağacından yeme. Çünkü ondan yediğin gün kesinlikle ölürsün.") "mali" kelimesinin elma kelimesiyle eşsesli olmasından ötürü sanatçıların çoğu zaman "iyiyi ve kötüyü bilme ağacının meyvesi" olarak çizdikleri meyve.