Çevresi çok kalın bir gaz örtüsüyle çevrili olan gezegendir. Öyle ki venüs'ten bakıldığında diğer gök cisimleri, yıldızlar gözükmüyormuş. Venüs'te güneş batıdan doğup doğudan batıyor. uydusu yok.
müslüman ülkelerin bayrağını süsleyen gezegen ve bu gezegene ismini veren tanrıça.
müslümanlardan önce de kartacalılar ve iskender imparatorluğunun ardıllarının simgesi olmuştur. gerçi kartacalılarınki daha çok etekli bir kadını andırır.
sanat tarihinde çıplak kadın figürünün genel adıdır. kilisenin topluluk üzerinde etkin olduğu yüzyıllar boyunca çıplak kadın figürü tabudur. bunun istisnası mitolojik temalı resimlerdir. mitoloji temalarında da tek bir kadın figürü resmedildiğinde genelde esin kaynağı antik yunanda afrodit, roma'da venüs olarak bilinen aşk tanrıçasıdır ve onun adı verilirdi.
güneş sistemimizin aykırı gezegeni. diğer gezegenlerin aksine, saat yönünde döner.
ayrıca Venüs kendi etrafında 243 dünya gününde, Güneşin etrafındaysa 225 dünya gününde döner. Yani Venüsün bir günü Venüsün bir yılından daha uzundur. venüs'ü gözlemlemenin en güzel zamanıysa, güneş doğduktan ya da battıktan hemen sonradır.
atmosferinde milyarda 20 molekül fosfin bulunan gezegen. şu ana kadar bilinen, fosfin gazının oluşuması için canlılık olması gerektiği ise bunu çok önemli bir haber yapıyor. dün saat 18:00'de zoom üzerinden The Royal Astronomical Society yaptığı basın açıklamasında, fosfin gazının oluşmasında canlılık dışı tüm şartları değerlendirdikleri fakat henüz bu kadar çok fosfin oluşumunu canlılık dışı bir yolla açıklayamadıklarını söylediler. işin en güzel yanı ise fosfin oluşumunda tekrar durumu olmaması halinde bu kadar çok fosfine rastlanmasının imkasız olduğu. eğer denildiği gibi yanardağ ya da başka canlılık dışı bir süreçle fosfin oluşmuyorsa, son zamanların bilim adına en önemli keşiflerinden biri olabilir.
yapılan keşfin ise doğruluk oranın çok yüksek olduğu, çünkü 2 farklı gözlemevinden yapıldığı belirtildi. bir tanesi şili, bir diğeri ise miami'de olan teleskoplarlarla aynı oranda veri elde ettiklerini söylediler. yayını youtube linkinden izleyebilirsiniz.
direk türkçe olarak dinlemek isterseniz, dün yayın esnasında evrim ağacından çağrı mert bakırcı canlı olarak twitch üzerinden çevirisini yaptı. daha sonra yayına katılan mit* 'den tansu daylan'la birlikte soru cevap şeklinde değerlendirdiler. 3 saatlik uzun bir yayın olduğu için biraz sıkıcı olabilir ama 60 gün sonra silineceği için buradan izlemek isteyebilirsiniz.
bugüne kadar venüs'te canlılık olma ihtimali üzerinde hiç durulmamasının nedeni tabiki güneş sistemindeki en sıcak gezegen olması (yeryüzü sıcaklığı ortalama 425 santigrat derece). venüs'ün bu kadar sıcak ve yoğun oluşunu carl sagan kendisi ortaya atmasına rağmen, venüs'ün atmosferinde yaşam olabileceği hakkında 1967 yılında makale yayınlamış. işin en güzel yanı ise, dün keşfedilen fosfin gazının tam olarak atmosferin bu bölgesinde bulunması.
ayrıca 1981'de sovyetlerin gönderdiği venera 13, 32 dakika dayabilmesi için tasarlanmış ama tam olarak 127 dakika dayanmış ve renki ilk fotoğrafı çekmişti. Leonid Ksanfomaliti adlı rus bilim insanı ise fotoğrafta bazı şekillere ve akrep tarzı bir canlı olabileceğini 1982'de iddia etmiş ama pek olumlu tepkiler almamış.
2008-2009 gibi bir yılda doğmuş, internet şöhreti bir kedi. kendisi amerikalı. tortoiseshell denen türde bir kürkle doğmuş. venüsü şöhret yapan özelliği ise yüzü. yüzünün yarısı siyah, yarısı ise sarman. bıçakla tam ortadan ikiye kesilmiş gibi bir ayrımı var. gözlerinin de biri mavi biri yeşil.