Pazarlama harikası bir ülke. Adamlar kendilerini öyle güzel satıyorlar ki. Evet bunda Avrupa ülkesi olmalarının katkısı da büyük ama Marketingi çok etkin kullanan bir ülke, taktir etmek gerek. Tüm yemekleri, şehirleri, kültürleri marka.
Pizza, makarna, peynir, şarap, zeytinyağı, tatlı konusunda çok iyi olmakla birlikte hepsinde dünya markasıdırlar. Tüm yemekleri ve içkileri "italyan" olarak geçer.
Tüm şehirleri de yine markalaşmıştır. Bir roma deyince, venedik deyince akan sular durur. Ama bir muğla deyince, mardin deyince akan sular durmaz mesela ya da bir pizza deyince herkesin aklına İtalya gelir ama baklava deyince Gaziantep gelmez mesela. çünkü biz sahip olduğumuz değerlerin ne kıymetini bilen ne de bunları layıkıyla dünyaya sunabilen insanlarız. Bizim tek derdimiz kolay yoldan köşeyi dönmek olduğu için kapadokya'yı bir roma kadar bilmez mesela dünya insanları.
Evet İtalya gerçek bir tarih ve kültür ülkesidir ama aynı zamanda değerlerinin, güzelliklerinin, zenginliğinin farkında olan akıllı insanların da ülkesidir.
Keşke bizim mutfağımız, tarihi ve kültürel dokumuz, eşsiz doğal güzelliklerimiz de bir İtalya, bir ispanya, bir Maldivler kadar biliniyor, tanınıyor olsaydı.
Not: şovenist değil, sadece ülkesinin çok güzel ama bahtsız olduğunu düşünen ve buna üzülen biriyim. Yoksa bütün dünya bizim, o ayrı.
sanırım her şehrini gördüğüm ülke. eğlenmeyi bilen ve çok hızlı konuşan insanların diyarı. aslında çizme şeklinde bir istanbul. floransa'sı sultanahmet'e, milano'su etiler'e, napoli'si esenyurt'a, venediği yağmurdan sonraki istanbul sokaklarına benzer.
ölümleri duydukça üzülüyorum. az önce bir arkadaşımın eşinin hayatını kaybettiğini öğrendim virüs yüzünden.
her şey düzeldiğinde, kalanlarla buluşup yine şarkılar söylemek dileğiyle! umarım masa kalabalık olur!
"italya’da lise öğrencileri okullar açıldıktan sonraki bir ay içinde okulu bir kaç gün “protesto etmek” için asabiliyorlar. bu bir italyan milli tedrisat adeti.. “hükümetin kim olduğu mühim değil, her zaman protesto edilecek bir şey vardır” gibi bir sloganı var işin... " kaynak
italya 1871 yılından bu yana bir birlik olarak var. ondan öncesi bağımsız şehir devletleri. halen de durum sıkıntılı. italya'nın kuzey kısmı çok zengin, buna karşılık güney taraflar oldukça sefil. zaman zaman kuzeyliler* güneyi yük olarak görüyor ve ayrılalım, niye onlara bakmak zorundayız ki diye hareketleniveriyorlar. şimdilik kör topal gidiyor italyan birliği ama bir referanduma bakar.
ağır ölçüde gayri-merkeziyetçi bir yapıdan 19. asırda çeşitli tarihi olaylar ve zorlu mücadeleler sonucu politik birliğe evrilerek dönüşmüş bir devlet.
italya'da en son italya merkezli merkezi devlet orta çağ'ın lombardiya krallığı idi. kuzey italya'nın tamamını kontrol eden bu krallık ulu franko-cermen büyüğü 'şarlman''ın saldırısıyla yıkıldığında, oluşan politik girdap neticesinde italya onlarca yerel krallık ve cumhuriyetlerle doldu; neticede şu oldu - şarlman sonrası politik süreçte bir şarlman eseri sayılabilecek bir "kutsal roma-cermen imparatorluğu" bünyesinde asırlar boyunca bir dolu şehir devleti ve prenslikler italya'ya hakim oldu. güney italya ve adalar uzun asırlar boyu önce aragon, sonra ispanyol kontrolünde kaldı. kuzey italya'daki prensliklerin cenova (cenevizliler), venedik gibi bir kısmı orta çağlar boyunca çok ciddi deniz gücü ve ekonomik güç oldular. papalık, milano, floransa (firenze) gibi bazıları da dönem dönem avrupa çapında ciddi etki sahibi oldular. 18. asıra doğru gelindiğinde avrupa'da merkezi devletler güçlenip de ticari ağırlık da akdeniz'den kayınca, peyderpey italyan prenslikleri güçlerini kaybetmeye başladı. akabinde napolyon'un fethiyle bambaşka bir senaryo oluştu. netice itibariyle italyan birliğini kurmak, fransa'nın 19. asır boyu dev katkılarıyla, eski savoy prensliğinin hanedanlığınca yönetilen torino bölgesi merkezli piyemonte devletine nasip oldu..
avrupa'da novel coronavirus vakalarının hızla yükseldiği ülke. 270 vaka görülmüş, 7 ölüm ve 1 iyileşme var şimdilik. devletimiz iran sınırını kapatadursun. italya'ya uçak seferleri son hız devam ediyor. kaynak gisanddata.maps.arcgis.com/...
güneyiyle kuzeyi arasında yaşam tarzının çok farklı olduğunu okumuştum. Kuzeyliler endüstrinin kuzeyde olmasından dolayı daha zengin, daha şehirli insan tipine yakınmış ve güneyde ise turizm ve tarım ağırlıktaymış daha tembel ve sıcakkanlı insanlara sahiplermiş ve mafyaları meşhur güneyin. (bkz: sicilya mafyası)
20 adet bölgeden oluşan ve her bölgenin bir cumhurbaşkanı, bir hükümeti olan ülke.
bu sebeple sanki başbakanlarına "şansölye" sıfatı vermeleri daha uygunmuş gibi geldi. sonra wikipedia'dan bakınca, aslında bizdeki başbakanla aynı olmadığını öğrendim bu "başbakan" unvanının:
İtalya ya da resmî olarak İtalyan Cumhuriyeti ya da bazen İtalya Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke.