Madalyonun öbür yüzü avrupamerkezcilik olan sözümona bilim dalı.
Doğu'nun en azından ampirik olarak araştırılmasına katkısı vardır ama kuramsal olarak üstün aryan-avrupa ırkçılığından öteye geçmemektedir.
Evrimsel olarak ve öznel koşullarla bir şekilde feodaliteden daha ileri bir iktisat sistemi olan kapitalizme geçmiş ve buna göre kurumlar oluşturmuş batı avrupa'nın, antik Yunan ve Roma retoriği olan uygar-barbar ayrımını rönesans, reform, merkantilist dönem, kapitalist dönem boylarınca üstüne daha katı ideolojik yığmalar yapa yapa medeniyete hayali sınırlar çizmesi, kendilerini günümüz yunanistan'ı en doğu sınır olmak üzere üstün ilan etmesidir, diyebilirim kaba olarak.
İnsanlığın ortak ürünü olan medeniyeti sadece kendilerine atfetmişlerdir.
Kapitalizme erken geçen avrupa feodal Doğuyu daha feodal bile olamamış afrika-amerikayı ezdikçe bir o kadar daha güçlenmiştir bu düşünce o dönemlerde.
bizim gibi esfele safilinlere medeniyet götürüp, hazır gelmişken, şu madenler de fena değilmiş yav, bu aptal Doğulular işletemez bizim hakkımız, kim akıllıysa kaynakLAr onundur, kafası da bu bilim dalının önemli yansımalarındandır.
Okuduğumuz, sevdiğimiz o aydınlanma yazarlarının bile altını biraz kazıyınca bu bilim dalının ideolojik yansımaları çıkmaktadır.
Şahsen voltaire'de ben bayağı bir hayal kırıklığına uğramıştım.