orhan kemal'in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanan film.
mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sefaleti anlatan ve çukurova'da çekilen filmin seti jandarma baskınından sağ grupların tehditlerine, parası ödenemeyen set işçilerinin ayrılmasına kadar birçok badire atlatmış. seyirci ile buluşması da en az seti kadar olaylı olmuş.
12 eylül 1980 darbesinin hemen arkasından vizyona giren film bir hafta bile direnememiş ve adana sıkıyönetim komutanlığı tarafından uygunsuz bulunup yasaklanmış.
filmin yarışacağı 16. antalya altın portakal film festivali 13 eylül'de başlaması gerekirken askeri darbe neticesinde iptal edilmiş. film bir yıl sonra 17. antalya altın portakal film festivalinde tekrar yarışmaya alınmış. bu kez de "en iyi film" ödülünü alması engellenmiş. o yıl jüriden "birincilik ödülüne layık film bulunamadığı" yönünde bir açıklama gelince filmin yönetmeni erden kıral layık görüldüğü "en iyi yönetmen" ödülünü de almayı reddetmiş. böylelikle filmin festivalden aldığı tek ödül, yaman okay'ın aldığı "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülü olmuş.
altın portakal'dan kısa bir süre sonra strasbourg'dan bir haber gelmiş. film 1981'de "en iyi avrupa filmi" olmuş. ancak erdal kıran yurtdışına çıkma yasağı nedeniyle ödülünü almaya gidememiş.
erdal kıran "aynadan yansıyan hatıralar" adlı eserinde bu olayı ayrıntılarıyla anlatmıştır.
filmin kopyaları ve negatiflerinin isveç'e götürüldüğünü iddia eden kıral, 2008'de tanımadığı birinden bir telefon alır. telefondaki kişi filmin negatiflerinin kendisinde olduğunu söyler. kıral binlerce dolar ödeyerek negatifleri satın alır. film üzerinde tekrar çalışıp onu yirmi dakika kadar kısaltır.
nihayetinde film, 2 mayıs 2008'de 27. istanbul film festivali kapsamında yirmi sekiz yıl aradan sonra seyircisiyle buluşur.