her ne kadar filmlerde "kötü olmamak için yüzüğü kabul etmedi" şeklinde seyirciye yansıtılsa da, gandalf'ın esas korkusu tek yüzüğün sahibi olduğunda onu nasıl kullanacağından tam olarak emin olamamasıdır. bu da tek yüzükten korkmasına sebep olur.
burada tolkien'in teknolojiye bakışı aslında gandalf üzerinden işlenmiş olabilir diyor bazı kişiler. adam
birinci dünya savaşı'na cephede tanık olduğu için
mehmet akif ersoy'un da şiirlerinde bahsettiği yirminci asrın teknolojiyi insanı yok etmek için kullanmaya başlamasına bir tepki olarak görenler var.
tabii en birinci kaynak olan tolkien'in kendisi, gandalf'ı koruyucu melek olarak düşünerek yaratmış ki zaten lotr serisinde bolca katolik teolojisine gönderme var. adam moria madenlerinin kapısını bile gittiği kilisenin kapısından esinlenerek yaratmış birisi.
*
ama mesela
harry potter evreninin aksine, tolkien büyücülerin çok fazla güç kullanmasını istemiyor. bu sebeple de büyücüler hep yaşlı.
ayrıca lotr serisini yaratmaktaki amacı, ingiltere'ye bir mitoloji armağan etmek olduğundan iskandinav ve kelt mitolojilerindeki bilge büyücü motifleri de gandalf karakterinde görülebiliyor.
işin tuhaf yanı, sadece gandalf değil, serideki diğer bilge karakterler de hikayeye doğrudan etki etmiyorlar. mesela galadriel, aragorn, faramir falan da sadece frodo'ya yol gösteriyorlar. bu da ilginç bir durum. buradan da lotr'un en önemli kişisinin
frodo baggins olduğu sonucuna varabiliriz. bence frodo'nun karakteri bu yanıyla serideki tüm karakterlerden daha gizemli. adam adeta bir
john galt.
*
--
spoiler --