1. Sıkıntılı bir hastalık.. ekstradan şunlar söylenebilir..
    Pek bilinmiyor olabilir, Sağlık bakanlığına bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (ketem) diye bir oluşum var, bunlar meme kanseri taraması yapıyor, cihazları kabul edilebilir kalitede.. Ailesinde meme Ca öyküsü olanların, düzenli olarak bu taramadan geçmesi iyi olur. Menopoz sonrası da belli aralıklarla kontrol sürecine devam edilmeli. Aynı şekilde şehir hastaneleri, üniversite. hastaneleri vb. bu imkana sahip. En iyi tedavi düzenli izlemdir.

    Tedavi seçenekleri bir yerde hastanenin imkan ve kabiliyeti ile ilgili.. O nedenle tanı aldıktan sonra cihaz (radyoterapi) ve tedavi konusunda yetkin bir hastanenin seçilmesi de bir o kadar önemli. Tedavi multidisipliner olmalı (medikal onkolog, radyasyon onkoloğu (yoğunluk ayarlı-görüntü kılavuzluğu radyoterapi -her yerde yok) ve meme cerrahı (genel cerrahinin konusu olmakla birlikte memeye odaklı cerrahlar daha başarılı sonuç alabiliyor)..

    Günümüzde meme kanserli hastaların hastalıktan kurtulma oranları %90’ların üzerinde. Bu yüz güldürücü gelişmelerde en önemli rol, toplumsal farkındalığın artmasına bağlı olarak kanserin erken evrede saptanması, başarılı kemoterapi, hormonal tedavi ve hedeflenmiş tedavi uygulamalarıdır. Hastalıktan kurtulma oranı arttıkça dikkate alınması gereken en önemli unsur hastanın yaşam kalitesi ve tedavi sürecinde fiziksel ve psikolojik yaraların en aza indirilmesi... Mastektemi yöntemin zorunlu olmadan önerilmemesi, hastaların diğer tedavi seçenekleri hakkında yeterince bilgilendirilmesi, gerektiğinde plastik cerrahları ile iş birliği yapılması son derece önemli, özellikle de genç hastalar için..

    Dipnot: Meme kanserinin en sık kadınları etkilediği düşünülse de erkeklerde de meme kanseri görülebilir.
    #251003 alpali62 | 4 yıl önce
    0hastalık