Nietzsche ağladığında, 1882 viyana'sında iki zeki adamın (Nietzsche ve dr. joseph breuer) umutsuzlukları ve takıntıları ile ilgili uzun vadeli tartışmaları ve istişareleri üzerinden ortaya çıkan bir kurgu. ikili arasındaki akılcı rekabetçi diyalogları okumak sürükleyici.
Nietzsche, uzun süreli depresyonunun tedavisi için dr. breuer'a tedavi olmayı kabul eder. Breuer, klinik çalışmalarında Nietzsche'nin çok çeşitli fiziksel ve psikolojik hastalıkları- migren, bulantı nöbetleri, görme bozukluğu, kronik hazımsızlık, uyku haplarına bağımlılık ve ciddi sinir duyarlılığı konusunda teşhisler koyar.
breuer klinik çalışmaları esnasında kendisinin varoluşsal sorununu çözmekte fayda sağlayacağını düşünerek Nietzsche'ye danışmanlık yapması konusunda teklifte bulunur. karşılığında da dayanılmaz hale gelen migren hastalığını tedavi edeceğini söyler(barter usulü). ve acı çeken iki ruhun arasında destek sözleşmesi yapılır.
irvin yalom bu romanıyla psikoterapinin nasıl doğduğunu göstermeyi amaçlamış. bu kitapla birlikte psikanalize dair değerlendirmelerini yaparken, psikanaliz tarihinin aslında freud ile değil filozoflarla başladığını söylemiş. stanford üniversitesi'nde psikanalist, psikoterapist olarak uzun yıllar çalışmalar yürütmüş.
psikanalizin babası olarak tanınan Freud'a da romanında breur'un asistanı olarak yer vermiş.
bu etkileyici kurgusal psikoloji romanı okurken, bazı karşınıza çıkan felsefi soruların cevabını düşünürken kendinizi bulabilirsiniz.