1. eveeeeeet,
    oyunu yeterince inceledikten ve sistemini çözdükten sonra güzel bir inceleme yazmanın zamanı geldi.

    hikayeyi takip edenlerin yakından bildiği gibi 2011 yılında ismi altında çıkartılan dokuzuncu oyun ile evrenine hikayesel anlamda bir reset atılmış; kurgu ve senaryo 1993 yılında çıkan ilk zamanına geri dönmüş ve yeniden şekillendirilmişti. mortal kombat 1-2 ve 3'ün hikayeleri 2011 çıkışlı oyununda bir araya getirilip işlenmiş; 2015 yılında çıkan ile bir adım ileriye gidilerek ve , , oyununlarının hikayeleri bir çatı altında toplanmıştı. mortal kombat 11 ise 'in bittiği noktadan hikayeye devam ediyor ve hikayesel olarak daha da genişletilmiş bir evrenini önümüze koyuyor.

    gayri resmi bir isimlendirme yaparsak
    2011 - - shao kahn saga
    2015 - - shinnok saga
    2019 - - kronika saga
    olarak son üç oyunu nitelendirebiliriz.

    yine bir ürünü olan aslında ile 'nin gönül ilişkisi ile ortaya çıkmış evladı diyebiliriz. , 'de elde ettikleri tüm gelişimi 'e boca etmişler. kullanılan renk paletinden oyun sistemine, menülerden iç dinamiklere kadar havasını sezebiliyorsunuz. ayrıca klasik mortal kombat oyun yapısından farklı bir yapıya büründürülmüş . bu sebeple eski alışkanlıkları bir kenara bırakmak gerekiyor.

    hikayeye 'in bıraktığı noktadan başlıyor demiştim. 'in sonunda yenilmiş, ise kirletilen 'iyi düzeltmek için kendini feda etmişti. 'in son sahnesinde 'i 'ın tılsımını takmış bir halde 'deki savaşçıları tehdit ederken görüyorduk. sonrasında ise 'ın kesik başını onların önüne atıyordu.

    ise bu sahnenin bir adım öncesinden başlıyor. , 'da tutsak ettiği 'a işkende ediyor ve onun kafasını kesiyor. sonrasında ise netherrealm'e savaş açmak için harekete geçiyor. bu sırada oyunumuzun kötü karakteri ortaya çıkıyor ve 'ın zamanın gidişatına çok fazla müdahale ettiğini ve zamanında sadece ona hizmet etmesi gerektiğini söyleyerek 'in hikayesini başlatıyor.

    mortal kombat 11 - hikaye modu fragmanı
    mortal kombat 11 - hikaye modu girişi

    çok fazla spoiler vermeden özetlemek gerekirse: , 'lardan da üstte olan bir varlık ve zamanı yönetiyor. 'ın zamanın gidişatına bu kadar fazla müdahale etmesi onu rahatsız ediyor ve dahil zaman çizgisine müdahale eden kim varsa yok edip, zamanı sıfırlayıp yeni bir çağ başlatmaya karar veriyor. bu sırada oyundaki tüm karakterlerin geçmişteki ve gelecekteki hallerini bir araya getiren bir zaman anomalisi oluşmasına sebep veriyor. bu sebeple oyunda bazı karakterilerin ilk turnuvası sırasındaki halleri ile güncel halleri bir araya geliyor. (liu kang, kung lao, kitana, jade, sub-zero, scorpion, jax, sonya vs.) bazı karakterlerde ise zamanda sabit birer nokta olarak bulunmalarından dolayı güncel halleri yok olurken sadece geçmişteki halleri ortaya çıkıyor (raiden, shao kahn, cetrion vb.)

    hikaye gidişatı ise dörder adımlık bölümler halinde ayarlanmış ve her bölümün kendine ilişkin çok güzel bir ismi var. örneğin ve ile oynadığınız bölümün ismi iken ve ile oynadığınız bölüme ismi verilmiş. parantez içi bir bir bilgi olarak belirtmek gerekli ki, 'ın ps2 ve xbox için çıkarttığı, baş rollerinde ve ikilisinin olduğu ilerlemeli bir dövüş oyunu iken , ve ikilisi için planlanan ve iptal edilen bir oyundu.

    hikaye ve hikaye modu ile ilgili söyleyebileceğim tek olumsuz durum, ara sahnelerin 'teki gibi interaktif olmamasıdır. evet, 'te yer alan o güzel özellik gitmiş ve yerini klasik ara sinematiklere bırakmış durumda. yine de sinematiklerin uzun ve doyurucu olması bir nebze de olsa içimizi ferahlatıyor.

    'in standart sürümünde 23 karakter bulunmakta. bunlara ek olarak pre-order bonusu eklenmekte. ayrıca hikaye modunu oynayarak açabileceğiniz bulunmakta. oyun çıkmadan sipariş verdiyseniz 25 karakteriniz oluyor. dlc olarak açıklanan kombat pack'te ise 6 karakter bulunacağı belirtildi. hala bekliyoruz bu karakterleri. ayrıca oyunumuzun final boss'u unplayable bir karakter. 'da gibi bu oyunda da 'yı seçemiyoruz.

    hikaye modunda karşımıza çıkan ancak henüz oyunda olmayan karakterler de var. şu ana kadar gördüklerim , ve oldu. ayrıca modunun girişinde bizi karşılamakta; ancak henüz oyunda yer almayan karakterlerden biri kendisi.
    ek bilgi olarak belirtmemiz gerekli ki bu oyunda abimiz, 1995 yılında çıkan filminde karakteri canlandıran tarafından canlandırılmış.

    shang tshung - hiroyuki tagawa

    mortal kombat 11 - karakter seçme ekranı

    oyunun ana menüsünde 4 seçenek var.
    - hikaye modu, klasik tower modu, towers of time modu ve krypt'ı
    - karşılıklı oyun, turnuva, online maçlar ve ai battle modlarını
    - karakterler ve koleksyon modunu
    - pratik, eğitim ve fatality eğitimi modlarını barındırmakta.

    eski oyunlardan farklı olan modlara değinmek gerekirse:
    - 'de yer alan multiverse mode'dan uyarlanmış. günlük veya saatlik değişen zorlu kuleler yer almakta. kazanırsanız güzel ödüller yer alıyor.
    - bu tamamen yeni bir mod. 3 karakter seçip, davranışlarını ayarlayıp kontrolleri tamamen bilgisayara bırakıyor ve 3vs3 maç izliyorsunuz.

    ise bambaşka bir oyun haline gelmiş bu sefer. modunda isimsiz bir karakter ile shang tsung'ın adasına gidiyor ve etrafı keşfediyoruz. üçüncü tekil kişi bakış açısıyla oynadığımız bir macera oyunu gibi olmuş.

    'te yer alan karakterlerin farklı varyasyonlarının olması seçeneği bu oyunda biraz daha geliştirilmiş. artık hazır gelen varyasyonlar bulunmamakta. bir paket halinde gelen karakterlerin özelliklerini, hareketlerini, kıyafetlerini ve diğer özelliklerini kendinize göre özelleştirip kendi varyasyonunuzu oluşturabiliyorsunuz. bu durumda online kapışmalarda denk gelen hemen hemen tüm karakterler aslında oyuncuya özgü bir nadirliğe sahip oluyor. bu durum çok eleştiri alan bir konu oldu; ancak benim hoşuma gitti.

    ile birlikte gelen yeniliklerden biri ise oyunun mekaniklerindeki değişiklikler olmuş. eski oyunlarda (hele ki mkx'te) çok ciddi bir kombo sistemi vardı. adam sizi yakaladı mı canınızı bitirmeden bırakmıyordu ve bu durum profesyonel olmayan kişileri oyundan soğutuyordu. 'de bu sistem değiştirilmiş. artık eskisi gibi sınırsız kombolar yapılamıyor; daha taktiksel bir oyun gerekliliği ortaya çıkmış bulunmakta. daha yavaş, daha temkinli, twistlere daha açık bir oyun mekaniği var. şahsen ben çok beğendim; eskisi gibi tek hatada oyun kaybedilmiyor. komboların bir sınırı var artık.

    karakterlerin maç sonunda verdiği pozlar ise birbirinden güzel; ancak bu sefer injuste 2'deki final pozlarından cidden etkilenmişler. bu durum klasik mortal kombat ruhunu biraz törpülemiş gibi geldi bana. pek beğenmedim açıkçası. 'te maç sonunda fatality vs. yapmadıysanız karakterler cidden klas pozlar vermekteydi. 'de ise biraz daha şov peşindeler.

    oyunun grafiklerinden bahsetmek gerekirse: , 'de oldukça güçlendirilmiş bir unreal 3 motoru kullanıldığını söylemişti. grafiklerde gerçekten güçlendirme mevcut; ancak 1-2 noktada grafikler çok ciddi saçmalamış. bunlardan birincisi kan efektlerinin plastik gibi durması. ikincisi ise karakterlerin kendine ait ateş, yıldırım vb. efektlerin azaltılması. bunun dışında oyun grafikleri cidden çok iyi.

    karakter modellemeleri ise biraz garip geldi bana. 'te yer alan karakterlerin modellemeleri daha etkileyici geliyor hala bana. özellikle kıyafetler konusunda bir önceki oyunun üzerine çıkamamışlar diyebilirim. ayrıca 'dan bu yana karakterleri daha "muhafazakar" bir hale sokmaları cidden sinir bozucu oldu. tamam 'daki gibi kadın karakterleri pamela anderson memeleri verip de bıngıl bıngıl sallandırmasınlar; ancak 'de neredeyse burka giydirme moduna gelmişler. sevmedim bu sebeple karakterlerin kıyafetlerini.

    ve gibi yapan ana unsurlar bu sefer de unutulmamış. bolca kan, bolca vahşet bizi bekliyor maç sonlarında.

    oyunun genel olarak eksi yönlerinden tek potada bahsetmek gerekirse:
    - oyun içi 60fps iken ara sahneler, fatality'ler, krypt modu ve menüler 30fps ile sınırlandırılmış. oyuncular bu duruma çok ciddi tepki göstermekteler zaten.
    - krypt'ta kullanılacak koinleri kazanmak cidden çok zorlu. grinding sistemi sizi sürekli parayla satın almaya yöneltiyor. sinir bozucu derece zor bir durum bu. oyunda her fatality 1, her brutality 2 kalp iken, krypt'ta yer alan kalp sandıkları minimum 250 kalp istiyor.
    - karakterlerin aşırı muhafazakar kıyafetlerinin olması
    - hikaye modu'nda ortaya çıkan ses-görüntü senkron kayması. grafik ayarları ile bir nebze düzeltilebilse de optimizasyon ve 30fps kilidinden dolayı bilgisayar versiyonunda senkron kayması sinir bozucu.
    - towers of time modundaki kulelerin imkansız denecek derecede zor olması. hatta bazı kulelerin gerçek anlamda "imkansız" olduğu kanıtlandı.
    - az karakter sayısı: bir önceki oyunda 40'a yakın karakter varken 'de bu sayı an itibariyle 25

    6 Mayıs'ta ve grinding problemine yönelik bir güncelleme yayınlanacak ve oyunculara özür olarak bazı ödüller verilecek; ancak 30fps kilidi ile ilgili herhangi bir gelişme yok. harici yollardan kilidi kaldıran modlar mevcut; fakat oyunun online moddan banlanmasına etkisi olup olmadığını kestiremediğimiz için kullanmaktan kaçınıyoruz şimdilik.

    sonuç olarak bu bir oyunu.
    çöp de deseler oynarım ben bunu.
    #142557 the ancient one | 6 yıl önce
    0video oyunu