ing. pseudoscience Bilimsel yöntemler kullanılmadığı ve bilimsel çalışmalarca desteklenmediği halde sanki bilimsel bir içerikmiş gibi sunulan şeylere genel olarak verilen isim.
2 - kişisel tanıklıklara dayalı kanıt: deneye dayalı veriler yerine kişisel anekdotları veya hikayeleri kanıt olarak kullanma.
3 - Onay yanılgısı: objektif olarak tüm olası yorumları dikkate almaktansa, önceden var olan inançlarını veya hipotezlerini destekleyen bir şekilde kanıtları yorumlama.
4 - Otoriteye başvurma: iddialarını desteklemek için uzmanları veya otorite figürlerini atıfta bulunma. Bu otoriteler konuyla ilgili olmasalar bile veya uzmanlık alanları sorgulanabilir olsa bile başvuru yapılır.
5 - Jargon kullanımı: teknik görünen terimleri ve kavramları kullanarak uzmanlık izlenimi yaratma.
6 - Basitleştirme: karmaşık konuları basit veya abartılı bir şekilde sunarak, iddiaların anlaşılmasını ve kabul edilmesini kolaylaştırma.
7 - Duygu temelli argümanlar: kanıt veya akıl yerine duygulara hitap ederek izleyiciyi ikna etme.
sözdebilim üreticilieri para veya itibar gibi maddi veya kişisel kazanımlar elde etmek için sözdebilim iddialarını kullanabilirler. Diğerleri ise, kendi önyargılarını veya inançlarını desteklemek veya kendilerini daha iyi hissetmek için sözdebilim iddialarına sarılabilirler.
sözdebilim tüketicileri de bilimin karmaşıklığından veya zorluğundan korktuklarından veya anlamakta zorlandıklarından dolayı sözdebilim iddialarına daha fazla eğilim gösterebilirler. Sözdebilim iddiaları, bilimin sunduğu zorlu akademik süreci atlayarak, basit veya spekülatif açıklamalar sunarak cevapları kolaylaştırır gibi görünebilir.