1. Kahvenin Kökeni

    Kahve, “tanelerin çekirdek kısmı kavrulup toz haline getirilerek ve sıcak su ile karıştırılarak elde edilen içecek” olarak tanımlanıyor.(1) İlk ortaya çıktığı yer, Habeşistan olmasına rağmen bir içecek olarak tanınması Arap Yarımadası’nda gerçekleşmiştir. Kahvenin keşfine dair ise çeşitli rivayetler mevcuttur. Bu rivayetler birbirinden farklı olsa da keşfedenlerin sufi oluşu ve bölgenin Yemen ya da Habeşistan oluşu ortak nokta olarak görülüyor. Peki insanların kaderini değiştiren bu içecek nasıl ortaya çıktı ve yayıldı?

    Kahve Nasıl Ortaya Çıktı?

    Kahvenin “sindirimi kolaylaştıran” ve “uyku açıcı” etkisi onu keşfedenler için vazgeçilmez bir içecek haline getirdi. Sözünü ettiğimiz rivayetlere göre kahve ilk olarak sufilerin gece “zikir” ayinleri sırasında dinç kalmasını sağlamak amacıyla kullanıldı. Ardından yine sufiler aracılığıyla gündelik hayata girmekte zorlanmadı. Bunun sebebini ise sufilerin İslam itikadında sosyal yönü daha kuvvetli ve dünyevi hayatla daha iç içe bir yaklaşıma sahip olmalarında arayabiliriz. Arap Yarımadası’ndan yolculuğuna başlayan kahvenin İstanbul’dan önceki kayda değer ilk durağı Mısır’ın Kahire şehridir. İslam dünyasının önemli eğitim kurumlarından El-Ezher medresesinin bahçesinde Yemenli öğrencilerin içmeye başladığı kahve, buradan da Kahire’nin sosyal ve kültürel hayatına dahil oldu.

    kahvenin tarihsel seyri ve osmanlı'dan günümüze
    macerası üzerine bir makale.
    devamı için buyursunlar.

    www.akademiktarihtr.com/...
    #202727 yadellerdeyabanci | 4 yıl önce
    0içecek 
  2. manyağının bol olduğu, genelde sıcak tercih edilen bir tür içecek.

    kahveye çok para harcamayı göze alamıyorsanız evde yapmanın pek anlamı yoktur lakin "yok ben her gün kartona isim yazdıracak kadar zengin değilim" diyorsanız mutlaka otomatik öğütücülü, süt ısıtıcılı bir makine edinmenizi tavsiye edebilirim.
    #202784 kaztachimas | 4 yıl önce
    1içecek 
  3. Burnumuzda yerleşmiş tüm diğer kokuları unutturan, aroması ve çok çeşitli hazırlanış yöntemleri olan, zindelik veren, kafein içeren, sıcak veya soğuk tüketilebilen içecek
    #203279 space station | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0içecek 
  4. Fazla kavrulmuş çekirdekten asfalt tadı alırsınız. O sebeple mümkün mertebe zincir kahve dükkânlarından tercih etmemeniz gerekir.
    Kahve çekirdeklerinin tadı aynı bölgeden gelse bile olgunlaşma döneminde toprağın humusluluk oranı vs gibi sebeplerden farklı aromalara sahip olur ancak zincir kahveciler her zaman aynı tada sahip kahve satmaları gerektiği için kahve çekirdeklerini asfalt olana kadar kavurur bu sayede standart tad yakalanır .

    Kahvenin tadını sevenler ve ağır bulmayanlar zaten sade içeceklerdir ancak sütlü tercih edenler süt tozu yerine hafif pişmiş sütü eklemelerini öneririm bu sayede sütün içinden bir miktar şu azalacağı için hafif daha yağlı bi sütünüz olacak yağlı ve yoğun kıvamlı sütünüz kahvenizin lezzetini arttıracağı gibi kahvenizde soğutmayacaktır.

    Kapsül kahve makinesi kullananlar ise onları allah affetsin. Kapsüllerin fiyatı makinenin fiyatı ile yarışır durumda
    #210181 supportgirl | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0içecek 


  5. dünya'da petrolden sonra doğalgazdan önce olmak üzere en çok ticareti yapılan 2. ürün

    dünya'da üretilen kahvenin %98'ini ' international coffee organization ' isimli londra merkezli bir yapı sağlıyor.

    özellikle yüksek bütçeli filmlerde tüketilmesinin özendirildiğini düşünüyorum.

    geçmişte sigara üreticileri de bu yolu kullanmıştır yıllarca

    bağımlılık yarattığı konusunda şüphem yok

    ben pek aramam ama italya'da bazı küçük kahve evlerinde içtiklerim en iyileriydi

    en iyisi ise bologna'da caffe terzi'de içtiğim kahvedir

    ayrıca bialetti markasının kapsul kahveleri de gayet iyidir


    #215713 sermest | 4 yıl önce
    0bitki, içecek 
  6. kelimelerim arasında kıskaç görevi gören zayıf kısa boylu bir yengeçti. ailesinden geriye sadece amcası kalmıştı. bir çoğu amcasını tanır bu ufaklığın sözü bile geçmezdi. şimdi ne oldu biri entelektüel etiketi diğeri ise ortalık.
    0içecek 
  7. evde kalitelisini yapabilmek adına 4 basamaklı paraların harcandığı içecek.
    0içecek 
  8. belli rutinler içinde, düzenli ve aşırı olup olmadığı belirsizleşircesine tüketilmesi durumunda, büyük sıkıntılar yaratabilen kafein bombası. korkunç boyutlarda işetir bi' de.

    her sabah, aç karna, sigaraya pezevenklik yaptırarak, sert bir filtre kahve içmeden ne güne ne de vücuduma emir vermeye başlayabiliyordum. 15 yıldır bu durum böyleydi. birkaç yıl önce, kahveden birkaç yudum aldıktan sonra çarpıntı başladı, gözüm falan kararmaya başladı. dedim "bırakıyorum kahveyi". haftada 2'ye düşürene kadar rahat edemedim. tükettiğim miktarı da azalttım, kelime anlamıyla kafam rahatladı.

    kafeine çok gömülmeyin. yaşa başa bakmıyor bu işler. "kekin yanına bi' adınıyazamadığımşekillikahve alabilir miyim?" alışkanlığınız yıllar sonra başınıza iş açabilecek hale gelebilir. aman diyeyim.

    edit: adını yazamıyorum gerçekten de.
    #246161 lake of the hell | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    1içecek 
  9. ile çok güzel bir ikili olan içecek.
    #265577 kerem | 4 yıl önce
    0içecek 
  10. gün içerisinde beş porsiyona kadar içilmesi (ki o da arka arkaya değil) normal sayılabilecek olan, ancak sonrasında sıkıntı yaratabilen mis kokulu içecek-ti. son yıllarda ücreti ışık hızıyla artarken kokusu azaldı, hangi markanın hangi kahvesini alırsam alayım eski kahve kokusunu bulamıyor ve bundan sürekli şikayet ediyorum. filtre kahvede de bu böyle, türk kahvesinde de, hiç hoşlanmasam da granül kahvede de. (çünkü ne kadar sefa pezevengi de olsak bazen kahve, romantik ve ulvi amaçlarla değil, sadece bir dakikada hazırlayıp içivermek için de lazım oluyor, sefa pezevenkliği ile bağımlılık arasında bir yerdeyiz.)

    eskiden dünyanın en dandirik kahve markalarının en ucuz granül kahvelerinde bile pakedi açınca kahve kokusu gelirdi, şimdi tchibo'nun, jacob's'un granül kahveleri de tatsız ve kokusuz bırakın nescafe'yi. filtre kahve olarak tchibo'nun filtre kahvesi süper kokusuz, starbucks'ın filtre kahvesi ilk günler iyi ama çok çabuk bayatlıyor, kuru kahveci mehmet efendi'nin filtre kahvesi fiyat - performans olarak yine en iyisi kalıyor, ama brezilya olanı. ki onda bile yine kahve tadı ve kokusunu almak için bir demlemeye, dört ölçü suya üç tepeleme kaşık filtre kahve koyuyor, iki kupada içiyoruz, o bile bana epeydir "meh" dedirtiyor.

    fiyatı uçuşa geçerken kalitesi aynı oranda çok düştü, üzücü.
    #271001 taro | 3 yıl önce
    2içecek