1. klasik müzikleri caz olsa da, avrupa sanat müziği üzerine de geniş bir külliyata sahip ülke.

    türkçe yazılmış klasik müzik kitaplarının sayısı abd ile boy ölçüşebilir mi bilmiyorum. sonuçta konservatuvar okumadım, kütüphaneleri türkçe kitap konusunda ne kadar zengin bilmiyorum. ama bir kitapçıya gittiğimde klasik müzik üzerine yazılmış 3-5 kitap anca buluyorum.
    0ülke 
  2. (bkz: )'un ölümünden sonra çok ciddi protestolara sahip olan ülke.
    Ülke bir kaç haftadır için için yanıyor, haklı başlayan protestolar yağmacılara fırsata dönüşmüş. Zaten corona virusde dağıttı.
    Dikkatimi çeken şey; çıkan olaylarda kan kişinin öldüğü veya yaralandığı belirtilmiyor. ( ya da ben bulamadım) bu tür birşey türkiyede olsa haberlerin ilk sırasında kaç ölü, kaç yaralı var belirtilirdi. Bir gazeteci olsa "neden?" Diye sormak isterdim.
    #183434 vanosss | 5 yıl önce
    0ülke 
  3. muhafazakarları çoğunlukla stereotipler üzerinden hareket eden ülke. ben bunlarla ortak bir paydada buluşurdum belki diyordum ama onların yanında ben komünist falan kalıyorum.

    gerçi her muhafazakar da aynı değil orası ayrı. türkiye'de yediklerimi orada da yemeye çalışan birisi var mesela. nj/paterson gibi küçük istanbul sayılacak bir yerde yaşadığı için bu konuda şanslı tabii. yoksa ülker pötibörü orada nerede bulacak.

    bir de son yıllarda ingiliz kökenli katolikler arasında artan bir ve "ingiltere yeniden abd'ye hükmetsin" görüşü var. bunlar nasıl terörist ilan edilmiyor hakikaten ilginç. hoş gerçi ile artık adasına çekilen, hatta yakında iskoçyasız kalacak bir ingiltere'nin amerika kıtasına dönmesi de fanteziden öteye geçmez. "mal la bunlar" deyip önemsemiyor olsalar gerek.

    #183446 jean baptiste de la rose et la croix | 5 yıl önce (  5 yıl önce)
    0ülke 
  4. tayvan'a olan askeri yatırımları arttırma kararı almış ülke.
    2ülke 
  5. o kadar teknolojiye rağmen posta işlerini hala düzeltememiş ülke.

    (bkz: )

    45'lik plağı katlayıp posta kutusuna tıkanlar, önemli dökümanları yetiştiremeyip milletin başını ile derde sokanlar hep bu posta servisinde çalışıyor.
    2ülke 
  6. posta yoluyla kullanılan oyların çöplerden çıktığı ülke.

    önümüzdeki günlerde romanya'da da bu tarz bir seçim olacak. bakalım onlar ne yapacak? abd batırdıysa onlar sıvar herhalde.
    #191759 jean baptiste de la rose et la croix | 5 yıl önce (  5 yıl önce)
    0ülke 
  7. kuzey amerika'da bulunan, konumu nedeniyle savaşlara kendi isteği dışında pek dahil olmamış, dünyanın en gelişmiş ekonomisine ve ordusuna sahip ülke.
    #194267 rigby | 4 yıl önce
    0ülke 
  8. Yaşanacak çok daha güzel ülkeler varken bir sürü parası ve askeri gücü olması sebebiyle dünyanın en iyisi olduğunu iddia eden sıradan ülke.
    #198287 mrs ada | 4 yıl önce
    0ülke 
  9. bütün sosyal bilimlerin algısını değiştiren devlettir. özellikle 18. yüzyıl itibari ile aldığı göçlerle beraber o kadar yapay bir toplum yapısı oluşmuştur ki , kitabında sokak tabiriyle itin götüne sokmuştur. fırsatlar ülkesidir aslında çünkü kim ne isterse yapabilir tabi gücü ne kadar yetiyor ise. demokrasinin ve retoriğin en uygulanabilir kılan yapıya sahiptir. değerler yargısı çıkarlar üzerine vardır. biz her ne kadar avrupa ve amerika'yı "batı" olarak görsek de sosyolojik olarak aralarında dağlar kadar fark vardır. amerikan halkı için ise bunlardan başka genellemenin imkansız oluşudur. en post modernist, en marjinal yaşamları da içinde barındırır; en muhafazakar, en ırkçı kafaları da. en zeki insanları da barındırır; en salaklarını da. en disiplinli ve çalışkan insanları da barındırır; en tembel insanlarını da.

    bu kadar araştırma yapmama, bir çok amerikalı ile iletişim kurmama hatta yakın arkadaşlarımın bazılarının amerikalı olmasına rağmen hiçbir zaman gidip göremedim, bizzat deneyimleyemedim bu yaşantıyı. büyük ihtimalle de deneyimleyemeyeceğim ömrüm boyunca. tabi bu kadar olumsuz yorum yazmama rağmen, bu kadar istisna koşulların yarattığı bu çekicilik apayrı bir konu. sırf bu yüzden insanların imkanları olursa gidip görmesi gerektiğini düşündüğüm özel yerlerden birisi.
    #198349 marophat | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0ülke 
  10. avrupa’da yasamanın yanında her türlü daha iyi olduğunu düşündüğüm ülke.
    #198389 ra | 4 yıl önce
    0ülke 
  11. 50 ayrı devletin değişik tarihlerde bir araya gelmesiyle kurulmuş Federasyon.
    #199468 dr sleep | 4 yıl önce
    0ülke 
  12. eğer gerçekten the economist'in şu kapağındaki gibi bir strateji izleyecekse, çok yakında, çin'e karşı iç savaş dönemindeki anakonda planı'nın bir benzerini uygulayacak olan ülke.

    www.economist.com/...

    o değil de gerçek olan gibi. bakalım...
    #229669 jean baptiste de la rose et la croix | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    1ülke 
  13. Delta havayollarına ait bir uçakta iki kadın yolcu kendi arasında Trump destekçisi konuşma yaparken diğer yolcular tarafından şikayet edilince uçuş ertelenmiş. Kadınlar yazık uçaktan inerken millete dert anlatmaya çalışıyor "konuşma özgürlüğü var, haklarım var benim".

    Yani çomar her yerde çomar ama Amerika gerçekten çok acayip bir yer. Devlet kurumuyla halk arasında müthiş bir uçurum var ya. Bizde yöneten de, yönetilen de çomar misal.
    #237898 fly | 4 yıl önce
    0ülke 
  14. her ne kadar 1.5 tane katolik başkana sahip olsa da, katoliklerin pek sevilmediği bir ülke. ikinci dünya savaşı ertesinde, solcular kadar olmasa da, katolikler de bir nevi "potansiyel düşman" olarak görülmeye başlanmış. bunda elbette ülkedeki protestan çoğunluk ve abd kültürünün protestanlık temelli olması etkili.

    başlıklı kitabında john mcgreevy, 20. yüzyıldaki amerikan liberalizminin karakteristiklerinden birisinin anti-katolik olmak olduğunu söyler.

    abd'li katolik arkadaşlarım üzerinde gözlemlediğim kadarıyla, bu antik-katolik duruş amerikalı katoliklerin orta çağı idealize etmelerine sebep oluyor. avrupa katolikleri arasında bu kadar çok orta çağ özlemi çeken yoktur sanırım.

    buradan da abd'li katoliklerin neden ve hatta kararlarına karşı çıktığını anlayabiliriz. toplumda var olan anti-katolik hava, onları epey muhafazakarlaştırmış. ama bu muhafazakarlaşmaya fanteziler de girdiği için, orta çağı idealize etmeleri gayet normal görünüyor.

    diğer bir husus da anti-katolik duruşa tepki olarak abd'li katolikler "aman protestan olmayalım" konusunda çok endişeliler. mesela latin ayininin zorunlu olmaktan çıkıp, her halkın kendi dilinde ayin yapmasının teşvik edilmesi abd'li katoliklerin en çok rahatsız olduğu konudur sanırım.

    ama burada yanlış olan nokta, bazı kişilerin bu işleri abartması ve hristiyanlık inancının özünü gözden kaçırması oluyor. mesela orta çağ dönemini "aabii ne güzelmiş ya, herkes dindar katolik geziyormuş..." şeklinde ele almaları da tarih konusunda aslında fantezilere kaçtıklarının da bir göstergesi. az çok avrupa tarihi bilen, avrupa'nın aslında o kadar da dindar olmadığını bilir. 'de bu konuyla ilgili güzel bir sahne vardır.

    bu tarz fanatiklerin zıt kutbu da "insanın iyi olması yeter" şeklinde fikirleri olan katolikler ki, onlara da zaten "kafeterya katoliği" denmekte. çok güzel bir terim bence.



    #238303 jean baptiste de la rose et la croix | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    1ülke 
  15. din işlerinin devlet işleriyle karışmaması için vergi sopasını kullanan ülke.

    kiliselerin parti destekçisi olması halinde, bağışçılar, bağışları vergilerinden düşemiyorlarmış.
    #240242 jean baptiste de la rose et la croix | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0ülke 
  16. başkanı biden pfizer ve moderna'yla ilave 200 milyon doz için anlaşma yapmış. her birinden 100 milyon doz alacak. yani yaptıkları programa göre, temmuz 2021 sonuna kadar ülkedeki herkes aşılanmış olacak.

    ayrıca johnson&johnson'ın tek dozluk aşısından 100 milyon da abd için kenara ayrılmış durumda. gıda ve ilaç kurumundan onay alır almaz, kullanımına başlanacak.

    www.npr.org/...
    #243849 lachattenoire | 4 yıl önce
    0ülke 
  17. california city adlı şehri henüz inşa etmediği halde şehir planını, hız limitlerini bile düşündüğü yollarla mojave çölüne işleyen ülke.

    www.mentalfloss.com/...

    türkiye'deki birçok şehrin yapımında emeği geçenlere, kafalarını ekrana yapıştırarak bunu göstermek gerekiyor.
    0ülke 
  18. dünyanın en özgürlükçü ülkesi, bazı sol görüşlü insanlar aksini iddia etse bile durum böyle. bu ülkenin her alanda karşısında yer alan ülkeler genellikle; çin, rusya, iran, ve venezuela gibi insan yaşamının kibrit çöpü gibi değersiz olduğu sözde ülkelerdir ve bu sözde ülkelerin abd'yi de özgürlük düşmanı ilan etmesi de apayrı komik bir olaydır. özellikle sosyal medyada yapılacak kısa bir araştırmanın ardından "kahrolsun emperyalizm", "yaşasın sosyalizm" nidaları atan tiplerin bu ülkede yaşamak için can atması da ayrı bir gerçek. kısacası dünya varoldukça süper güç konumunda olacak ülke.
    #244620 fransiz pier | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0ülke 
  19. bazı vatandaşlarının korona yardımını partilerin seçmen satın alma işi olarak gördüğü ülke.

    ilginç bir bakış açısı cidden. adamlar havadan para gelmesi olayını "allah allah eniştem neden beni öptü? yoksa bende gözü mü var?" şeklinde yorumlayabiliyor.

    demek ki varlık içinde yaşamak böyle bir şey.
    2ülke 
  20. tarihinde beyaz kölelerin de olduğu ülke. ama sanırım beyaz olmalarından ötürü ve sayılarının görece az olmasından ötürü çok gündeme gelmez bunlar.

    'daki ingiliz kolonisine ilk gönderilen köleler genelde çocuklarmış. ingiltere'deki fakir ailelerin çocukları toplanıp virginia'ya götürülmüş.

    iktidara geldiğinde de katolik irlandalılar amerika'ya gönderilmeye başlanmış. cromwell'in amacı bir nevi etnik temizlik yapmakmış ama sanırım iktidarının ömrü yetmemiş.

    1620-1775 yılları arasında 300000 kişi, ingiltere topraklarından amerika kıtasına zorla götürülmüş.

    abd kurulduğunda, güney eyaletlerinde de bu kölelerin çocukları da köle olarak kabul edilmişler. hatta bir mahkeme belgesine göre beyaz bir kadının kölelerin soyundan geldiği kanıtlanamadığı için mahkeme kadının ve çocuklarının özgür olduğu hükmüne varmıştır. (hook vs. nanny pagee and her children davası)

    kentucky'de ise bir beyazın köle yapılabilmesi için ya köle soyundan gelmesi ya da bir şekilde zenci geni alması gereklidir.

    arkansas eyaletinde beyaz bir köle çalmak hapis cezasıyla sonuçlanıyormuş.
    #248658 jean baptiste de la rose et la croix | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    2ülke 
  21. düşmanlarını besleyen, sonra da onlarla savaşn ilginç bir ülke.

    , , hep abd'nin destek verdikleri. hatta ho chi minh'in ve taliban'ın askerlerine askeri eğitim vermişliği de var.

    en son marifeti de çin halk cumhuriyeti olacak sanırım. sscb'yi yalnız bırakmak için çin'e de epey destek verdi zamanında. şimdi de "ne yapsak da şu çin ile bir çatışmaya girsek?" diye kara kara düşünüyor.

    bir de buranın sağcı askerlerinde "biz tanrı'nın askerleriyiz" diye hastalıklı bir düşünce yapısı var, soğuk savaş döneminden kalma. adamlara "o zaman neden ho chi minh'e destek verdiniz?" deyince mavi ekran veriyorlar.
    0ülke 
  22. Bir ara fena sıçmışlardı sanki covid konusunda. Biraz önce okudum ki nba'de oynanacak nets maçına gelenlerden isteyenleri, ev sahibi milvaukee bucks salonda kurduğu özel bölümlerde aşılayacakmış. Hatta Pfizer veya Johnson & Johnson aşılarından istediğinizi seçebiliyormuşsunuz.

    Medeniyet ve zenginlik böyle bir şey sanırım. Biz mesela 3 hafta kapatıldık ama aşı yok.
    Hafta sonu yanlışım yoksa ekonomik zorlukları aşamadıkları için 7 insan intihar etti.
    Çoğunuz bu satırları evinizin tavanına bakarak okuyorsunuz muhtemelen.
    Ve evet, Ecevit'e yazar kasa fırlatıldı..
    #256324 fly | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    1ülke 
  23. başkent washington'da, insanların geçerken uğrayıp, aşı yaptıracağı noktalar yapmışlar. ilk başta yaşlılara hizmet verirken, geçtiğimiz cumartesi günü 18 yaşa kadar inmişler. belediyenin sayfasından, twitter'dan her gün noktaları haber veriyorlar. bu uygulamanın özellikle de evsizler için çok iyi olduğu söyleniyor. telefon, interneti olmayan, randevu alamayacak insanlar, çadırların kurulduğu yere gidip, aşılarını olabiliyorlar.

    aşılamayı 18 yaşa kadar indirdi adamlar. biz de daha aşılar nerede diye bağırıyoruz. bakan, aşı sıkıntısı olacak diyor, cumhurbaşkanı olmayacak diyor , bakan sonra vazgeçiyor, 10 yüz milyon aşı gelecek diyor, diyor da diyor... ikinci dozlar falan erteleniyor. neyse ki kar yağdı da mikroplar kırıldı.


    www.washingtonpost.com/...



    #256363 lachattenoire | 4 yıl önce
    0ülke 
  24. hayvani aşılama programı sayesinde covid belasından kurtulmasına %10-15 kalmış ülke

    burada kritik %50 oranı var. kaliforniya bu orana ulaştığından beri rahat. san fransisco ise %72'de ve neredeyse 900bin kişilik eyalette nisan boyunca altı kişi ölmüş.

    onlar ölmesini bitirsin, kendini kurtarsın, daha açık pazar olarak bize sıra gelir herhalde.
    #256645 bere | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0ülke 
  25. bayrağı ingiliz doğu hindistan ticaret şirketi'nin bayrağından 'in çıkartılıp yerine eyaletleri sembolize eden yıldızların konulmasıyla oluşturulmuş ülke.
    4ülke