bu camilerin yapılabilmesi için gereken bazı kriterler vardır.
-yaptırmak isteyen padişahın bir zafer kazanması lazım.
-savaş ganimetlerini ele geçirmesi gerek.
-cami yapımı için harcanan para devletin değil, padişahın kişisel servetinden sağlanır.
i. ahmet herhangi bir savaş kazanmamasına rağmen kendi adına yaptırdığı sultanahmet camii'yle selatin camileri için gereken kriterler rafa kaldırılmıştır.
selatin camilerinin en az iki minaresi olur ve bu minareler arasına ramazan aylarında mahya kurulur. çift minareli cami yaptırmak başkalarının pek de haddi değildir.
Selatin camisi/#7770 numaralı giride camilerin selatin camisi olma özellikleri belirtilmiştir. büyük çamlıca camisinin bu özelliklerin hangisini taşıdığını merak etmeme sebep olmuştur. büyüklüğü mü, şatafatı mı, istanbul'a tepeden bakması mı, en fazla ibadet alanına sahip olması mı? çünkü büyük çamlıca camisi bir selatin camiymiş. vallaha bugün öğrendim.
ahan da kanıtı: www.cnnturk.com/... www.ahaber.com.tr/...
selatin camii yaptırabilmek için gerek şartların en başında sultan olmak vardır. osmanlı döneminde yapılan selatin camilerinin banilerinin hepsi sultan unvanı taşır. padişahların valideleri ve kız evlatları da bu unvanı kullandığından ya padişah, ya valide ya da padişah kızı olmak lazım yaptırdığın caminin selatin camii olması için. selatin de sultan'ın çoğulu bu arada. yani saltanat bitti selatin de bitti.
devlet bütçesinden gereksiz bir cami yaptırınca selatin camii yaptırmış olmuyorsun. evvela sultan olacaksın, sonra parasını cebinden verip cami yaptıracaksın, cami senin adını taşıyacak.
öteki türlüsü bir günlüğüne şehzade kıyafeti ile gezen sünnet çocuğu özentiliğinden farksız.