osmanlı sülalesinde selim ismini taşıyan sultanların ikincisi tarafından yaptırılmış selatin camii. kanuni'nin oğlu sarı selim lakaplı selim silik bir padişahtı. bugün onu hatırlatan tek şey selimiye camii.
ha bir de bu selimiye camiinin tıpkısının aynısını ataşehirde yaptılar ama yerini sevmedi. edirnenin haşmeti olan caminin betonarme replikası çevresindeki yapıların arasında eziliyor. gotham camii diyorum ben ona. ulu bir çocuk olursanız resimdeki camiyi görebilirsiniz.
upload.wikimedia.org/...
Edirne’ye hakim bir tepe üzerinde inşa edilmiş muazzam bir eserdir. Bu yapı için onlarca rivayet, efsane oluşmuştur. en ilginç olanlarından bir tanesi ise şudur:
Caminin yapılacağı alanı belirleyen mimar sinan camiyi yapacağı araziyi sahibinden gerçek değerinin üzerine bir fiyata ister fakat arsanın sahibi bir türlü ikna olup arsayı vermez. Uzun uğraşlar sonunda arsa sahibi ikna olur ama bir şartı vardır: eskiden lale bahçesi olarak kullandığı arsasının simgesi olarak yapılacak eserin bir yerine lale resmi/kabartması ister. Mimar sinan bunu kabul eder eseri yapar. Eseri bitirdikten sonra da caminin merkezinde bulunan dört sütunlu ve bir dama sahip olan yapının sütunlarından birisine ters bir lale çizer. Laleyi ters çizmesi, arsa sahibinin tersliğine yorulmaktadır.
istanbul, üsküdar'da selimiye kışlası'nın yanında yer alan cami. 1805 yılında ibadete açılmış. banisi iii. selimdir. osmanlı baroku olanak anılan, barok üslup etkisi taşıyan bir yapıdır. büyük selimiye camii olarak anılır çünkü aynı dönemde bu camiye kısa bir mesafede yapılmış ikinci bir cami daha vardır ki o da küçük selimiye camii olarak bilinir. bu camilerin edirne'de bulunan selimiye camii ve mimar sinan ile uzaktan yakından alakası yoktur. caminin mimarı da meçhuldur. dönemin bina eminlerinin isimleri geçer lakin bu kişiler saray tarafından görevlendirilmiş denetçilerdir.