Captain Marvel ilk olarak fawcett comics tarafından yayınlanıyor. Başlarda 6 farklı güçte olan kahramanları konu alması düşünülen çizgi roman daha sonra 6 gücün tek bir adamda toplandığı Captain marvelous adını alıyor sonra da isim kısaltılarak Captain marvel oluyor.
1940’lı yıllarda baya popüler hale gelen çizgi romandaki karakter benzerliğinden dolayı*dc comics, 1953 yılında Fawcett’a dava açıyor. 1972’ye kadar dava sürüyor ve mahkemeyi kazanan DC Comics, Captain Marvel ve ona bağlı tüm karakterleri alıyor. marvel comics ortalık karışık, isim boşluktayken o adla bir karakter yaratıp isim haklarını alıyor bu şekilde hem Marvel evreninde hem de DC evreninde birbirinden farklı captain marvel oluyor ancak dc comics çizgi roman serilerine shazam demek zorunda kalıyor.
Nasıl "marvelous" bir süper kahraman ki o zaman için 3 büyük çizgi roman şirketi birbirine giriyor. Ancak doğruyu söylemek gerekirse güçleri, uçması kaçması, pelerinli taytı, göğsündeki şimşek simgesi ile süpermenin tıpkısının aynısı olmuş bir karakterdir. Kısaca anlatmak gerekirse Ana karakter Billy batson adında bir çocuktur. Shazam dediğinde üzerine bir yıldırım düşer. Bu yıldırım büyücü Shazam tarafından Billy 'e altı mitolojilik karakterin güçlerini vermesi için gönderilir. Altı mitolojik güçleri ise solomon'un bilgeliği, herkül'ün kuvveti, atlas'ın dayanıklılığı, zeus'un gücü, aşil'in cesareti ve mercury'nin hızı.
ilk fragmanı yayınlanmış olan marvel studios yapımı süper kahraman filmi. filmin 90'larda geçeceği kesinleşti bu fragmanda ve sadece captain marvel'i değil skrull'ları da göreceğiz bu filmde.
Toplu taşımada oturan teyzeyi yumruklaması dışında herhangi bir heyecan uyandırmayan fragman olmuştur. Öyle bir pazarladılarki bunu avengers'ı bu abla kurtaracakmış da thanos'un kıçına tekmeyi basıcakmış. Eğer bu hype olmasa kimse gidip bunun filmini izlemezdi ahanda buraya yazıyorum. Girdimi şu şiirimle bitiriyorum. Captain marvel yoktu thanos çoktu Captain geldi thanosu yendi. 3/A sınıfından mahallenizin spider-Mani
2019 sonuna doğru filmi gelmesi planlanan marvel yapımı bir çizgo roman uyarlamasıdır. baş karakter bir kadındır. kaptan amerikanın karı versiyonudur işte.
jude law'ın da kadroda olmasıyla dikkatimi çekmeyi başarmış film. bunun dışında fragmanda alışılageldik süper kahraman filmlerinden farklı bir numarası yok gibi. can sıkıntısından gecenin bir yarısı izlenecek film ararken öncelikli seçeneklerden birisi olacak muhtemelen malum ortamlara düştükten sonra. süper kahraman filmlerinde çok bir numara beklemenin zaten espirisi yok da farklı bir tat - doku aramıyor değil insan. özellikle marvel cephesinde tüm filmler aynı gelmeye başladı bana görsellik, aksiyon ve komedi dozajı olarak. nerede kara şövalye, nerede ang lee'nin hulk'u ve hatta nerede karanlık basık atmosferiyle bvs nerede bu birbirinin aynı marvel filmleri :/
sikimokko bir marvel filmi daha. fragmanın tek dikkat çekici tarafı az komikli olması, film de böyle mi olur bilinmez. bu ablanın dördüncü avengers (avELLEr diyesim geliyor her seferinde) gelip thanos'u tokatlayacağı, solo filminde bu niyetle çekiliyor olması zaten olmayan heyecanı iyice aşağı çekti valla.
8 Mart 2019 emekçi kadınlar gününde vizyona girmiş olan marvel yapımı film. Başrolü brie larson oynamıştır. Fakat karakterin dağınıklığından dolayı brie larson'un oyunculuk yetenekleri çok fazla ön plana çıkmamış. Samuel jackson her zamanki gibi rolle bütünleşmiş. Karakterin gençliğini de gayet güzel oynamış. Filmin beklentileri karşıladığını düşünüyorum. Aksiyon sahneleri gayet yeterliydi. Klasik marvel yapımı filmler gibi bu filmin de hızı bazı yerlerde yavaşlıyor ve seyirci de dinleniyor. Daha sonra tekrar hız kazanıyor ve filmin sonunda zirveye çıkıyor. Captain marvel karakterinin güçlerinin iyi anlatıldığını düşünüyorum. Zaten seyirciye bu filmle anlatılmak istenen de buydu. Bizim tarafımızda da thanos kadar güçlü bir karakterin olduğunu söylemek. Fakat karakterin içini iyi anlatamamışlar. Karakterimiz nerede, hangi durumda olaylara nasıl cevap verir bilemiyoruz. Bunun da zamanla düzeleceğini düşünüyorum. Baya uzun yazdım sonunu bağlayayım. Filmin gayet izlenilesi olduğunu ve kendine Marvel evreninin ortalarında yer bulabileceğini düşünüyorum.
Böylece en uzun girdimi yazmış bulundum, teşekkür ederim.
yaklaşık 3 ay önce ülkemizde vizyonda girmiş (vizyona girdiği hemen hemen bütün ülkelerde üç aşağı beş yukarı aynı tarihlerde girmiş), avengers'ın thanos sonrası haline eklenen "pastanın çileği" olan marvel comics karakterinin filmi.
iron man'ın ilk filmden sonra senaryo olarak gayet besleyici ve anlatmak istediklerini hem geek hem de normal hollywood izleyicisine tane tane anlatabilmiş ilk çizgi roman filmi olarak görüyorum. michael bay'in kısacık sürede neler olup bittiğini anlayamadığımız boktan animasyonları, avengers: infinity war'un yumak haline getirilmiş senaryosu ve captain mavel'ı aynı kefeye koyduğumda, carol danvers bacının son yıllardaki en doyurucu çizgi roman ve/veya animasyon tabanlı sinema karakteri olduğundan emin oldum. supergirl'ü berbat bi' dizi halinde -şimdilik- 5 sezona yaymamış olsalardı, sinemadaki en güçlü kadın süper kahraman olma yolunda captain marvel'ın rakibi olabilirdi tabii ama olmadı.
filmin yönetmenlerinin anna boden ve ryan fleck olduğu açıklandığında çok heyecanlanmıştım. cinemaximum illetine para kaptırıp çarkın dişlileri arasına girdikten sonra hiçbir şeyden zevk alamadığım için bekledim, bekledim ve filmi unuttum. daha yeni izleme fırsatım oldu. boden ve fleck'in aslında küçük bütçeli yapımlarla kendilerine has bir isim yapmaları beni mutlu ediyordu. half nelson ve it's kind of a funny story kendilerinin en dişe dokunur yönetmenlik tecrübeleri. zaten genellikle çektikleri filmlerin senaryolarını da kendileri yazıyor. tomb raider'ın en son çıkan filminin senaryosuna da destek vermiş geneva robertson-dworet'yi de yanlarına almışlar captain marvel'da. filmin iyi versiyonu malum ortamlara düştüğü gibi, "captain marvel digital extras" adıyla sızdırılmış, yaklaşık 1 saat süren kamera arkası kısımları da çıktı. boden ve fleck'in bu extras'ta anlattıkları önemli. brie larson'ı en sevdikleri kadın süper kahraman filminde görmekten büyük mutluluk duymuşlar. larson'ın her çekim olmayan günün 9 saatini fitness yapmaya ayırması, f-16 pilotlarıyla yakın temas içinde kalması (havada, savaş uçaklarında onlarca saat harcamış), samuel l. jackson ve nihayet hak ettiği değer verilmeye başlanan müthiş aktris annette bening'in kadronun ağırlığı sadece isim olarak değil, bütün oyuncu ekibinin üzerinde bıraktıkları etki açısından doldurmaları ve tabii ki, larson'ın avengers ekibine katılmaktan ötürü duyduğu sevinç filmin neden iyi olduğunu gösteren detaylar bence. senaryosunun da bir yerden sonra cıvıtıp amerikancılığa dümdüz dalmaması ve süresinin diğer marvel cinematic universe filmlerine göre oldukça kısa tutulmuş olması da captain marvel'ın kötü bir film olmayacağına dair donelerim.
larson'ın room ile oscar almasına kadar iyi bir karakter oyuncusu olduğunu kendisini takip edenlere gösterdiğini düşünüyorum. room'daki anaç tavırları da akademiyi memnun etmişti. captain marvel gayet lay lay loma bağlanabilecek bir senaryo içinde olsaydı, marvel geek'leri kendisini rahatlıkla topa tutardı. flerken'le ilgili sahnelerinin cıvıtıldığını düşünen büyük bir kitle de var. ben böyle düşünmüyorum. askeriye, kree, supreme intelligence, skrull derken, iyice muhallebiye dönmeye yüz tutar gibi görünmeye başlayan kurgunun yumuşatılması noktasında flerken'in etkisi müthiş olmuş. yukarıda bahsettiğim digital extras kısmında, filmin büyük kısmının cgi ile görselleştirildiği anlatılıyor ancak flerken'li sahnelerin çoğunun birkaç çekimde halledildiği de açıklanmış. özellikle samuel l. jackson ve clark gregg'in -biri 25, diğeri 15 yıl- genç hallerini de büyük oranda makyajla yapmışlar. bu yüzden filmin inandırıcılığı da tavan yapmış.
avengers: endgame'e bağlanan 2 sahnesi mevcut. zaten vizyon tarihleri arasında da 1 buçuk ay kadar vardı. captain marvel'ın bir geçiş filmi, avengers: infinity war'dan sonra hype'ın tillahının yapılması sebebiyle yerinde duramayan geek'lere tadımlık bir film olarak yapılması kötü olmuş. "keşke yılbaşında vizyona girseydi" diye düşündüm ben sıkça. dünya çapındaki gişesi 1 milyar doların üzerine çıkmış olsa da, avengers: endgame için kullanılmışa benziyor canım captain marvel. tahminim, captain marvel'la ilgili bir seri planının en az 2025 sonrasına bırakıldığı yönünde (endgame'i henüz izlemedim. belki de böyle bir seri planları artık hiç yoktur, bilemiyorum).
güzel ama fazlasıyla araya kaynatılmış bir film. marvel geek'lerinin kolay harcanabilir olarak gördüğü bir kahraman hikayesi üzerinden ilerlememesi gayet iyi olmuş.
Gece yarısı vakit geçirmek için karşısına geçtiğim, Penguen gibi koşan kocaa popolu süper kahraman mı olur diye başlayıp arada sıkılsam da eğlenmiş olarak bitirdiğim film.
Aksiyonu, komedisi klasik marvel formülüne uymakla beraber nick fury'nin biraz daha fazla gözükmesiyle doğru orantılı Samuel Jackson'un karizması doldurmuş filmi. Filmden kaptan marvel'i çıkart demir adam'ı koy iron man filmi diye pazarla ya da captain Amerika koy filme yeni filmi de sırıtmaz; bu formül öyle muhteşem bir formül. Jude law'a ise yazık olmuş, kaybolup gitmesine ramak kalmış filmde.