1. Genellikle şehrin merkezinde yer alan, üzerinde saat bulunan kule.
    #88927 tdk | 7 yıl önce
    0yapı 
  2. saat önemli. herkesin satın alabileceği bir şey haline gelmesi yakın bir geçmişin hikayesidir. pilli saatin icadından sonra ancak. çünkü mekanik saatler emek isteyen, seri üretilemeyen hassas şeylerdir. bu nedenle saat kulesi herkesin uzaktan da görebileceği, saati olmayan kişilere zamanı gösteren yapılardır ve bir tür kamu hizmetidir. belirli bir dönem için önemli ve değerlidir. ülkemizde çok sayıda saat kulesi vardır. bunlar sultan ıı. abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. osmanlı'nın batılılaşma hamlesinin bir parçasıdır saat kulesi. ondan öne alafranga saat bilinmez, vakit ezan saatlerini düzenlemek üzere muvakkithanelerde hesaplanır, insanlar günü ezana göre dilimlere bölerdi.
    abdülhamid saltanatı süresince ciddi şekilde imar işleri ile ilgilenmiş; okullar, camiler, askeri yapılar, hastaneler demiryolları'nın yanısıra çok sayıda kentte saat kuleleri yaptırmıştır.
    adana, ankara, bilecik, bursa, çanakkale, çankırı, çorum, izmir, izmit, kastamonu, kayseri, ladik, muğla, sivrihisar, sungurlu, tarsus, tokat, vezirköprü, yozgat saat kuleleri bunlar arasındadır. bunların dışında dolmabahçe sarayı saat kulesi ve yıldız hamidiye camisi saat kulesi istanbul'da yapılan saat kuleleridir. ayrıca diğer bazı kentlerde bu dönemde yapılıp günümüze ulaşmayan kuleler de vardır. bu saat kuleleri osmanlı döneminde zaman algısının değişmesine, dönüşmesine, batı usulü saatlendirme sisteminin yaygınlaştırılmasına ön ayak olmuş bunun yanında bulunduğu kentin süsü haline gelmiş anıtsal yapılardır.
    herkesin bir saat sahibi olduğu günümüzde sultan hamit'e özenip saat kuleleri yapmaya çalışmak ise ahmaklıktır. ki i. melih gökçek tarafından kalkışılmış bir işti.
    #88953 laedri | 7 yıl önce (  7 yıl önce)
    0yapı 
  3. Türkiye'de özellikle döneminde pek çok il ve ilçeye örnekleri yaptırılan yapı. ve bugün bu konuyu gündeme getirdiler. bir iki tamamlayıcı bilgi verelim.

    ülkemizdeki tüm kulelerin dökümü için 'nın 100 saat kulesi çalışmasına, daha geniş kapsamda rahmetli 'un kitabına bakılabilir. Hakkı hoca'nın kaynağı biraz eskimiş, bazı bilgileri değişmişti, güncellenmiş baskısını bulmak daha evladır. kendisinin dökümünü yaptığı Tüm bu kulelerin bir kısmı yok olmuşsa da çoğu ayaktadır; bazı örneklerde orijinal kurmalı saatler halen kullanılırken bazılarında yeni makineler konmuştur. Hemen hepsi ayrıca çan taşır; bazı kulelerin çanı saat başlarında çalar ama birçok kulenin çanı artık kullanılmamaktadır. Youtube'de kısa bir araştırmayla gibi çalmaya devam eden bazı örneklerini derledim. Buyurunuz:

    www.youtube.com/... (bkz: )
    www.youtube.com/... (bkz: )
    www.youtube.com/... (bkz: )
    www.youtube.com/... (bkz: )
    www.youtube.com/... (bkz: )
    www.youtube.com/... (bkz: ) gerçi saati sökülmüş, sadece kadranı kalmış ama çan duruyor.
    #227255 bir gocmen | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    3yapı