tanımından hareketle algılanan en büyük yanlış, bir diktatör profili ile eş-değer sanmaktır. nietzsche'nin üstinsanı hiç-bir vakit adolf hitler olmadı. soyluluğun gerekliliğinden ilerleyerek, varolmuş varolacak kalıpsal fikirleri kendi isteği ile reddeden ve insan bedeninde insanın sınırını aşma çabası sağlayan, diğer deyişle insanlığın amacıdır. kötünün ve iyinin ötesinde duran, iradesi baskın bir karakterden bahsederken ekleme olarak söylemek gerekir: halk tabakasına saygı duymayan ve eşitliğe inanmayan nietzsche, kendini üstinsan habercisi olarak bildirir. ve üstinsan sert olmalıdır, der.
"özgür insan, kendisine dayatılan zorunlulukların farkında olan insandır. böyle bir insan, nefretin, kıskançlığın, küçümsemenin, iyinin ve kötünün ve diğer negatif duyguların önüne geçmiştir; umuttan ve batıl inançlardan etkilenmez; erdemin güç, gücün özgürlük, özgürlüğün ise mutluluk olduğu bilgisinden emindir. özgür bir insan, ölümden başka hiçbir şeyi düşünmez ve onun bilgeliği, ölüm üzerine değil,yaşam üzerine yapılmş bir meditasyondur."
******
Ey üstinsanlar, içten adamlar, açık kalpliler; güvensiz olun! Derinliklerinizi gizli tutun; çünkü bugün halk tabakasının günüdür.
nietzsche'ye göre tüm insanların ulaşması gereken mertebedir. tüm ahlaki değer yargılarından arınmış, geleneklerden sıyrılmış bir varlıktır. nihilizm felsefesinin bir ürünüdür.
“geleneksel ahlakı, köle ahlakı olarak değerlendiren, eşitlik kavramına karşı çıkıp, ahlaki değerlendirmelerin son çözümlemede insanın gerçek doğasına, insandaki güçlü olma isteğine dayanması gerektiğini öne süren insanlık düzeyi; insanın evrimin bundan sonraki aşamasında ortaya çıkacak bir insan tipi olarak, değerleri gözden geçirme, yeni baştan yaratma ve güçlü olma isteğini hayata geçirme cesaretinde olan insan için kullanılan deyimdir”
mevcut ahlak kurallarını reddedip, hem kendisini hem de kendine özgü ''ahlakı'' yeniden yaratan insanmış.
şu üst insan; merhamet, özgecilik, yardımlaşma, adalet vb. değerleri elinin tersiyle itiyor.bunları küçümsüyor.
sokrates ile başlayan geleneği itin götüne sokuyor, buradan ilerleyen ilahi dinlerin tanrısına da öldü diyor...
zira nişeye göre iyiliğe dair ne varsa bu sadece düşük insanların soylu ruhlulara karşı direnişidir.
bu köle ahlakı nasıl olmuşsa egemen olmuş diyor ve buna çok üzülüyor.(marks tam tersini söylüyor bu arada. ama temellendiriyor bunu en azından.bazı tanıdığım markistlerin bu adama referansla derdini anlattığın görmek ilginç.)
üst insanın özlediği düzen güçlülerin güçsüzleri ezmesi... kölelerin köle kalması... nişe bu uğurda, ortaçağın efendilerinin ahlakını mevcut ahlaka üstün tutuyor. üstünlüğün insanın doğuştan gelen özellikleriyle belirlendiğini söylüyor. hadi bakalım... bazılarının ezilmeye, sömürülmeye, diğerlerinin ezmeye hakkının olduğunu söylüyor.
hitler de saçma sapan ırk teorileri için bu adamın felsefesinden yararlanıyor. bence de yararlanmakta haklı.
evrensel ahlaki değerlere inanıyorsanız nişe iki ayaklı bir şeytan çünkü sizin bütün değerlerinizi reddediyor, şövalye ahlakını bile bundan üstün tututuyor. bilip bilmeden övmeyin. felsefeci takılanlar da şu üst insanda benim göremediğim ne var söylesin. gel gör ki mevcut evrensel degerleri savunanlar bile bu zalimin aforizmalarına sarılıyor. zira aptallığın sınırı yok.
şu adamın göklere çıkarılması felsefe tarihinin en büyük skandalıdır.