üstündeki ay-yıldız motifinin menşeine dair türlü türlü hamasi hikaye vardır. ay yıldız ikilisi esasında türklerin gelişinden çok önce mezopotamya ve anadoluda kullanılan motiflerdir. nitekim eski türk bayraklarında boy damgaları bulunur.
ay yıldız ikilisine dönelim. isa'dan 400 yıl kadar önce helenistik dönemde ikonografide yer almaya başlar. hilal diana/artemis'in simgesidir ve çok yerde yıldız ile birlikte kullanılır. bunun dışında aynı dönemde kırım ve pontus da bulunan iki krallığın bayraklarında görülmeye başlanır. ikinci yüzyıl civarında bizans kent bayrağında ay yıldız motifi vardır. bu dönemlerde kullanılan ay yıldız motifinde ay cami alemi gibi iç açıklığı gökyüzüne bakar şekilde konumlandırılır. ortasında yer alan yıldız motifi ise sekiz kolludur. ms birinci yüzyıldan bir bizans sikkesi en.wikipedia.org/... aynı motif beşinci ve altıncı yüzyıllarda sasani sikkelerinde de görülür. ilerleyen yıllarda osmanlı bu motifi kendi bayrağına taşımıştır. dönem dönem bayrak üzerindeki ayların sayısı, yıldızların şekli değişmiş, bugün türkiye cumhuriyeti bayrağı olarak da kullandığımız kırmızı zeminde beyaz hilal içinde beş kollu yıldız halini abdülmecid döneminde almıştır.
beşiktaş kulübünü imtiyazlı yapan bu hakkın kendisi ile beraber karşıyaka ve kasımpaşa spor kulüplerine de devlet tarafından verilmiş, kanunlarla belirlenmiş ve değiştirilemez olması.
ilk kez karşıyaka: kurtuluş savaşı yıllarında karşıyaka spor kulübü sporcuları (sadece futbol değil) gerek anadoluda gerekse anadolu dışındaki cephelere o kadar çok sporcu göndermiştir ki bunun sonucu olarak 1926 yılında bizzat gazi mustafa kemal tarafından karşıyaka spor kulübünün bu hizmetlerinden dolayı onurlandırılması sağlanmıştır.
kasımpaşa: 1948 londra olimpiyatları için güreş milli takımına aralarında gazanfer özcan'ın da olduğu 3 güreşçi gönderen spor kulübünün bu üç sporcusu da altın madalya alarak dönmüşlerdir. bunun üzerine ismet inönü kulübü onurlandırmak adına kasımpaşa spor kulübüne bu hakkı vermiştir.
son olarak beşiktaş: 1952 yılında nato'ya girme çabaları kapsamında yunanistan futbol milli takımıyla dostluk maçı yapılmasına karar verilir. o dönemlerde futbol federasyonu ve milli takım organizasyonu olmadığı için, dönenin en güçlü takımı beşiktaşa bu görev verilir ve yunanistan futbol milli takımı ile maç yaptırılır. bunun karşılığı olarak da adanan menderes tarafından armasında bayrak bulundurma hakkı verilir.
türkiye cumhuriyeti'nde kullanılan, ülkenin bağımsızlığını ve manevi bütünlüğünü simgeleyen en önemli sembollerden biridir.
tarihiyle ilgili çeşitli rivayetler olsa da en güçlüsü 1. kosova savaşı'nda (1389) ilk halini aldığıdır. 28 Temmuz 1389 günü Ay'ın hilal şekli ve jüpiter aynı hizaya gelmiş, bir kan çukuruna yansıyınca da hilal ve yıldızlı kırmızı arka planlı bayrağın ilk temeli oluşmuştur. görsel
bu bayrağın tekrar ve asıl kullanımı 400 sene sonra, 18.yy'da, 3. selim zamanındadır. 3. selim'in kullandığı bayraktaki yıldızın zaferi simgeleyen 8 köşesi vardır. görsel
1844 yılında abdülmecit tarafından bayraktaki yıldız insanı simgeleyen 5 köşeli halini almıştır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile beraber de 29 Mayıs 1936 tarihinde Türk bayrağı son şekliyle TBMM tarafından kabul edilmiştir.