beşiktaş kulübünü imtiyazlı yapan bu hakkın kendisi ile beraber karşıyaka ve kasımpaşa spor kulüplerine de devlet tarafından verilmiş, kanunlarla belirlenmiş ve değiştirilemez olması.
ilk kez karşıyaka: kurtuluş savaşı yıllarında karşıyaka spor kulübü sporcuları (sadece futbol değil) gerek anadoluda gerekse anadolu dışındaki cephelere o kadar çok sporcu göndermiştir ki bunun sonucu olarak 1926 yılında bizzat gazi mustafa kemal tarafından karşıyaka spor kulübünün bu hizmetlerinden dolayı onurlandırılması sağlanmıştır.
kasımpaşa: 1948 londra olimpiyatları için güreş milli takımına aralarında gazanfer özcan'ın da olduğu 3 güreşçi gönderen spor kulübünün bu üç sporcusu da altın madalya alarak dönmüşlerdir. bunun üzerine ismet inönü kulübü onurlandırmak adına kasımpaşa spor kulübüne bu hakkı vermiştir.
son olarak beşiktaş: 1952 yılında nato'ya girme çabaları kapsamında yunanistan futbol milli takımıyla dostluk maçı yapılmasına karar verilir. o dönemlerde futbol federasyonu ve milli takım organizasyonu olmadığı için, dönenin en güçlü takımı beşiktaşa bu görev verilir ve yunanistan futbol milli takımı ile maç yaptırılır. bunun karşılığı olarak da adanan menderes tarafından armasında bayrak bulundurma hakkı verilir.