seyircilerin yoğun ısrarı üzerine müzisyen/müzisyenlerin sahneye 1 veya 2 defa tekrar çıkmasına verilen isim.
bazı müzisyenler vardır ki "nasılsa bis isteyecekler" deyip sahneden indikten 10 saniye sonra tekrar sahneye çıkarlar.
bazıları da vardır ki "öff tamam tamam" deyip 10 dakika sonra bis yaparlar.
bu işin özü seyircilerin alkışını iyice analiz edip ona göre sahneye çıkmaktır.
hadi bis istedi diyelim seyirci, bu sefer de sakın "aman canım, çalar giderim" edasıyla yapılmamalıdır bu iş. zira her zaman seyirci kitleniz müzikten çok da anlamayan kişiler olmaz. kaldı ki insanlar sizi "doyamadım bebeğim, bir daha çal" deyip sahneye çağırmış, saygısızlık etmek olmaz. ayıp olur.
(bkz: fiat )markasının "katla cebine koy" özellikli, sulu soğutma sistemiyle çalışıyor olmasından mütevellit "(bkz: sulu bis)", sürekli su kaynatıyor olmasından mütevellit "(bkz: demlik)" olarak anılan mini otomobili.
her konser sonunda yapılmasını sabırsızlıkla beklediğim. özellikle iron maiden ve dream theater bis'leri muhteşem olur. hatta dream theater nası olsa bis yaparız deyü en afili parçalarını çalmazlar da konser sonunda biz hayranlarını mest ederler.. ben böyle düşünüyorum şahsen. bi de bunlar tek şarkıyla bırakmazlar, bisin bisini yaparlar ki tadından yenmez. konser olsa da gitsek.*
26 ila 60 beygir arasinda değişen motor gücüne sahip 2 silindirli Fiat marka bir arac modeli. Ilk kez 1987 yılında satışa cikan otomobil küçük cussesine rağmen çevik bir otomobildir, zira arkan çekişli (itișli) ve motor arka kısımdadir. Bu çoğu otomobilde olan motor-lastik arası aktarma organlarındaki kaybın minimumda kalmasına yardımcı olmuştur.
türk dil kurumu sözlüğüne göre fransızca kökenli ve ikinci kez anlamına gelen bir sözcük. kökü latinceye kadar gidiyor ve günümüzde özellikle müzik alanında bir sahne performansının seyircinin isteği üzerine tekrarlanması gibi spesifik bir anlam kazanmış bulunuyor. performans sona erdiğinde sağanak gibi başlayan alkış sesi kesilmeyip bir şekilde düzenli bir yürüyüşün adım seslerini andıran bir tempoya dönüştüğünde bis yapılıyor. düz alkışa bis yok. çoğu sanatçı konserde çaldıkları söyledikleri parçaların tekrarı yerine ayrı bis parçaları alıyorlar repertuarlarına. küçük sürprizler yapıyorlar. bis parçalarından daha çok sevdiğim bir şey varsa o da çağıldayan alkışın tek bir elden çıkarcasına tempo kazandığı anı izlemek.