Hiç sevmediğim ama çok elzem olan sosyal bilim türü.
Sevmeme sebebim yine eğitim sistemi aslında. Bir dönem Göktürkler, Karahanlılar işlenirken; öbür dönem yakın dönem Cumhuriyet tarihine geçince derslerde, insanın beyni bulanıyor ve ezbere dayalı anlatıldığı için ve sorulduğu için çoğunlukla hazetmiyor kişi.
Halbuki kronolojik, evrimsel sürecinden de dahil olduğu Sapiens tarihinden medeniyete, oradan mö ve sonra oluşumlarına, oradan Osmanlı gibi imparatorluklar ve modern ülkelere vs geçilse kafamızda hikaye çok daha rahat oluşacak aslında.
Çocukken bir tek Osmanlı dönemini seviyordum biraz onu hatırlıyorum. Onun da sebebi süper kahraman dünyası gibi büyük boss olan padişahlar (her birinin farklı statları var) ve tıpkı Age of Empires gibi yönetim, şehir kurulumu gibi oyunlarda varolan ırklar, classlar vs olması idi.
Deliler gibi bir de efsanevi bir şekilde anlatılan askeri alt birlik gibi şeyler olunca, sorgulamayan, ecdadını süper güçleri olan insanlar sanan çocuk aklımın çok hoşuna gidiyordu bu bilgiler.
Sonrasında uzun bir süre daha nefret ettim lisedeki sesiyle ve anlatımıyla beni sürekli mışıl mışıl uyutan hocalarımız sayesinde.
Yıllar geçti robert eggers'ın bildiğim kadarıyla ilk uzun metrajı olan the vvitch: a new-england folktale filmi ile aslında dönem günlük hayatını içeren ve tarihsel kayıtlara dayanan, sıradan insanların olağanüstü hikayelerini izlerken dönem portrelemenin başarısı beni çok etkilemiş ve tarihe olan ilgimi bir miktar kazandırmıştı yine.
folk horror denilen alt tür zamanla en sevdiğim türler arasına girdi zaten.
Mustafa Kemal Paşa'nın çok güzel sözleri var tarihle ilgili ve sosyal bir canlı olan insan türünün kümülatif bilgi ve kültür aktarımıyla buralara geldiğini de bildiğim için ehemmiyetini çok iyi anlıyorum.
Ama hala aşırı önemsediğim ve tam bilim saydığım dallardan birisi değil.
Fizik, biyoloji, kimya gibi alanlar en önemlileri benim için ve gerçek bilim tam da onlar. Hakikate dair daha net cevapları oradan alıyoruz çoğunlukla.
okul çağında nefret edilen, ancak gerçek içeriğinin, ders müfredatındaki deli saçması, yalan yanlış anlatılardan çok daha fazlası olduğu bir kez anlaşıldıktan sonra merak sarılırsa kişiyi tarihsever yapabilecek (ve yapan) disiplin.
lise son'dayken kendine ''arka sıradakiler'' diyen ekibin, test çözmekten bunalınca öğle aralarında beypazarı soda eşliğinde eğlenerek ve öğrenerek tartıştığı disiplindir tarih.
şimdi o ekip dağılmıştır, hepsi farklı yerlerde farklı bölümler okusa da hepsinin tarihseverliği baki kalmıştır. her yıl düzenli olarak buluştuklarında daha da hararetle ve coşkuyla tarih konuşmaya koyulurlar...