Insan çoğu zaman, kendisine soru sorar. Istemeden de olsa yapar bunu. Bazen cevap bulamaz, bazense zaten cevap, soruda saklıdır.
Her duygu, beraberinde negatif karşılığını da barındırır. İnsan da böyledir işte. Farkındalık eşiğine ulaştığı zaman, aslinda duymak istediklerini kendi kulağına fısıldar.
kişinin zihninden geçen bilgi akışını-düşüncelerini kaçırmadan doğru şekilde okuyup o an farkında olması veya hiçbir şey düşünmeden nefes alıp vererek çevresine ve bedenine yönelik bir dikkat geliştirmesi; yani Mindfulnes dedikleri bilinçli farkındalık olarak tanımlanabilir. örneğin zihninde sürekli negatif fikirler beliren ve bunu söylemine de döken biri büyük ihtimalle ya çok mutsuz ya da depresyona adımını çoktan atmış-sınırında birisidir. gündelik hayatta zihnimizde beliren fikirleri okumadığımız, otomatik olarak düşünüp davrandığımız için çoğu zaman ne düşündüğümüze ve hatta ne yaptığımıza yönelik dikkatimiz eksiktir. haliyle farkındalığı geliştirmek negatif otomatik düşünceleri düzeltmek veya daha az zararlı nispeten olumlu fikirleri nasıl edinebileceğimizi öğrenmek adına çeşitli egzersizler yanı sıra bilişsel çalışmalar yapmamız gerekir. aksi halde bilinç seviyesi istenmeyen bir durumun içinde sabitlenir ve otomatik olumsuz düşünce döngüleri oluşur. bu bilinç düzeyinden kurtulmak isteniyorsa kitap okumak, yazmak ama bunları yaparken düşünceleri takip etmek güzel bir yöntem olabilir. çok başvurulan bir diğer yöntem ise meditasyondur, daha zorlu-patolojik bir durumu aşmak, yüksek çözüm başarısı elde etmek isteniyorsa bilişsel davranışçı terapi de düşünce şemaları ve negatif otomatik düşünceleri değiştirme üzerine başarılı bir danışma hizmeti sunar.