Etimolojisine bakıldığında Latince araba yolu anlamına gelen carraria'dan geldiğini görülüyor. Yıllar yıllar önce ilk kullanımında Araba ya da başka bir aracın (at da olabilir) takip ettiği yolmuş. Sonra Fransızca carriere doğmuş, bu da koşuyolu demekmiş: dört nala koşmak vb. On altıncı yüzyılda hızlı ve aralıksız süren faaliyet manasını taşımaya başlamış.
On dokuzuncu yüzyılda meslekteki ilerlemeyi kastediyormuş. Benim anladığım ve bunca zaman okuduklarımdan bildiğim kadarıyla daha çok tekil meslek gruplarında bir adım ötesine gitme, yani başka bir kadroya geçiş gibi bir gelişime ve yetkinliğe işaret ediyordu. Örneğin; bir bankacının kariyerinde, Kelimenin gerçek anlamıyla bankanın üst pozisyonlarına doğru yükselmesi, basamakların kurumlar tarafından ilerleyen kişiye terfi olarak dönmesi gibi.
yirminci yüzyılda ise mesleğin kendisini ifade eder olmuş. İlerlemenin şart olmadığı, işin kendisinin tek başına kariyeri belirttiği bir anlama doğru kaymış. Bu açıdan "ben doktorum." demek, doğrudan doktorluk kariyerinin var olduğunu gösteriyor.
Kesin olmamakla birlikte altmışlar sonrasında belirgin olmayan bir şekilde sınıf ayrımını aktardığı ve toplumsal hiyerarşideki ilerlemeyi içerdiği düşünülüyor: "Kariyer sahibi kişiler, üst sınıftandır ya da üst sınıfa girmeyi başarmıştır." ön kabulü. Yalnız bu kez mevcut bir meslekte adım adım ilerlemeden ya da mesleğin kendisinden ziyade geleceğe dönük hep ulaşılması hayal edilen seviye, uzmanlık ve statü ile ilişkili bir hedef olduğu söylenebilir.
erkeklerde statüyü, kadınlarda gücü gösteren ve 20.yüzyılda bittiğini düşündüğüm mesleki gelişim süreci.
Peki 21.yüzyıl? Kariyer ile kişisel gelişimi sağlamak arasında kalmış insanlar ile dolu. Bu yüzyılda kariyer bir anlam ifade etmiyor bunu kabul etmek gerek. Doktor, pilot, kaptan, mühendis gibi meslek dallarından olmak insanların gözünde bir parıltı bir hayranlık uyandırmıyor artık. Bunu direkt söyleyerek kesin bir yargıda bulunmakta istemem. Hayranlık uyandıracağı kesim muhakkak olacaktır. Önceden okuyunca ne olacaksın? diye sorarlardı. Şimdi okuduğun bölümde maaşlar nasıl? diye soruluyor. Adının başındaki unvan geçtiğimiz yüzyılda sükse yapıyordu. Şimdi maaşının sonundaki 0'lar göz dolduruyor.
21.yy paranın güç ve statü kazandırdığı bir dönem. Okumuş, görmüş ve donanımlı(!) olan bizler, sosyal medyada farklı uygulamalar ile çekilen -110 iq videoları izlediğimizde eğykk, öğğyk diyoruz. İşin arka yüzüne baktığınızda götümüzle güldüğümüz insanların yıllarca kafa patlatıp "kariyer" sahibi olan insanlardan daha fazla statüye ve paraya sahip olduğunu görüyoruz. Tabi bu tiplerinde hitap ettiği belli başlı kesim var. Arabası ile ağaç köküne çarpıp 2 takla atan çocuk kadar değeri yok doktorların.
Yaşadığımız coğrafyayı ve ülkeyi de unutmamak gerek. Turizm şirketi olan adamın turizm bakanı, işletme ve sosyal bilimler okuyan adamın ekonomi bakanı olduğu ülkede 100bin TL kazansan da içinde bulunduğun gemide bir çark dişlisi olarak yer alacaksın. Bu topraklarda bilgi birikim yerini x parti üyeliklerine bıraktı. Mail atarak mevki sahibi olunabiliyor, fotoğraf çekerek x müdürlük verilebiliyor ve bir ülkenin can damarı olan eğitim sistemine eş torpili ile girilebiliyor.
Kariyer yok, kendini geliştirip akıl sağlını koruyarak yaşamak var.