1. ecdadımız amerika'nın keşfinden sonra tanışıyor patatesle. bir ekmek ikamesi olduğu için bütün avrupa'ya hızla yayılıyor. öyle ki bazı bölgeler yalnızca patatesle besleniyor.
    1840 civarı çıkan ve patatesin tarlada çürümesine yol açan bir hastalık hemen hemen bütün patates ürününü mahvediyor. bundan en çok etkilenen yer irlanda. hayatları patatese bağlı. büyük bir kıtlık yaşıyorlar. 1845-1852 arasında yaklaşık 1 milyon kişi açlıktan ölüyor. ada nüfusunun yüzde yirmisi kadar bir sayı bu. kalanların büyük kısmı amerika'ya göç ediyor. o zamana kadar bir şekilde kurulu bir düzen oluşturmuş amerika ahalisi bu çok fakir, çaresiz ve aç insanları bir tür tehdit olarak görüyor. bu gün avrupa'nın suriyeli göçmenleri gördüğü gibi yani. işte o zaman, o zamana dek az sayıda insanın yöneldiği batıya büyük hücum başlıyor. doğu sahillerindeki düzenli kentlerde tutunamayacaklarını anlayan irlandalılar vahşi batıya doğru yola çıkıyorlar. bir patates hastalığı da kelebek etkisi yaratabiliyor.
    #12423 laedri | 8 yıl önce
    0sebze 
  2. şimdi patatesler 2'ye ayrılır kimisinin haşlaması güzel oluyor, kimisinin kızartması. sabah kahvaltıda kızartma için patates istiyorsanız ; afyon patatesi, çıtır çıtır kızaran bir patates türüdür.
    pazara çıkınca afyon patatesi denk getirirseniz, hiç kaçırmayın, hemen alın 2-3 kilo.

    afyonlu değilim valla.
    #2397 hayyamli geceler | 8 yıl önce
    0sebze 
  3. her halini sevdiğim sebze..

    patates kızartması
    elma dilimi patates
    patatesli börek
    patates püresi
    kumpir
    patates kroket
    patates yemeği
    patatesli omlet

    hepsini nam nam nam yerim.
    #42271 morgase | 8 yıl önce
    10sebze 
  4. Bi ara amma pahalıydı bu meret.

    Pazarda patates soğan tezgahlarına burun kıvırırdık: 5 kilosu 5 lira falan olurdu en fazla. Zaten 3-4 tanesi 1 kilo çekiyor. Öyle ahım şahım bir şey değildi yani.
    Ne zaman ki o dönem geldi, patatesin şaha kalktığı dönem, gündemimiz patates oldu! Kilosu 5 liraya kadar çıktı, siyasetmiş doğal afetmiş, hiçbir şey patates kadar çok konuşulmadı o zamanlar. Öğrenci evleri kan ağladı. Pazar sabahı kahvaltıları öksüz kaldı.

    Patates, tezgahlara burun kıvıranlara haddini bildirmiş oldu bir bakıma.

    Canım patates.

    #58233 İyi adamdim ben | 7 yıl önce
    0sebze 
  5. Bolca nişasta içerdiği için tüketiminde aşırıya kaçmamak gereklidir.

    Erkeklerde cinsel gücü de artırıyormuş.

    -Birer kumpir yer miyiz?
    #76333 petra von kant | 7 yıl önce
    3sebze 
  6. sol panelde görünce öldü sandığım, gerçekte de ölen sebze.
    gerçi ben 5 aydır 1+ euro verdiğim için beni etkilemiyor
    #97597 canarslan12 | 7 yıl önce
    0sebze 
  7. son açıklamalara göre göte sokulmaması geren yumru bitki.

    basura iyi geldiğine dair bir inanç varmış, sokanı da bolmuş.

    aha inanmayana
    #173775 son kurtadam | 5 yıl önce
    3sebze 
  8. Patlıcangiller ailesinin yumru gövdeli üyesi. Bitki oldukça uzundur, yenilebilir kısmı toprak altındaki yumru kısmıdır. Bu kısım yüksek oranda nişasta içerir.

    Haşlaması (haşlayıp küp küp doğrayıp üstüne biraz yağ ve pul biber serpilmiş hali), kızartması (ince uzun dilimlenmiş kıtır kıtır patates kızartması) ve kabuğuyla olduğu gibi fırına sürülüp pişirilmesi pek güzel olan sebzedir.
    #2387 İyi adamdim ben | 8 yıl önce
    0sebze 
  9. baskısı yapılan yiyecek
    (bkz: )
    #41893 alageyik | 8 yıl önce
    0sebze 
  10. almanya'da yayılabilmesi için dönemin imparatorunun (ismini hatırlayamadım şimdi) parka, bahçeye ektirdiği ve başına adam diktirdiği sebze.

    başında nöbet tutan askerler insanlara "çok değerli bir sebze, sadece imparatorumuz için" demişler ve halk çok merak etmeye başlamış bu sebzeyi. böyle böyle halk arasında popüler olmuş.
    #114110 bachophile | 6 yıl önce
    0sebze 
  11. bugün izlediğim bir japonca belgesele göre, and dağları'nda yaşayan insanların topladıktan sonra ayaklarıyla ezerek içindeki zehirli maddeleri ardındırdıkları bitki.

    belgeseli seslendirenin "biz yine de yemedik sakata gelmeyelim diye" şeklindeki yorumundan sonra derste gülmemek için kendimi zor tuttum.
    #76323 touma seguchi | 7 yıl önce
    0sebze 
  12. durduğu yerde filizlenmiş ise yenmemesi gereken şey. çünkü filizlenme başladığında oluşan maddelerin yiyen kişiyi zehirleme potansiyeli bulunur.

    edit: yemeyin yemeyin!! gerçi öldürmüyor, süründürüyor biraz. yani umarım.
    #113844 larden loughness | 6 yıl önce
    8sebze 
  13. toprağın altında yetişen, toplanırken topraktan çıkarılan kahverengi sebze.


    ayrıca,
    (bkz: )
    (bkz: )
    #6305 ma icari | 8 yıl önce
    0sebze