ilginç hikayesi olan topraklar, filistin ismi genellikle israil'in o zaman ki ismiyle yahudi ülkesi anlamına gelen judea'nın ikincil ismiymiş. lakin romalılar, yahudi isyanlarından sonra onları cezalandırmak için judea olan bölgenin ismini filistinle değiştirmiştir.
ayrıca bu isyanlar sonucu yahudiler yurtlarından edilmiş ve akdeniz'in dört bir yanına yayılmak zorunda kalmışlardır.
ortada öyle devlet, bölünmüş toprak falan yok. ankara'da kurtuluş'u, istanbul'da üsküdar'ı izmir'de kadifekale'yi düşünün, işte öyle mahalleler. çevresi israil tarafından tamamen yutulmuş, duvar örülmüş, turnikeyle girip çıkılan kopuk kopuk toprak parçaları var. (duvar işi karışık. israil gözünden durum şu ama fiilen toprak çalıyor)
bu saatten sonra toparlanmaları hiç mümkün görünmüyor. yenilgiyi kabul edemeyip heder oluyorlar. tamamen politikleşip haklarını kültürel kazanımlarla alsalar, kamuoyu vicdanına sığınsalar desen, arap ülkelerinde okunan kitap sayısı belli, daha geçen gazze'de lideri öldürülen islami cihadın vicdanlardaki yeri belli.
majör kumarlarını ingilizlere güvenerek, minörünü de mücadeleyi şeriatçıların eline teslim ederek oynayıp ikisinde de kaybetmişler. boşuna çocukları ölüyor benim yüzeysel gözümde.
zannedilenin aksine tamamen müslüman olmayan, hristiyan nüfus da barındıran ülke.
hatta bağımsızlık hareketleri de bu hristiyan nüfus ve solcuların liderliğinde çıktı diye biliyorum. fkö'nün lider kadrosunda da bolca hristiyan vardı.
şu aralar bünyesinde yer alan kiliselere saldırılar düzenlenen ülke.
işin tuhaf yanı saldırıları kim yapıyor bilinmiyor ve israil gazetelerinde de olaylar sansürleniyormuş. filistin yönetimi de zaten "bize ne..." modunda takılıyor.
ya basit hırsızlık olayları, orada bulunmanın getirdiği paranoya ile birleşip "bize saldırıyorlar!!!" şeklinde yansıtılıyor ya da bir şeyler dönüyor. bilemedim.
islamcıların sonradan sahip çıkmaya çalıştıkları bağımsızlık davasının konusu olan ülke. çıkmaya çalıştıkları diyorum. zira 1950 ile 75 arasında hiçbir islamcı hareket israil ile çatışmaya girmedi. israil de bu kesimlere dokunmadı. hatta israil radyosu el fetih ve fhkcnin etkinliğini kırmak için arapça yaptıkları programlarda dini yayınlar yaptı. "kuran'ın islam yahudi uyumundan söz eden ayetler öne çıkartılmaya ve arapça gazetlerde din propagandası yapılmaya başlandı."* iran devriminden sonra islami cihad israil karşıtı etkinliklere başladı. bu örgüt 1990'da içinden filistin hizbullahını çıkardı. 1987'de birinci intifadan sonra suudi arabistan finannıyla ihvan hamas adıyla filistin'de etkinlik göstermeye başladı. suudi finansmanı demek önemli çünkü. abd yardım yapmak istediği örgüt ve kuruluşlara doğrudan değil dolaylı olarak, anahtar ülkeleri kullanarak yardım yapıyor. kaldı ki bu dönemde fhkcli militanları öldürdü. abd ise bu süreçte suudi islamcılığını yayıyordu.
* volkan yaraşır-tarık aygün siyasal islam ve akp akyüz yayın grubu s.102