1. öldürücü olabilen viral bir hastalık. grip virüsü sürekli mutasyon geçiriyor. belirli bir yaş üstü yaşlıların ve çocukların korunmak için aşı olması tavsiye ediliyor. ve virüsün mutasyonları dikkate alınarak her yıl yeni aşı hazırlanıyor. kızamık filan gibi ömür boyu bağışıklık sağlayan bir aşısı yok henüz.
    zaman zaman grip salgınları oluyor. batı dünyası büyük bir panik yaşıyor grip salgını söz konusu olduğunda. çünkü batılı bizim gibi balık hafızalı değil. hatırlıyor.
    birinci dünya savaşı grip salgını yüzünden bitmiş zira. h1n1 virüsünün yol açtığı 1918 yılının ocak ayında başlayıp 1920 yılının aralık ayına kadar devam eden salgın bütün dünyada 500 milyon insanı etkiliyor. 50-100 milyon civarında insanın ölümüne yok açıyor. o dönemdeki dünya nüfusunun yüzde beşi gibi bir oran bu. hastalık, savaşın sürdüğü cepheleri de ağır bir şekilde etkiliyor. savaşacak adam kalmıyor sonunda.
    cephelerde moral düşmesin diye salgına dair haberler savaşan ülkeler tarafından bir süre sansürleniyor. en nihayetinde savaşta tarafsız kalmış olan ispanya'da bir gazete haber yapıyor olayı. bundan sonra haberler yayılıyor. o nedenle 1918 salgını ispanyol gribi olarak biliniyor.
    tuhaf şekilde toplumsal hafızamızda hiç izi yok bu salgının. 13. yüzyılda dünyayı silip süpüren da hiç uğramamış gibi bu topraklara. hadi o çok eski. soma'da madene gömülüp gidenleri de hatırlamıyoruz artık. sadece üç yıl geçti üstünden. hafıza-i beşer nisyanla maluldür diye bir atasözü de yalnızca bizde var zaten. aferin bize.
    #51346 laedri | 8 yıl önce
    0hastalık