1. Eskiden saray mutfaklarında yapılan aşureyi insanlar sabırsızlıkla beklerdi.
    Saray mutfaklarında aşurenin dağıtımı iki şekilde gerçekleşirdi. İlki aşureler testi ve kaplara doldurulur, tablakarlar tarafından uzak semtlerde oturan saray mensuplarına götürülürdü.
    Ertesi günü adet olduğu üzere "Cevap" denilen adeti gerçekleştirmek üzere gönderilen boş testi ve kaplara çikolata, fındık, fıstık, badem şekeri, üzüm gibi şeyer koyulur konak ağaları tarafından sarayın huzuruna sunulurdu.
    İkinci dağıtım, halk için yapılırdı. Her bir saray mutfağında iki ve dört kulplu denilen kazanlarda nohut, buğday, fasulye, meyve kuruları vb. gibi bakliyatlar kaynatılır, pişirilirdi. Bu aşureye "daneli" adı verilirdi. Pişen aşureler, sırık hamalları tarafından (50-60 kazan ) meydana getirilirdi. Sabah erkenden vekilharç ve helvecıbaşılar resmi kıyafetlerini giyer, kazanların başında görev yerlerinde beklerlerdi. İnsanlar yanlarında getirdiği kapları, aşure ile doldurmak için sıraya girip beklerdi. Disiplinin sağlanamadığı durumlarda görevli kişilerin baştan aşağıya aşureye bulandığı söylenir. Hatta aşureye hucum ettikleri bir zamanda insanların aşure kazanının içerisine düştüğü görülürmüş.




    #293425 kaskfirlatankiz | 3 ay önce
    0tatlı