tip, 27 mayıs darbesinin sıcağı sıcağına kurulan ve 1965 genel seçimlerinde meclise 15 vekil sokan bir düzen partisiydi. zannediyorum ki bunda o dönemki tek sosyalist/komünist/devrimci odak olan tkp'nin, mustafa suphi ve on dört yoldaşının (bkz: onbeşler) katlini takip eden 40 yılda neredeyse hiçbir halt beceremeyerek berbat bir sınav vermesinin de önemi büyüktü.
tkp'nin her türden beceriksizliği, şovenliği, muhbirliği, komploculuğu, kemalizm kuyrukçuluğu, tutarsızlığı, öyle bir nüfuz bırakmıştı ki tip bu boşluğu çok güzel doldurdu ve somut temeller üzerinde türkiye solu'nu ve türkiye sosyalist hareketini inşa edip tarihini resmen başlatan ilk örgüt oldu. türkiye işçi partisi, o dönem avrupa'daki kp'lerin türkiye'deki muadili olarak da düşünülebilir. fakat her türden düzen içiliğine, reformistliğine vs. rağmen tip 4-5 yıl gibi kısa bir süre içinde işçi, köylü ve gençliği etkilemeye ve canlandırmaya başlamıştı. bu, türkiye'deki faşizm gerçeğiyle de ilgili bir sorundu. avrupa'daki konforun ve liberal ortamın aksine türkiye'nin çetin koşulları tip gibi en reformist bir örgütün bile potansiyelini en üst limitlere kadar zorluyordu. bunlara ek olarak proleter devrim ve milli demokratik devrim ihtilafı bir panorama içerisinde tartışıldı. özellikle milli demokratik devrim'i savunan kanat fikir kulüpleri federasyonu içinde de etkili olarak dev-genç'in kuruluşuna öncülük etti.
bugünkü tip de hem teorik hem pratik olarak 60'lar tip'inin mirasçısıdır. 60'lardaki tip nasıl o dönemki tkp'ye bir tepki ve eleştiri olarak doğmuşsa bugünkü tip de, bugün o tkp'nin mirasçısı olduğunu iddia eden -fakat o tkp'yle tek ilgisi isim hırsızlığı olan-, sip-tkp'nin içinden ve ona bir reddiye olarak çıkmıştır. 60'lar tip'i, o dönemki tkp'nin sscb-komintern uydusu olma marifetlerine karşın mehmet ali aybar'ın güleryüzlü sosyalizmini savunuyordu; bugünkü tip de benzer biçimde özellikle bugünkü tkp'nin stalinizmine, komploculuğuna, gerontokratlığına, sekter tavırlarına, rus-iran kuyrukçuluğuna ve üç dünyacılığına karşın daha esnek, sınırları pek belli olmayan; kadınlar, gençlik, ekoloji gibi çağdaş sorunların temsiline de önem veren, daha layt ve ''demokratik'' bir sosyalizm anlayışını savunmaktadır. ne var ki tıpkı o dönemin tip'i gibi bakiyesi bununla sınırlıdır ve bunun ötesine geçecek bir potansiyeli de bulunmamaktadır.