1. "the howard lovecraft series" adıyla satışa sunulmuş, 'ın yazdığı, 'nın çizimlerini yarattığı bir grafik roman serisi olduğunu öğrendim. sırasıyla 2009, 2011 ve 2013'te basılmışlar. sonra da howard lovecraft & the three kingdoms adıyla tek ciltte birleştirip 2014'te tekrar basmışlar. 'nu sadece okumanın yetmediği zamanlarda güzel bir yan ürün olarak grafik romanlara da göz gezdirilebilir.

    yetmemiş; bu grafik roman serisini uzun metraj animasyon filmi serisi de yapmışlar. gene sırasıyla 2016, 2017 ve 2018'de izleyiciyle buluşmuş. ya abi, cthulhu'ya benek demişler ve müthiş şirin bir hale sokmuşlar. ben ciddi ağırlığı olan, ayrıntıları da ciddiyetine yakışır bir genişlemeyle oluşturulmuş roman karakterlerinin karikatürize edilmesinden genellikle iğrenirim ama ilk filmi izledikten sonra, cthulhu'yu sevip okşarken bağrıma basasım geldi. tabii ki 10 yaş ve civarı yaş grubundaki çocukların lovecraft sevgisini erken yaşta başlatmak ve müthiş yazarın hayal gücüne aşina olmalarını sağlamayı amaçlayan animasyonlar bunlar. lovecraft'ın kötücül, karanlığı delmek için üzerine 2-3 kat daha daha umutsuzluk kattığı, sadece gözünüzün önünde canlandırdığınızda dahi nutkunuzun tutulabileceği kadar gerçekçi tasvir ettiği shoggoth , nyarlathotep , cthulhu gibi karakterleri karikatürize olmuş bir şekilde izlemek, yetişkin lovecraft hayranlarından biri olarak beni üzüyor. ancak çocukların lovecraft'a ilgi duymalarını sağlamak için cthulhu'nun bir evcil hayvan, nyarlathotep'in hizmetkar, shoggoth'un her şeyi midesine indirmeye çalışan sığ bir kötü olarak resmedilip canlandırılmasına kızamıyorum çünkü amaçta hiçbir kötücüllük yok. madem çocuklar lovecraft sevmeye küçük yaşta hazırlanacak, o zaman cthulhu benek de olur, lolipop da. sorun yok.

    grafik romanların üçünü de okuduktan sonra son 2 animasyonu izlemeyi düşünüyorum. ilkini kablonet'in berbat sinema kanallarından biri yayınladı biraz önce, oradan izledim. grafik romanlarının ödüller alması ve çocukların okuması gereken kitaplar arasında önerilmesi de güzel ayrıntılar. bruce brown'la 10 yıl kadar önce yapılmış güzel bir röportaj var; şuraya bırakayım, yukarıda anlattıklarım ilginizi çekerse okursunuz. grafik romanların sıralı listesi de şöyle:

    1- howard lovecraft and the frozen kingdom (görsel yan sekmede açılacak)
    2- howard lovecraft and the undersea kingdom
    3- howard lovecraft and the kingdom of madness

    tanım: bunca zaman başlığına uğramamış olmanın utancı söz konusu olduğunda önünde saygıyla eğilmenin farz olduğu, hayal gücü gerçeği sonsuza kadar unutturabilecek yazar.

    edit: gözüme çarpan yazım yanlışlarını düzelttim.
    #271207 lake of the hell | 3 yıl önce (  3 yıl önce)
    0yazar